Langballe har flyttet gudstjenesten ud i haven: “Folkekirken har svigtet big time”

0
1919
Christian Langballe i Foulum præstegårds nye teltkirke.

Den tidligere MF’er Christian Langballe har slået et telt op i præstegården, så der igen kan holdes gudstjeneste i Tjele og Nr. Vinge sogne. Men gudstjenesten burde kunne holdes i kirken, mener Langballe, der kritiserer biskopper og præster for ikke at lægge pres på Folketinget og regeringen for en genåbning

Der må stadig ikke holdes gudstjenester i landets folkekirker, men nu kan borgerne i Tjele og Nr. Vinge sogne ved Viborg alligevel komme til gudstjeneste. Den lokale præst, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Christian Langballe, har nemlig slået et telt op i præstegårdens baghave, og her holder han nu til gudstjeneste hver søndag.

“Jeg rykkede en annonce i avisen og skrev til biskoppen, at jeg agtede at holde gudstjeneste. Han gav så tilladelse, efter sigende efter at både kirkeministeriet og justitsministeriet havde kigget på min model. Jeg overholder selvfølgelig alle coronaregler. Kirkegængerne sidder med to meters afstand, og de skal melde sig til på forhånd, for der må højest være 10 personer i teltet ad gangen. Hvis der er flere, der tilmelder sig, holder jeg flere gudstjenester,” fortæller Christian Langballe, som søndag holdt to gudstjenester af en halv times varighed for i alt 15 kirkegængere.

“Kirkeministeriets forlængede arm”

Christian Langballe glæder sig over, at han nu igen kan forkynde guds ord. Men ellers er DFs tidligere kirkeordfører godt og grundigt vred over, at kirkerne ikke har fået lov at genåbne. Christian Langballe mener, at folkekirken “har svigtet bigtime” ved ikke at lægge mere pres på Christiansborg.

“Det er dybt frustrerende, at vi ikke kan være der for folk med støtte og bistand. Min organist må ikke engang sidde og øve sig i kirken, fordi det er ikke er strengt nødvendigt. Jeg kan ikke forstå, at biskopper og præster ikke mere højlydt har bedt om at få kirkerne åbnet. Desværre opfatter biskopperne sig som kirkeministeriets forlængede arm. De burde ellers være de første til at råbe op,” mener Christian Langballe.

Som han siger “gjorde det mig specielt indebrændt”, da biskopperne, bakket op af en række præster, sagde nej til at lade kirkerne åbne i påsken. Ikke mindst fordi supermarkederne samtidig fik lov at holde ekstraordinært åbent i påskedagene.

“Jeg har sjældent set så mange mennesker i Bilka, som jeg så påskelørdag. På den baggrund kan jeg slet ikke forstå, at kirkerne ikke kan få lov at åbne,” siger Christian Langballe – og tilføjer:

“Hvis Bilka ka’ ka’ folkekirken også”.

“Hvis Bilka ka’ ka’ folkekirken også”.

Christian Langballe har døbt teltkirken “tabernaklet” efter den transporttable telthelligdom, som jøderne havde med i ørkenen, i følge det gamle testamente.

“Regeringen er ligeglad med folkekirken”

Det er tilladt at holde bryllup og begravelse med begrænset deltagerantal i kirken, men Christian Langballe mener, at der sagtens kan laves coronasikre løsninger, så der også kan holdes gudstjenester. Det skal bare foregå som i teltet i Foulum præstegård, hvor der maksimalt er 10 til stede, hvor der holdes afstand og hvor nadveren er aflyst.

“Men desværre fornemmer jeg, at det slet ikke er noget regeringen går op i. Som jeg hører statsministeren, så synes hun ikke at folkekirken er vigtig. Derfor er jeg bange for, at det her kan fortsætte helt frem til september,” siger Christian Langballe.

Han mener, at kirken har en særlig rolle at udfylde i en krisesituation som den nuværende.

“Kirken kan give trøst og opmuntring i en tid, hvor folk er bekymrede og bange. Folk skal mærke, at uanset hvad der sker, er man i guds hånd. Sådan har det også været under tidligere pandemier. Her var kirken det sted, hvor kristne søgte trøst. Jeg opfatter folkekirken som Danmarks åndelige rygrad. Derfor skal den selvfølgelig være der i den nuværende situation,” siger Christian Langballe.

“Kirken kan give trøst og opmuntring i en tid, hvor folk er bekymrede og bange”

Marie Krarup: Skal åbnes inden Pinse

Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup har flere gange appelleret til, at kirkerne åbnes. Hun er enig med Langballe i, at gudstjenester kan gennemføres coronasikkert:

“Nu skal kirkerne åbnes, og de skal i hvert fald være åbne, når vi holder Pinse i slutningen af maj. Det kan ikke være rigtigt, at man på et tidspunkt, hvor folk er udfordret af epidemi og dødsangst, at man så ikke gør et forsøg på at bruge kirkerne på en coronasikker måde,” siger Marie Krarup i et videoindslag på Facebook.