MORGEN: DF kritiserer berøringsangst overfor muslimske parallelsamfund | Partier kræver uvildig undersøgelse af coronakrisen

0
3167
Pia Kjærsgaard, udlændinge- og værdiordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste dwanske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF i hasteforespørgsel: Hvordan vil regeringen sikre, at muslimske parallelsamfund respekterer coronareglerne?

Der er alt for meget berøringsangst overfor de muslimske parallelsamfund, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard, som står bag hasteforespørgsel til regeringen i dag

PARALLELSAMFUND | Hvad vil regeringen gøre for at sikre, at muslimske parallelsamfund også respekterer myndighedernes anvisninger og retningslinjer under coronakrisen?

Det vil Dansk Folkeparti have svar på i en hasteforespørgsel, som partiet fået på dagsorden i Folketinget i dag. Baggrunden er beretninger fra indvandrermiljøer, hvor der blæses på sundhedsmyndighedernes coronaretningslinjer, og sager om manglende indgriben fra politiet, når retningslinjerne åbenlyst brydes. Det skete f.eks. under begravelsen for digteren Yahya Hassan i Aarhus, hvor flere hundrede deltagere stod tæt sammen, eller da mere end 30 muslimske mænd var samlet til fællesbøn på en parkeringsplads i Gelleruplanen i Aarhus, uden at politiet greb ind. Det skete i følge politiet på grund af en kommunikationsfejl og fordi en patruljebil gik i stykker, da den var på vej til Gellerup.

”Der er alt for meget berøringsangst overfor de muslimske parallelsamfund. Det er tydeligt, at politiet ikke skrider lige så hårdt ind, som man har gjort overfor andre. Jeg håber, at vi ved dagens hasteforespørgsel kan blive enige med regeringen om, at man selvfølgelig må sikre, at de samme regler gælder overalt i samfundet,” siger DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard.

”Der er alt for meget berøringsangst overfor de muslimske parallelsamfund”

Pia Kjærsgaard til ditOverblik

For nylig kom det frem, at indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige land udgør 18 procent af alle coronasmittede i Danmark. Det er dobbelt så meget som deres andel af befolkningen.

Læs også: Debattør advarer: Ramadan-afslutning kan sætte gang i coronasmitte

Hasteforespørgslen starter kl. 13 og kan følges på Folketings-TV

Et flertal uden om regeringen vil have uvildige eksperter til at lave en udredning af regeringens og sundhedsmyndighedernes håndtering af coronakrisen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politisk flertal vil have regeringspapirer om coronakrisen frem i lyset

Dansk Folkeparti, Venstre, Radikale, Konservative og Liberal Alliance mener at fem uvildige eksperter skal have adgang til interne regeringspapirer

CORONA-UDREDNING | I dag vil et politisk flertal udenom regeringen kræve at fem eksperter med forskellig videnskabelig baggrund i et halvt år skal kunne frikøbes af Folketinget til at gennemføre en hurtig udredning af regeringen og myndighedernes håndtering af Coronakrisen, skriver Politiken onsdag.

Det sker i forbindelse med et møde i det såkaldte udvalg for Forretningsordenen i Folketinget.

Det er intentionen at eksperterne får adgang til alle dokumenter i perioden fra årsskiftet og frem til begyndelsen af genåbningen.

“Når man sætter hele samfundet i stå, har befolkningen krav på, at man bagefter finder ud af, om det foregik på baggrund af de rigtige forudsætninger. Og om der har været ting, der kunne have været gjort anderledes, for eksempel omkring testning,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup.

