Lægemangel kan forebygges med akutlægehelikoptere

0
2751
En af regionernes akutlægehelikopter. Foto: Anna Marin

Dansk Folkeparti vil lægge regionernes akutlægehelikoptere ind under forsvaret. Det kan spare millioner, mener partiet, som også mener, at helikopterberedskabets læger kan være med til at mindske lægemanglen i landets yderområder

Der kan spares millioner og tingene kan gøres mere effektivt, hvis regionernes fire akutlægehelikoptere lægges ind under forsvarets kommando.

Det mener Dansk Folkeparti, som har forslaget om at flytte akutlægehelikopterne med til forhandlingerne om en kommende sundhedsreform.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup lancerede forslaget på partiets årsmøde i weekenden:

”Lad os lægge regionernes akutlægehelikoptere ind under forsvarets kommando. På den måde kan vi både forbedre danskernes akutberedskab og spare penge. Lige nu er der to kommandostrukturer. Både forsvaret og regionerne råder over helikoptere. Der bør kun være én kommandostruktur,” sagde Peter Skaarup i en tale på årsmødet.

Ifølge Dansk Folkepartis regnestykke, vil der kunne spares 20-30 millioner kroner ved at bruge forsvarets landingspladser i forhold til Danske Regioners planlagte anlægsudgifter. Der kan også spares penge via en bedre koordinering af helikopternes opgaver – i dag ender op mod halvdelen af missionerne med, at patienterne ikke bringes til et hospital. Desuden kan der fjernes unødvendigt bureaukrati, mener DF, som bl.a. peger på at regionernes helikopterstyregruppe kan nedlægges.

Der er i dag akutlægehelikoptere i hhv. Billund, Ringsted og Skive. En fjerde er på vej i Saltum i Nordjylland. Står det til Dansk Folkeparti, kan akutbilerne placeres i samme enhed, som styrer akutlægehelikopterne. Det vil gøre akutberedskaberne mere fleksible, og det vil styrke den lægefaglige ekspertise. Dermed bliver stillingerne mere attraktive, så det bliver lettere at tiltrække læger til områder med lægemangel, mener Dansk Folkeparti.

Tømrer faldt om – langt fra akutlægehelikopteren

At der er brug for en effektivisering på området, understregede Peter Skaarup med et eksempel på i sin tale. Han fortalte om en situation i marts, hvor en tømrer pludselig faldt om på Karstensens Skibsvært i Skagen.

”Han så ud til at være i akut livsfare, men den nærmeste regionshelikopter er placeret 45 minutters flyvning væk. Den ankom aldrig, og ambulancen kom først efter 37 minutter. Heldigvis overlevede manden alligevel. Heldigvis,” sagde Peter Skaarup.

De tre akutlægehelikoptere foretog sidste år 3658 flyvninger. Flest flyvninger skete fra Skive, hvor helikopteren lettede 1328 gange.