Pernille Vermund fik minister til at blande sig i sin fars klagesag – Liselott Blixt kræver redegørelse

0
8076
Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige. Foto: Steen Brogaard

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund gik til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), da hendes far blev nægtet adgang til et plejehjem i Helsingør. Derefter kontaktede ministeren kommunen. Det burde han ikke gjort, siger DFs sundhedsordfører

Onsdag den 8. juli 2020 ringede telefonen hos Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær. Det var sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). I følge et telefonnotat, som Berlingske har fået aktindsigt i, ringede ministeren, fordi han “var blevet kontaktet af Pernille Vermund vedrørende hendes fars klage”.

Opkaldet kom dagen efter, at kommunens ældrechef havde haft en afdelingschef fra Sundheds- og Ældreministeriet i røret. Han kontaktede ældrechefen, fordi han ville høre til “besøgsrestriktioner på plejehjemmene” i kommunen.

Som der står i telefonreferatet, som Berlingske har læst, var årsagen “at en politiker, der har pårørende på et af kommunens plejehjem, havde henvendt sig til sundheds- og ældreministeren”.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix 2020

Klagede til kommunen – og sin datter

Politikeren er formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund. Hun henvendte sig til sundheds- og ældreministeren, fordi hendes far, Per Espersen, var blevet nægtet adgang, da han forsøgte at komme ind til sin hustru på plejehjemmet Falkenberg i Helsingør. Per Espersen har nøgle til plejehjemmet, men på grund af corona-restriktioner fik han besked på, at han skulle bestille tid, hvis han ville på besøg.

På det tidspunkt var der blevet åbnet op for adgang til landets plejehjem. Men Helsingør holdt fast i de stramme restriktioner på Falkenberg Plejehjem. En beboer på plejehjemmet var nemlig død af corona så sent som i maj måned – og fem medarbejdere havde været smittet.

Per Espersen klagede efterfølgende til Helsingør Kommune, og han ringede til sin datter, Pernille Vermund, som var på ferie i udlandet. Pernille Vermund tog derefter kontakt til ministeren – hun ringede personligt til Magnus Heunicke i weekenden – og mandag kontaktede en højtstående embedsmand så ældrechefen i kommunen, hvorefter ministeren selv ringede til borgmesteren om onsdagen.

Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær blev ringet op af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, efter at Pernille Vermund havde kontaktet ham om hendes fars klagesag. Foto: Foto: Thinkalike

Liselott Blixt: Kan man få særbehandling?

De to telefonopkald fra ministeriet får nu Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt til at kræve en redegørelse fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. For Blixt mener, i lighed med en række eksperter, at det er forkert, at en minister blander sig personligt i en sag som denne, bare fordi en højtstående politiker henvender sig til ham.

Som Liselott Blixt skriver i spørgsmålene til ministeren:

– Kan ministeren redegøre for forløbet med den konkrete klagesag fra Helsingør Kommune, der blev taget op på baggrund af henvisning fra Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, og kan ministeren i den forbindelse redegøre for egen rolle i forløbet?

– Hvad er ministerens holdning til, at med sagen her er indtryk af, at man kan få særbehandling, hvis man tilhører eller har forbindelse til magtfulde lag i samfundet?

Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

Liselott Blixt siger til ditOverblik, at det ikke er Pernille Vermund, hun er ude efter:

”Det er ministeren, for han kunne bare have ladet være med at gøre noget, så havde vi ikke hørt mere til denne sag. Selvfølgelig skal man ikke som offentlig person forsøge at få særbehandling, og derfor skulle ministeren bare have sagt, at ’prøv at hør her, Pernille. Der en lovgivning om besøgsrestriktioner, og den må du overholde,” siger Liselott Blixt – og fortsætter:

”Da min egen mor blev syg og jeg ikke kunne besøge hende på grund af coronarestriktioner på sygehuset, skulle jeg så have ringet til ministeren? Nej, loven gælder for alle”.

“Da jeg ikke kunne besøge min mor på sygehuset på grund af coronarestriktioner, skulle jeg så have ringet til ministeren? Nej, loven gælder for alle”

Liselott Blixt, sundhedsordfører (DF)

“Det er meget usædvanligt”

I Helsingør Kommune finder både kommunaldirektøren og borgmesteren forløbet højest usædvanligt:

“Jeg har aldrig nogensinde oplevet, at en klage af så simpel karakter er kommet op på ministerniveau i løbet af få døgn. Det er meget usædvanligt,” siger kommunaldirektør Stine Johansen til Berlingske.

Helsingørs kommunaldirektør Stine Johansen. Foto: Thinkalike

“Som minister var jeg aldrig gået ind i en sag af den karakter. Dels fordi der foreligger en konkret klage, der skal håndteres og blev håndteret af kommunen selv, dels fordi den stammer fra en politikers nære familie,” siger borgmester Benedikte Kiær, der selv har en fortid som socialminister.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke afviser kritikken. Han siger, at der var tale om et politisk spørgsmål. Det var først undervejs, at han blev klar over, at der var tale en konkret klagesag, der involverede Pernille Vermunds far.

“Vi har i vores kommunikation med kommunen gjort fuldstændig klart, at det er et politisk spørgsmål, vi er i gang med at undersøge. Jeg var ikke klar over, at der var en konkret klagesag,” siger han til Berlingske.

Pernille Vermund mener heller ikke, at der er tale om et forsøg på at få særbehandling. Hun siger til Berlingske, at kommunen havde misforstået reglerne, så sagen berørte ikke kun hendes familie, men som minimum alle andre plejehjemsbeboere i Helsingør.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ufotograferet efter ugens ældretopmøde. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix 2020

Blixt: Den slags kan give politikerlede

Den forklaring overbeviser dog ikke Liselott Blixt:

”Det berettiger ikke til, at man ringer til ministeren i en weekend. Så må man stille et skriftligt spørgsmål, ligesom vi andre gør, hvis vi får en henvendelse fra en borger. Ministeren skulle sagt til hende (Pernille Vermund, red.), at ’du kan skrive en mail og stille et spørgsmål’. Hun skal behandles på samme måde som andre. Det er lige præcis sådan nogle sager her, der giver politikerlede, hvis det viser sig, at vi som politikere kan få bedre behandling end andre,” siger Liselott Blixt.

Ifølge Berlingske mener Pernille Vermund og hendes far, der er lokalformand for Nye Borgerlige i Helsingør, at ministeren og ministeriet fik banket kommunen på plads. Men det afviser kommunen.

“Vi har ikke ændret praksis, for vi har intet gjort forkert,” siger borgmester Benedikte Kiær til Berlingske.

Berlingske skrev søndag en længere artikel om sagen – læs den her