Flertal skød DF-forslag ned: Nej til at kræve straffeattester i plejesektoren

0
4045
DFs social- og ældreordfører Karina Adsbøl under fredagens 1. behandling af DFs beslutningsforslag. Screenshot fra Folketings-TV

Dansk Folkeparti kunne ikke få opbakning til krav om straffeattester i pleje- og omsorgssektoren. “Jeg er dybt forundret,” siger DFs social- og ældreordfører Karina Adsbøl

Torsdag blev en 35-årig kvindelig hjemmeplejer varetægtsfængslet i Københavns Byret. Kvinden sigtes for at have stjålet ca. 30.000 kroner fra beboere på plejehjem og i beskyttede boliger. Pengene har hun ifølge politiet brugt på ferierejser til Tenerife og Monaco sammen med en mandlig ven.

Kvinden kunne muligvis være blevet stoppet, inden hun gik i gang med sine kriminelle handlinger, der bestod i at skaffe sig adgang til de ældres konti. I 2013 blev kvinden nemlig af byretten i Lyngby fradømt retten til at have med ældre at gøre.

Hvis de vikarbureauer, der ansatte hende som hjemmeplejer, havde haft pligt til at indhente en straffeattest, var hun derfor sandsynligvis blevet opdaget.

DF-forslag afvist 

Men det er endnu ikke et krav, at der skal indhentes straffeattester, når der ansættes personale i pleje- og omsorgssektoren, og det bliver det heller ikke foreløbig. Fredag sagde Folketingets øvrige partier på nær Nye Borgerlige nemlig nej til et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som ville have pålagt regeringen senest 1. januar 2021 at indføre krav om indhentelse af offentlige straffeattester ved ansættelser i pleje- og omsorgssektoren.

Dansk Folkepartis ældre- og socialordfører Karina Adsbøl er forundret over, at der ikke var større opbakning til forslaget. I sidste uge vedtog Folketinget nemlig enstemmigt et lovforslag, der stiller krav om, at der skal indhentes straffeattester ved ansættelser i botilbud, opholdssteder, døgninstitutioner, i plejefamilier mv.

”Jeg må sige, at jeg er dybt forundret over, at man ikke bare stemmer det her forslag igennem. I stedet synes jeg, at partierne har prøvet at finde hår i suppen. Vi har lige vedtaget et lignende lovforslag for botilbud, og så er det for mig at se en selvfølge, at pleje- og omsorgssektoren også skal med,” siger Karina Adsbøl.

“Vi har lige vedtaget et lignende lovforslag for botilbud, og så er det for mig at se en selvfølge, at pleje- og omsorgssektoren også skal med”

Karina Adsbøl, social- og ældreordfører, Dansk Folkeparti

Brodne kar skal stoppes

Hun understreger, at forslaget ikke er udtryk for manglende tillid til de ansatte i ældreplejen. Men en række sager har vist, at det ikke er nok, at det er frivilligt for kommunerne, om de vil indhente straffeattester.

”Vi har desværre set nogle grelle eksempler, og jeg tror desværre også, at der er et mørketal på området. Så vi skal gøre hvad vi kan for at holde de brodne kar ude. Også fordi det går ud over alle dem, der gør en kæmpe indsats hver dag,” siger Karina Adsbøl.

DFs beslutningsforslag nævner en række af de værste sager. Der er f.eks. sagen om en 45-årige kvindelig sosuassistent, som i januar 2019 blev idømt halvandet års fængsel og 250 timers samfundstjeneste for i ikke færre end 536 tilfælde at have misbrugt betalingskort og bankoplysninger fra tre plejekrævende personer.

Eller der er sagen om en 46-årig kvindelig sosuassistent, som i 2018 blev idømt 2,5 års fængsel for røveri og vold af særlig farlig karakter. Kvinden havde byttet en 86-årig kvindes normale piller ud med sovemedicin, hvorefter hun havde stjålet penge fra den 86-årige. Kvinden stjal også fra en anden kvinde, og i retten kom det frem, at hun havde hele tre domme bag sig for bl.a. dokumentfalsk og mandatsvig. Men disse domme var arbejdsgiveren ikke bekendt med, for der blev ikke indhentet straffeattest.

”Jeg ved godt at en straffeattest ikke kan stå alene. Det er bare et af flere elementer. Det er f.eks. også vigtigt at indhente referencer. Men det er et vigtigt redskab til at holde brodne kar ude,” siger Karina Adbøl.

Debatten om DFs beslutningsforslag kan ses på Folketings-TV her – debatten starter ca. kl. 11.51

Beslutningsforslaget kan læses her