MORGEN: DF står uden for udligningsaftale | Flertal kritiserer mørklægning af coronaberegninger

0
1706
René Christensen, finans- og miljøordfører for Dansk Folkeparti., oer også byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune. Foto: Steen Brogaard

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF står uden for udligningsaftale

En aftale om udligningssystemet er her til morgen faldet på plads. DF forlod forhandlingerne i sidste time i aftes bl.a. pga. manglende penge til velfærd

UDLIGNING | Regeringen har her til morgen indgået en aftale om udligningssystemet med Venstre, Radikale, SF og Alternativet.

Dansk Folkeparti valgte i aftes at forlade forhandlingerne. Ifølge DFs finansordfører René Christensen var det en uenighed om, hvor mange penge kommunerne må bruge på velfærd, der i sidste ende fik partiet til at trække sig fra forhandlingsrummet.

“Det største element, der har skilt os, er, at man ikke vil kigge på servicelofterne,” siger René Christensen til Ritzau.

“Dette her skulle ende ud med, at vi fik mere velfærd i Danmark. Men det får vi ikke med denne her aftale,” siger René Christensen.

DFs finansordfører var heller ikke tilfreds med at den såkaldte udlændingeudligning kun blev halveret og ikke fjernet helt.

DR: Aftale om nyt udligningssystem er på plads

En sundhedsmedarbejder tager en test på en person i det nye testcenter i telte på Aalborg Kaserne. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sundhedssektoren manglede værnemidler, men ministeren sagde på lukket møde at “det ikke tyder på mangel”

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke afviste på lukket møde med Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, at der var mangel på værnemidler. Imens kunne sundhedsmedarbejdere se, at der var tydelige mangler

VÆRNEMIDLER | “Det tyder ikke på at vi i Danmark – det har man i andre lande – har meget stor mangel på værnemidler”.

Sådan sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et lukket samråd med Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg den 12. marts. Det fremgår af et referat fra mødet, som DR Nyheder er i besiddelse af. Ministerens udmelding kom på trods af, at der på det tidspunkt tydeligvis var mangel på værnemidler i sundhedssektoren.

“Man skulle bede lederen om at få udleveret masker eller visirer, fordi vi simpelthen ikke havde nok,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, til DR Nyheder.

I følge DR Nyheders afdækning er sundhedsmyndighederne siden kommet med meget skiftende meldinger om værnemiddel-situationen, og det har skabt utryghed hos personalet og kan i værste fald have kostet liv.

De nye oplysninger udløser kritik på Christiansborg. Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt siger til DR Nyheder:

“Det er uacceptabelt. Da man sagde, at man ikke havde problemer med værnemidler, havde vi en hel hjemmepleje, der havde fået besked om, at de ikke skulle bruge værnemidler,” siger hun.

“Det har været fortvivlende at høre fra personalet, at de faktisk ikke havde de værnemidler, de havde brug for”

Liselott Blixt, sundhedsordfører (DF), til DR Nyheder

“Det har været fortvivlende at høre fra personalet, at de faktisk ikke havde de værnemidler, de havde brug for – samtidig med at svarene lød, at ”vi har de værnemidler, vi skal bruge”. Jeg synes, der gik lang tid, før vi fik svaret: ”Nej, vi er i knæ i forhold til værnemidler”, siger Liselott Blixt til DR Nyheder.

Læs mere på DR.dk her

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Flertal kritiserer regeringen for at mørklægge coronaberegninger

Politikere og befolkning kan ikke få indsigt i de data, der ligger bag sundhedsmyndighedernes beregninger om genåbningsscenarier

GENÅBNING | Et politisk flertal på Christiansborg er stærkt utilfreds med, at regeringen ikke vil lade dem se de data, som ligger til grund for sundhedsmyndighedernes beregninger af forskellige genåbningsscenarier.

Sundhedsminister Magnus Heunicke er flere gange blevet bedt om at lægge data frem, men det er stadig ikke sket. Det kritiseres i Berlingske af sundhedsordførerne fra Radikale Venstre, Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Til sammen udgør de fem partier et flertal.

“Det handler om at få diskussionerne ud i det åbne og jeg kan da ikke forestille mig, at regeringen bevidst holder det skjult,” siger Venstres sunhdedsordfører Martin Gertsen til Berlingske.

Åbningsscenarierne er beregnet ud fra en blanding af spørgeskemaundersøgelser og forskningsresultater fra hele verden. Det er disse data, der eksempelvis ligger til grund for vurderingen af, om efterskoler må åbne, men som partierne ikke må få lov at se.

Flere forskere kritiserer myndighedernes lukkethed:

“Det skaber en besynderlig situation i et demokrati, og jeg synes faktisk, at det er lidt forstemmende,” siger Claus Thorn Ekstrøm, professor i biomedicin, til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her

Statsminister Mette Frederiksen (S) under onsdagens hasteforespørgsel i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kommentator: Frustration blandt partiledere over manglende indflydelse

Videoforhandlinger er et “genialt styringsredskab” for statsminister Mette Frederiksent til at begrænse partiernes indflydelse, skriver kommentator

GENÅBNING | Alt er åbent, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) om de forhandlinger om genåbningen af Danmark, som fortsætter i denne uge. Men spørgsmålet er, hvor stor indflydelse de øvrige partier reelt kan få.

I følge Politikens kommentator Kristian Madsen, der er tidligere DSU-formand, har flere partiledere en fornemmelse af, at regeringen allerede har besluttet sig for, at næste fase skal omhandle udeservering på cafeer og restauranter, storcentre, og de ældste elever.

Og i følge Kristian Madsen er der frustration blandt partilederne over, at det er svært at komme til orde på videomøderne med statsministeren. Partilederne er, som Kristian Madsen skriver, blot en lille rude i en digital mosaik, og da statsministeren har sidestillet alle partiledere på videomøderne, er de, som Madsen skriver, “en af ni identitetsløse miniputter i kredsløb om statsministeren”.

“Ved fredagens partiledermøde brød statsministeriets system ovenikøbet sammen, så det måtte afholdes som et gammeldags telefonmøde. Så måtte Jakob Ellemann-Jensen sidde og stønne frustreret i røret, mens Josephine Fock holdt et langt indlæg,” skriver Kristian Madsen.

Mette Frederiksen afslutter møderne, hvor hun opsummerer. Her udvælger hun præcis de input fra partilederne, som hun vil gå videre med. Som Kristian Madsen skriver, bruger hun ‘det gamle klaverboksertricks’ med kun at spille det ønske fra publikum, hun selv har lyst til – resten overhører hun:

“…foreløbig ser det gamle klaverboksertrick ud til at fungere fint for statsministerens ønskekoncert med partilederne som publikum,” skriver han.

HELT KORT

En forsker arbejder med vaccine-udvikling på Sinovac Biotech facilities i Beijing. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

DR: Frankrig undersøger: Kom coronavirus til Europa langt tidligere?

TV2: Yderligere 151 danskere smittet med corona

TV2: Arkæologer finder enormt forsvarsanlæg fra fortiden – kan være forberedelse til krig

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard på Twitter:

Peter Skaarup om markeringen af 75-året for befrielsen: