Lokale socialdemokrater går imod Mette Frederiksens stramme udlændingepolitik

0
1520

I flere kommuner stemmer Socialdemokratiet imod stramninger på udlændingeområdet, som Socialdemokratiet går ind for på Christiansborg

“Socialdemokratiet er to forskellige partier – dét på Christiansborg, og dét i kommunen”.

Sådan sagde Dansk Folkepartis spidskandidat i København, Finn Rudaizky, forleden til ditOverblik. Baggrunden var flere sager, især på udlændingeområdet, hvor Socialdemokratiet i København er gået imod partilinjen på Christiansborg.

I dag kan B.T. så bringe flere eksempler på, at Socialdemokratiet i kommunerne står for en mere slap udlændingepolitik, end den Socialdemokratiet har slået sig op på i statsminister Mette Frederiksens tid som partiformand.

I Randers har de lokale partifæller eksempelvis vendt sig mod regeringens plan om at tvinge arbejdsløse indvandrere i nyttejob. Da Dansk Folkeparti i foråret stillede forslag om at sende migranter og flytninge i aktivering, sagde socialdemokraterne nej. Det skete med den begrundelse, at det ville være “forskelsbehandling af brune og hvide mennesker”.

S-nej til nyttejob for indvandrere

Socialdemokratiet i Odense og Aarhus er også kritisk overfor ideen om nyttejob til indvandrere. Inden regeringen fremsatte sit forslag om nyttejob, stemte socialdemokraterne begge steder nej til lignende forslag.

Forsiden af B.T. fredag.

I flere kommuner har Socialdemokratiet også afvist at forbyde kønsopdelt svømning for muslimer, der ikke vil lade drenge og piger svømme sammen. ditOverblik har beskrevet, hvordan Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen i oktober afviste et forslag fra Dansk Folkeparti om forbud mod kønsopdelt svømning i de kommunale svømmehaller. Det skete med den begrundelse, at man frygter at et forbud vil være et tilbageskridt for integrationen.

I det socialdemokratiske Hvidovre deles den opfattelse. Her har man i den seneste valgperiode oprettet svømmehold kun for kvinder og piger.

På Christiansborg har Socialdemokratiet ellers taget skarpt afstand fra kønsopdelt svømning. Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen har kaldt det middelalderligt, og statsminister Mette Frederiksen sagde i januar under en folketingsdebat:

”Jeg synes, det er så skrækkeligt og så forkert, når eksempelvis man i en kommune giver lov til kønsopdelt svømning. Jeg synes, det er så forkert”.

S-ordfører: Ikke ude af trit

Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund afviser overfor B.T. at partiet køre to linjer på udlændingeområdet – en stram i Folketinget og en mere slap linje i kommunerne.

“Jeg har været rundt og tale med baglandet i august og septembrer, og jeg fornemmer ikke, at det er ude af trit med os på Christiansborg på udlændingepolitikken,” siger han.

“Men vi har kommunalt selvstyre, og jeg skal ikke sidde og give karakterer for enkeltsager i kommunerne. Der kan være specifikke forhold i forslagene, som gør, at lokale socialdemokrater for eksempel har stemt mod bestemte nyttejob til indvandrere,” siger Rasmus Stoklund til B.T.

Som Socialdemokratiet under Poul Nyrup Rasmussen

At tonen blandt socialdemokratiske byrødder er blødere på udlændingeområdet, sammenlignet med linjen på Christiansborg, har adskillige DF-politikere beskrevet overfor ditOverblik. For nylig beskrev Kenneth Kristensen Berth, spidskandidat for DF i Vallensbæk, de lokale socialdemokrater sådan her:

“Socialdemokraterne har ikke opdaget, at Socialdemokratiet har ændret sig siden Poul Nyrup Rasmussen. Der er ingen – som i nul – interesse for at diskutere, om det er et problem, at befolkningssammensætningen ændrer sig,” sagde han.

I Vallensbæk kører de lokale socialdemokrater, i følge DFs Kenneth Kristensen Berth, stadig en udlændingepolitisk linje som under statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1990erne: