Det danske medlem af Europaparlamentet, Morten Messerschmidt (DF), mener at Danmark skal have endnu et EU-forhold. Det skal forhindre, at Danmark er tvunget til at udbetale SU, børnepenge og andre sociale ydelser til EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde og studere
Det skal alene være op til Folketinget at beslutte, hvem der skal have del i de danske velfærdsordninger.
Det mener Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt. Han lancerer nu et forslag om lave et nyt dansk EU-forbehold, et velfærdsforbehold. Det skal sætte en stopper for, at Danmark skal betale dagpenge, kontanthjælp, børnecheck og SU til såkaldt vandrende arbejdstagere og deres familier fra andre EU-lande.
Alene på SU-området udbetaler Danmark nu flere hundrede millioner årligt til studerende fra andre EU-lande. I 2011 var der ca. 400 EU-borgere, som modtog dansk uddannelsesstøtte som vandrende arbejdstagere. I 2016 var der næsten 9.700 personer fra andre EU-lande, der fik del i SU’en. Det er en 25-dobling på bare fem år.
1453 rumænere på SU i 2016
Det er især personer fra Østeuropa, som har fået SU-udbetalingerne til at vokse. Ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet var der i 2011 33 rumænere, der fik SU i Danmark. I 2016 var det tal steget til 1453. Tilsvarende steg antallet af bulgarske SU-modtagere fra 11 i 2011 til 627 i 2016.
Også dagpenge og børnecheck, får de vandrende arbejdstagere del i. Fra 2010-2017 er der ifølge Beskæftigelsesministeriet sket en fordobling af udenlandske arbejdstagere, der tager danske dagpenge med til hjemlandet. I 2017 var 2169 EU-borgere, der fik dagpenge fra Danmark, og samme år røg der i følge TV2 100 millioner kroner afsted i børnecheck til børn af europæiske arbejdstagere, der bor i hjemlandet.
Og den danske regering har måttet erkende, at EU ikke vil tillade et system med indeks-satser, dvs. med lavere ydelser til personer fra lande med lavere leveomkostninger.
“Vi gik til valg på, at vi ville arbejde for en indeksering af børnefamilieydelsen. Jeg har kæmpet i al den tid, jeg har været beskæftigelsesminister. Min forgænger, Jørn Neergaard, har kæmpet. Men vi må desværre konstatere, at vi ikke kan komme igennem med det synspunkt på nuværende tidspunkt,” sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til TV2 i juni.
Eller som Morten Messerschmidt udtrykker det:
”Den danske regering har magtesløst kigget på, mens EU støt og roligt er i fuld gang med at udvikle sig til en social union”.
Vejledende folkeafstemning
Derfor er et dansk velfærdsforbehold den eneste vej frem, mener Messerschmidt. Han foreslår, at velfærdsforbeholdet sendes til en vejledende folkeafstemning efter næste valg. Hvis det som forventet bliver et klart ja, må den danske regering derefter meddele EU, at spørgsmål om sociale ydelser fremover alene afgøres i det danske folketing.
”Da vi skrev under på traktaten, havde den et noget andet indhold. Siden er der kommet en hel stribe velfærdsrettigheder til, som har økonomiske konsekvenser for Danmark. Vores velfærdssystem fungerer kun, hvis der er en form for solidaritet, og den er der ikke, hvis man har et EU-system, hvor folk kan komme til Danmark i en kort periode og suge penge ud af de offentlige kasser, uden selv at bidrage,” siger Morten Messerschmidt.
“Den danske regering har magtesløst kigget på, mens EU støt og roligt er i fuld gang med at udvikle sig til en social union”
Morten Messerschmidt, MEP (DF)