SPIDSKANDIDATEN | Fhv. folketingsmedlem Henrik Brodersen er DFs spidskandidat i Slagelse. Han kalder sig selv en politisk håndværker, der siger tingene, som de er
Henrik Brodersen kalder sig selv en praktiker, som kan lide at få noget fra hånden. Det kan man se ved den kommende Femernforbindelse på Lolland. Her arbejder Henrik Brodersen som dumperfører, hvor han med tonstunge entreprenørmaskiner flytter grus og jord til diger og moler.
Det kunne man også se, da Storebæltsforbindelsen blev bygget i 1990erne. Som Henrik Brodersen, der er uddannet VVS-montør og har arbejdet som skraldemand, fortæller med et skævt grin i telefonen fra hjemmet i bondehuset på Sydsjælland, så var de i sin tid tre om at bygge Storebæltsforbindelsen: Monberg & Thorsen – og Brodersen. Henrik Brodersen var nemlig i fem år borebisse på tunnelbyggeriet mellem Sjælland og Sprogø.
Og det kan man se i politik. Her er Henrik Brodersen håndværkeren, der er optaget af det praktiske politiske arbejde i udvalgene eller ude blandt borgerne.
”Jeg kan lide at skabe resultater. Hvis jeg har held til at flytte et komma i den rigtige retning i en forhandling, så har min indsats ikke været spildt,” siger han.
Lang politisk karriere
Det var sådan Henrik Brodersen arbejdede, da han sad i Folketinget i perioderne 2007-2011 og 2015-2019. Det var sådan han arbejdede i regionsrådet i Region Sjælland fra 2014-2015. Og det er sådan Henrik Brodersen arbejder i byrådet i Slagelse, hvor han er Dansk Folkepartis spidskandidat til kommunalvalget den 16. november, og hvor han har været medlem siden 2006 – efter fire år i byrådet i det daværende Skælskør Kommune.
Ikke at Henrik Brodersen holder sig tilbage, når der skal kæmpes kampe i byrådssalen:
”Jeg vil påstå, at Slagelse Byråd ville blive fattigere, hvis vi ikke sad der. Også fordi jeg siger tingene, som jeg ser dem – gerne på en måde, så det er umuligt at misforstå,” som han siger.
”Jeg vil påstå, at Slagelse Byråd ville blive fattigere, hvis vi ikke sad der”
Samspilsramt byråd
Men det er i udvalgene, at man kan gøre en forskel. Ikke mindst i Slagelse, hvor byrådet er blevet beskrevet som ’samspilsramt’ – med to blokke, der ikke kan tale sammen.
Efter valget i 2017 blev der ellers skabt en slags forsoning. Her lykkedes det efter et dramatisk forhandlingsforløb at få alle partier med i en konstitueringsaftale. Men bare tre måneder senere ophævede borgmester John Dyrby Paulsen (S) aftalen. Det skete med den begrundelse at oppositionen – Venstre, Radikale Venstre og DF – ikke opførte sig ordentligt. Derfor mistede oppositionen deres udvalgsformandsposter – og derfor er stemningen mildest talt anstrengt i byrådet.
”Langt det meste arbejde går faktisk godt, så længe det foregår ude i udvalgene. Men lige så snart det skal op og vende i byrådet, bliver det betændt. Så går der fløjpolitik i den, med Venstre på den ene side, og Socialdemokratiet på den anden,” siger Henrik Brodersen.
“Lige så snart det skal op og vende i byrådet, bliver det betændt”
Med i budgettet
Dansk Folkeparti er en del af oppositionen, men har været med i de sidste to års budgetaftaler, uden om Venstre. For det er sådan Henrik Brodersen tænker politik: At det skal skabes resultater. Uanset hvem man skal samarbejde med.
”Vi har været med til at bære budgettet igennem de sidste to år. For borgmesteren har leveret i forhold til vores ønsker på ældreområdet. Det er ellers ikke et nemt budget, for der er ikke meget at gøre godt med i Slagelse. Men netop derfor er det vigtigt at sikre, at ældreområdet bliver friholdt,” siger Henrik Brodersen.
Af samme grund mener han, at Dansk Folkeparti, der har tre pladser i Slagelse Byråd, gør en vigtig forskel:
”Hvis vi ikke sad i byrådet, er jeg slet ikke i tvivl om, at det ville kunne mærkes i ældresektoren. Så havde vi ikke haft det serviceniveau, den velfærdsteknologi og de genoptræningsfaciliteter, som vi har nu på ældreområdet,” siger Henrik Brodersen.
Dansk kulturarv
Dansk Folkeparti gør også en forskel andre steder, ifølge Brodersen. DF har løbende fokus på problemerne i Slagelses store ghettoområder, bl.a. Motalavej i Korsør, og DF er nærmest berømt / berygtet for at kæmpe for mere cykelsti og penge til dansk kulturarv, når der forhandles budget.
”Kulturarven er min gamle traver. Jeg har altid et forslag med til at gøre noget ved vores danske kulturarv. Det kan være renovering af en gammel kommandantbolig på fæstningen eller genplantning af en gammel allé. De andre partier hader mig for det, men det er altså vigtigt, at det bliver gjort,” siger Henrik Brodersen.
8 spørgsmål til Henrik Brodersen
Hvorfor er du aktiv i politik?
Fordi man simpelthen ikke kan lade være, når man først er kommet ind i det, det er på alle måder et fantastisk kick, det giver når noget man brænder for lykkes: Og så fordi der er mange ting at tage hånd om: En kærlig ældrepleje, vores skoler, opstramning på ghettoområdet
Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?
En omsorgsfuld og kærlig ældrepleje, en sammen-hængende kommune mellem land og by.
Opstramning i vores to ghetto områder, og fortsat modstand imod til muslimske moskeer og gravpladser.
Flere cykelstier, så vores skolebørn kan færdes sikkert på vej til skole. Økonomi.
Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?
Det må klart være,.at vi hver gang har sikret at vores ældre er blevet tilgodeset. Selv om Slagelse har en rigtig dårlig økonomi, har DF fået mere på ældreområdet – det er alt fra: at serviceniveau ikke er rørt, nye genoptræningsmuligheder, mere velfærdsteknologi og i det hele taget at det altid er på dagsorden.
Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?
Økonomien: Slagelse Kommune har ikke så god en økonomi, og derfor er der en kamp om hvordan man løser det. Byrådet er delt i to på det spørgsmål.
Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?
Vi er en del af mindretallet, men har de sidste to år været en del af budgettet, hvor vores opgave har været at sige: der er nogen SKAL opgaver, som skal løses, derefter kan der komme nogen KAN opgaver, og det har vi haft held med. Derfor er der gode DF-aftryk på vores budget.
Er DF i valgforbund – og med hvem?
Nej det er vi ikke, vi har valgt at tone rent flag,
Også fordi ingen af de andre kunne give os en retning, så det kom aldrig frem hvad vores stemmer eventuelt kunne gå til. Derfor blev det et nej tak, vi har ellers fået tilbud fra begge sider.
Hvordan skal I føre valgkamp?
Meget som altid. Være på gader og stræder, i aviser, få sat masser af valgplakater op osv. (der er jo ikke noget som den disciplin der hedder ‘mand i lygtepæl med plakat og strips i blæsevejr’… Det må man ikke snyde sig selv for).
Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?
At der bliver brug for vores stemmer, så vi kan være med til at sætte en retning, som tydeligt viser et DF-aftryk .