“Når man sætter hele samfundet i stå, har befolkningen krav på, at man bagefter finder ud af, om det foregik på baggrund af de rigtige forudsætninger”

Peter Skaarup, DFs gruppeformand, til Politiken

Læs mere i Politiken her (Kræver abonnement)

Sygehuspersonale i testcenteret i telte på Aalborg Kaserner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regeringens nye teststrategi går stik mod eksperters anbefaling

Nogle af landets førende eksperter, der rådgiver Sundhedstyrelsen, har frarådet at teste alle danskere. Det vil give et falsk billede af coronasmittens udbredelse, mener de

CORONATEST | Trods advarsler fra egne eksperter har regeringen netop besluttet, at alle danskere nu kan blive testet for coronavirus. Berlingske har talt med flere eksperter fra den ekspretgruppe, som rådgiver Sundhedsstyrelsen, og de fortæller, at de har advaret om, at en bred testning af danskerne ikke giver meget mening. Det kan nemlig give en falsk tryghed, fordi smittede personer godt kan blive testet negative. Desuden vil det give et skævt billede af smittens udbredelse, fordi det er tilfældigt, hvem de testes.

“Vi har netop advaret om, at man i stor stil tester raske og tilfældige mennesker, sådan som man har besluttet at gøre nu. Men vores faglige anbefaling er blevet fuldstændig tilsidesat med den seneste udmelding. Det er meget svært at pege på, hvad man får ud af den brede testning ud over at sende et politisk signal om, at man gør noget,« siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, der repræsenterer praktiserende læger i den rådgivende gruppe af eksperter og fagfolk, til Berlingske.

“Det er meget svært at pege på, hvad man får ud af den brede testning ud over at sende et politisk signal om, at man gør noget”

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til Berlingske

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme, siger at “det ikke er en ide, der er groet i hans baghave”:

“Vi har sagt, at vi vil være bekymrede, hvis man slipper testen fri. Det er uhensigtsmæssigt,” siger Jens Lundgren.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Læs mere i Berlingske her (Kræver abonnement)

Morgenudsigt fra Lodstårnet på havnen i Aarhus, onsdag den 20. maj 2020.. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

DF bakker op om V-forslag om krisefond

Blå partier og Radikale Venstre bakker op om forslag fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. Han har foreslået, at der etableres en særlig krisefond med pensionspenge og statsgarantier

CORONAHJÆLP | Et forslag fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen om at lave en særlig krisefond, der skal holde hånden under corona-ramte danske eksportvirksomheder, får fuld opbakning fra de øvrige blå partier og Radikale Venstre. Det skriver Børsen.

Dansk Folkepartis finansordfører Rene Christiense er en af dem, der bakker op:

“Det er eksportvirksomhederne, der gør Danmark rigere, og det er rigtig vigtigt, at de kommer godt igennem krisen,” siger Rene Christensen til Børsen.

Dansk Folkeparti ser dog gerne, at der laves en liste over selskaber med tråde til skattelylande, som ikke skal have adgangen til krisefonden. Men ellers skal staten holde fingrene væk fra fonden, siger Rene Christensen.

Ifølge forslaget fra Venstre skal pensionsselskaber kunne skyde penge ind i krisefonden, som så kan lånes ud til virksomhederne eller bruges til opkøb. Staten skal så stille garantier, der dækker en del af de eventuelle tab, der kan opstå, skriver Børsen.

ANDRE NYHEDER

En person bliver testet for covid-19 på Herlev Hospital. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

TV2: Nyeste tal: 551 døde af corona i Danmark / 11.044 er nu testet positiv

DR: Udenrigsminister skal stå skoleret om ‘ubrugelige’ respiratorer til Italien: Risikerer at få en næse

DR: Mariannes 90-årige far fik corona på sygehuset: Ventede fem dage på advarsel

TV2: Dan Jørgensen afviser klimarådets anbefaling

TWITTER & FACEBOOK

DFs boligordfører Mette H Dencker glæder sig over DFs fingeraftryk på ny boligaftale. Læs også her: DF-aftryk på stor boligaftale: Flere almene boliger på de små øer

Partier vil have uvildige eksperter til at evaluere håndteringen af coronakrisen – Peter Skaarup kommenterer på Twitter: