Hård kritik af Juncker: Manipulerede med reglerne for at få sin højre hånd ansat i EU-topjob

0
4611
Europæisk Folkeblad skrev om udnævnelsen i foråret.

EUs nye generalsekretær Martin Selmayr blev ansat ved at manipulere med reglerne, skriver EUs ombudsmand i ny rapport. EU Kommissionens formand Jean Claude Juncker stod for det skandaløse ansættelsesforløb, som fandt sted, uden at nogle af de andre kommissærer stillede spørgsmål 

Det tog få minutter: Så var EU-kommissionens formand Jean Claude Junckers kabinetschef først blevet udnævnt til vicegeneralsekretær og derefter til generalsekretær for EU-kommissionen.

Tillykke, dermed havde den tyske jurist Martin Selmayr indtaget den højeste administrative stilling i EU-systemet og han var pludselig chef for 33.000 ansatte.

Den usædvanlige lyn-ansættelse fandt sted på et kommissionsmøde den 21. februar 2018. Ingen af 27 øvrige kommissærer havde nogen bemærkninger. Ja, de havde slet ikke hørt om, at stillingen som generalsekretær var ledig.

Den information havde Jean Claude Juncker ganske vist kendt til, siden den daværende generalsekretær, hollænderen Alexander Italianer, i 2015 havde fortalt Juncker, at han ønskede at gå på pension i 2018. Men stillingen blev aldrig slået op offentligt. Kun Juncker, Selmayr selv og få andre havde kendskab til Alexander Italianers pensionsplaner.

Og ved at flytte en vicegeneralsekretær til en anden funktion, formåede Juncker at komme uden om en formel forhindring: Nemlig at kun ansøgere fra et vist chefniveau kunne komme i betragtning til generalsekretærposten. For Martin Selmayr kunne så blive udnævnt til vicegeneralsekretær, hvorefter han havde det fornødne chefniveau til få minutter senere at blive generalsekretær.

“Manipulation af reglerne”

Det skandaløse ansættelsesforløb beskrives i dagens udgave af Jyllands-Posten. Anledningen er en kritisk rapport fra EUs ombudsmand. Efter voldsom kritik fra EU-parlamentet har ombudsmand Emily O’Reilly gennemgået forløbet, og konklusionen er klokkeklar:

”Handlingen var en manipulation af reglerne (…) for at skabe det indtryk, at proceduren blev fulgt, at resultatet var fair og korrekt. Men faktisk var det ikke tilfældet, og hele affæren, startende i januar 2018, hvis ikke tidligere, var arrangeret for at sikre udpegelsen af hr. Selmayr,” skriver EU-ombudsmanden ifølge Jyllands-Posten.

Blandt kritikpunkterne er, at Selmayr som embedsmand selv var med til at håndtere ansættelsesforløbet til vicegeneralsekretærposten, og at han var med i det udvalg, som screenede ansøgere.

Men var der ikke andre ansøgere? Jo, Selmayrs egen underordnede, vicekabinetchefen. Men hun trak sig, og – ja, hun er nu kabinetschef for Jean Claude Juncker.

“Hele affæren var arrangeret for at sikre udpegelsen af hr. Selmayr”

Emily O’Reilly, EU-ombudsmand

Kommissærer så passivt til

EU-kommissions formand Jean Claude Juncker og Martin Selmayr er ikke alene om at få kritik fra ombudsmanden. De øvrige 27 kommissærer kritiseres for at have set passivt til.

Som Emily O’Reilly skriver:

”Ansvaret for den fejlagtige administration i denne sag hviler på EU-Kommissionen kollektivt. Ombudsmanden er, ligesom parlamentet, skuffet over, at ingen af de enkelte kommissærer tilsyneladende seriøst satte spørgsmålstegn ved det”.

Europæisk Folkeblad, som Dansk Folkeparti udgiver, skrev om sagen i foråret under overskriften ”Skandalen, du ikke har hørt om”. Dengang kritiserede DFs gruppeformand i EU-parlamentet, Anders Vistisen, at ingen danske medier brugte kræfter på sagen, selv om parlamentarikerne kaldte ansættelsen for både udemokratisk og skandaløs.

I dag undrer Anders Vistisen sig over, at EU-kommissærerne, inklusive den danske kommissær Margrethe Vestager, lod Juncker kører ansættelsen igennem på få minutter, uden at stille spørgsmål.

Eller som Jyllands-Posten skriver: De 27-kommissærer sad tavse som får rundt om bordet, mens deres formand, Jean Claude Juncker, listede sig uden om EU’s regler:

”Det er underligt, at der ikke var en eneste af de 27 andre kommissærer, der havde et eneste spørgsmål til sådan en procedurer,” siger Anders Vistisen til Jyllands-Posten.