Kulturminister: Der er ikke mindre armslængde i ny DR-aftale

0
1865
DR fremlagde forleden en større spare- og udviklingsplan for Danmarks Radios. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Armslængdeprincippet svækkes ikke i den nye public service-kontrakt for Danmarks Radio, mener kulturminister Mette Bock (LA). Journalisternes formand kalder kontrakten beskæmmende. DR-generaldirektør: Public service-kontrakten er i balance

Er armslængden blevet forkortet mellem politikerne og Danmarks Radio – og bliver der mere detailstyring af DR fra politikernes side?

Ja, mener kritikerne af den nye public service-kontrakt og store spareplan for DR, som blev offentliggjort tirsdag.

Nej, siger både kulturminister Mette Bock (LA) og DRs generaldirektør Maria Røby Rønn.

”Der er hverken mere eller mindre armslængde, end der var i den forrige public service-kontrakt. Hvis det, man tænker på, er, at DR skal afholde sig fra lange artikler på de tekstbaserede nyheder, så er det et lillebitte hjørne af DR’s aktiviteter på nettet. Og hvis man ser på, hvordan for eksempel Tyskland har lavet begrænsninger, og hvad Sverige overvejer at gøre, så er det her en meget lille begrænsning,” siger Mette Bock til Journalisten.

”Der er hverken mere eller mindre armslængde, end der var i den forrige public service-kontrakt”

Mette Bock, kulturminister, til Journalisten

Slut med lange artikler på dr.dk

Det er især denne formulering i publicserviceaftalen om dr.dk, der har fået krikerne på banen: “DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler”.

Det er en bestemmelse, der imødekommer organisationen Dansk Medier, der længe har kritiserer DR for at unfair konkurrence på nettet.

Adm. direktør Morten Langager, Danske Medier, er da også glad for, at bestemmelsen er kommet med:

“Den yderste konsekvens af public servicemediernes gratis tekstnyheder kan blive, at de private medier ikke kan tejen penge på deres journalistik, og at mediemangfoldigheden derfor svækkes. Og et medielandskab domineret af statsligt finansierede medier er ikke sundt for et demokrati,” skriver han i et indlæg i Berlingske.

Formanden for Journalistforbundet, Lars Werge, kalder bestemmelsen om de lange artikler for en krænkelse af armslængdeprincippet.

“Det er beskæmmende at se den slags politisk indblanding i et land, hvor vi plejer at sige, at det skal politikerne ikke blande sig i,” siger han til sit eget fagblad.

Men det afviser Mette Bock:

“”Nej, for hvad DR i øvrigt skal lave på nettet, og hvad DR skal udvikle af indhold og så videre, det blander vi os netop ikke i. At få beskrevet konkrete opgaver, det er noget af det, det handler om i en public service-kontrakt,” siger hun til Journalisten.

Tirsdag fremlagde DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, en spare- og udviklingsplan for Danmarks Radios medarbejdere i DR Byen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Generaldirektør: Mindre detaljeringsniveau

DRs generaldirektør Maria Røby Rønn siger til Journalisten om bestemmelsen om de lange artikler at “Det er politikernes ønske. Det er ikke groet i vores have”. Men helt overordnet afviser hun, at armslængde-princippet er blevet svækket:

”Helt generelt synes jeg faktisk, at public service-kontrakten er en balance. Der er elementer i den, som gør detaljeniveauet mindre, og så er der områder, hvor detaljeringsniveauet er skærpet. Det havde vi gerne været foruden. Der ER nogle områder, hvor det er meget mere detaljeret. Men helt generelt og overordnet har den her public service-kontrakt faktisk et mindre detaljeringsniveau,” sagde hun.

Den nye public service kontrakt kan læses her.