MORGEN: DF-formand: Demokratiet skal genindføres | Professor: Eksperter kørt over af regeringen

0
3230
Møde i Folketingssalen i torsdags. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF-formand: Demokratiet skal genindføres

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at tiden er kommet til, at Folketinget vender mere tilbage til sine normale arbejdsgange for at kunne kontrollere regeringen. Det bør ske efter påske, siger formanden

DEMOKRATI | Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede sidste mandag at Folketingets partier ville blive inddraget i arbejdet med genåbning af samfundet, men siden har partiformanden ikke hørt fra regeringen. Søndag aften meddelte statsministeren dog at hun vil indkalde partierne snart.

Kristian Thulesen Dahl undrer sig over regeringens manglende inddragelse

”Vi har ikke hørt noget fra regeringen i forhold til forhandlinger om, hvordan vi kan genåbne Danmark. Og det undrer os rigtigt meget, fordi mange danskere har en forventning om, at vi løser de her ting i fællesskab i Folketinget,” siger han til Ritzau.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

”Og der er det dybt mærkeligt, at vi nu i en uge efter, at Mette Frederiksen (S) havde bebudet at vi skulle have det, ikke har haft forhandlinger om det,” siger partiformanden.

”Vi står i et paradoks. For vi vil gerne bakke op om regeringen og løse det her i fællesskab. Men det virker som om, at regeringen kører det noget solo. Så bliver der en forskel på, hvordan virkeligheden er, og hvordan danskerne tror, det foregår på Christiansborg. Der mener jeg, at danskerne har ret til at vide, hvordan det foregår,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Læs mere i Kristian Thulesen Dahls ugebrev her.

Sundhedsstyrelsen med direktør Søren Brostrøm i spidsen fik kun få timer til at kommentere på udkast til meget vidtgående lovgivning. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Professor: Eksperter kørt over af regeringen

Eksperter fik kun få timer til at vurdere behovet for tiltag, som er kaldt de mest vidtgående siden 2. verdenskrig

LOVGIVNING | Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) har kaldt den sundhedsfaglige rådgivning for “afgørende” i kampen mod coronaepidemien, så har regeringens egne eksperter kun fået ganske få timer til at vurdere de vidtgående tiltag, som Folketinget har vedtaget som hastelove de seneste uger. Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten har lavet.

Eksempelvis fik Sundhedsstyrelsen den 11. marts kun fra kl. 10.35 til 12.30 til at vurdere et 46 siders langt lovkompleks, som indeholdt nogle af de mest vidtgående indskrænkninger i danskernes frihed siden 2. verdenskrig.

Der var heller ikke meget tid lørdag den 14. marts, da loven skulle udmøntes i en bekendtgørelse. Her fik Sundhedsstyrelsen fra lørdag kl. 20.46 til søndag kl. 12 til at komme med bemærkninger. Eller den 25. marts, da den seneste hastelov, som bl.a. gør det muligt at forbyde forsamlinger med mere end to personer, skulle gøres klar til Folketinget. Her fik Sundhedsstyrelsen 2,5 timer til at komme med bemærkninger.

I alle tre tilfælde har Sundhedsstyrelsen i følge Jyllands-Posten meddelt, at det ikke var muligt at komme med faglige input eller en “dybdegående sundhedsfaglig vurdering” med så kort frist.

Professor emeritus Jørgen Grønne Christensen siger, at forløbet viser, at processen har været “ekstremt politisk styret”.

“Eksperterne har ikke haft meget at sige. Ja, man kan vel nærmest sige, at de er blevet kørt over,” siger han til Jyllands-Posten.

Læs mere i Jyllands-Posten her. (NB: Kræver abonnement)

DFs finansordfører René Christensen. Foto: Steen Brostrøm

DA og FH: Udbetal indefrosne feriepenge

Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår, at indefrosne feriepenge udbetales for at hjælpe dansk økonomi under coronakrisen. DFs finansordfører bakker op

FERIEPENGE | De indefrosne feriepenge bør udbetales til danskerne. Det skriver Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i en fælles pressemeddelelse, ifølge Ritzau. Overgangen til den nye ferielov betyder, at man indefryser de feriepenge, som danskerne optjener i overgangsfasen fra 2019 til 2020. Det drejer sig om omkring 100 milliarder kroner, som løbende spares op hos virksomhederne.

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen tager godt imod forslaget.

”Det er faktisk danskernes egne penge, som giver mere gavn ude hos danskerne end på en lukket konto,” siger René Christensen til DitOverblik.

“Det er faktisk danskernes egne penge, som giver mere gavn ude hos danskerne end på en lukket konto”

Rene Christensen, finansordfører (DF)

DF-ordføreren vil nu tage kontakt til finansminister Nicolai Wammen om sagen.

”Vi skal have gang i hjulene, og der skal nu bestilles opgaver i de danske virksomheder,” siger han

Læs mere om udspillet fra FH og DA her.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil i dag indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en suspension af 225-timers-reglen for kontanthjælpsmodtagere. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flertal klar til at sætte 225-timers-reglen på pause

Regeringen vil nu også suspendere 225-timers-reglen for kontanthjælpsmodtagere under coronakrisen. Forhandling om model går igan

KONTANTHJÆLP | I sidste uge opfordrede Dansk Folkeparti og regeringens støttepartier til at suspendere 225-timers-reglen for kontanthjælpsmodtagere under coronakrisen. Nu kommer regeringen med samme udmelding. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger til Ritzau:

“Vi lægger op til at suspendere den såkaldte 225-timers-regel. Det mener vi er fuldstændig rimeligt i en situation, hvor det er svært for rigtig mange at finde arbejde”.

225-timers-reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal have mindst 225 timer på arbejdsmarkedet om året for at kunne modtage fuld kontanthjælp. Ellers bliver de trukket 500-1000 kroner afhængig af kontanthjælpens størrelse.

Også Venstre er klar til at sætte reglen på pause:

“Nedlukningen af Danmark betyder, at mange bliver arbejdsløse, og der er få job at søge. Det viser de seneste ledighedstal tydeligt. Derfor er det nu rimeligt, at vi suspenderer 225-timers-reglen,” sagde Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, til Ritzau søndag.

Beskæftigelsesministeren har mandag indkaldt partierne til forhandlinger om en konkret model. I følge Ritzau skal suspensionen gælde med tilbagevirkende kraft fra 9. marts.

Der er massiv international efterspørgsel på værnemidler. Her ses medarbejdere på et hospital i Italien. Enhedslisten foreslår nu, at den danske stat starter en produktion af værnemidler. Foto: Piero CRUCIATTI / AFP

DF bakker Enhedslisten op: Lad den danske stat producere værnemidler

Enhedslisten foreslår at Danmark skal være selvforsynende med værnemidler. God ide, mener DFs sundhedsordfører Liselott Blixt

VÆRNEMIDLER | Et forslag fra Enhedslisten om at staten skal producere værnemidler som mundbind, håndsprit og handsker får opbakning fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

“Jeg synes, det er godt forslag. Jeg spurgte selv ministeren for et par uger siden, om det var noget, vi kunne begynde at se på. Det er vigtigt, vi passer på vores ansatte ude i hjemmeplejen og på sygehusene,” siger Liselott Blixt til TV 2.

Det er manglen på værnemidler på det internationale marked, som søndag fik Enhedslisten til at foreslå en statslig produktion, så Danmark kan blive selvforsynende.

“Når vi kommer over i en mere normal gænge igen, står vi stadig og skal bruge værnemidler i sundhedsvæsenet hver eneste dag. Det eneste, der kan sikre, at vi har en kapacitet, så vi kan skrue op for produktionen, er via en offentlig produktion,” siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til TV2.

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup opfordrer på Twitter til en normalisering af lovgivningsarbejdet i Folketinget:


Pia Kjærsgaard undrer sig på Twitter over mediernes manglende dækning af, hvordan coronarestriktionerne brydets på bl.a. Nørrebro. Hun har selv skrevet et indlæg om sagen  på Den Korte Avis. Indlægget kan læses her: Pia Kjærsgaard: Parallelsamfundet på Nørrebro er intakt