Facebook krævede at MFer fjernede opslag – nu får det lov at blive

0
3107
Christian Frei med sine forældre under turen til USA i 2001, som han skrev om på Facebook.

Folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF) må gerne bringe opslag om racisme fra sorte mod hvide i USA, efter at hun fjernede ét ord. Men hendes sekretær Christian Frei, som har skrevet opslaget, må ikke bringe det. “Det giver ingen mening,” mener Christian Frei

Folketingsmedlem Pernille Bendixen (DF), der i sidste uge blev bedt om at fjerne et opslag fra Facebook, har nu fået besked fra Facebook om, at opslaget gerne må blive. Hun har nemlig ændret et enkelt ord i sit opslag. Det er ordet “negeren”, som hun har erstattet med ordet “personen”.

“Kære fru Bendixen,
Tak for dit svar. Jeg kan se, at indlægget er redigeret, siden det først blev offentliggjort og oprindeligt opfanget af vores systemer. Overtrædelsen vedrørte brugen af ​​”negeren”. Vi takker dig for at have fjernet det,” skriver Kelly Thomas, der er “Politicis and Government Outreach Manager” hos Facebook, til Pernille Bendixen.

“Sjovt nok”, konstaterer Pernille Bendixen selv på Facebook. For mens hun nu har fået syndsforladelse af mediegiganten, så har hendes sekretær Christian Frei, der har skrevet det opslag, som Facebook krævede fjernet og som pernille Bendixen bragte, stadig ikke fået lov at bringe samme indlæg på sin egen facebookside.

Heller ikke selv om han har fjernet ordet “negeren” fra sit første opslag.

I det hele taget har Christian Frei ingen forklaring fået fra Facebook. Han har blot oplevet to gange at få fjernet sit opslag – begge gang med en generel besked om, at det indeholder hadefulde ytringer.

Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Beretning om racisme

Christian Freis opslag var en længere beretning om en tur til USA i 2001. Under overskriften “Om der findes racisme i USA?! Også i den grad!” beskrev han, hvordan hans forældre oplevede forskelsbehandling og truende adfærd i et sort kvarter i Washington DC.

Christian, der som adoptivbarn fra Sri Lanka selv er mørk, brugte i sin beretning ordet “negeren” om en afroamerikansk kvinde, der i 40 minutter ignorerede hans fars forsøg på at købe busbilletter. Da Facebook fjernede opslaget, ændrede han n-ordet til “damen”. Men der gik alligevel kun 52 minutter. Så blev den nye version også fjernet. Præcis samme version, som Pernille Bendixen nu har fået lov at bringe på sin side.

Sideløbende hermed har Facebook også bedt folketingsmedlem Marie Krarup (DF) om at fjerne Christian Freis første opslag fra sin facebookside. Også her er begrundelsen brugen af ordet “neger”. Men her har Marie Krarup lavet en omtale sagen, hvor hun bruger n-ordet, uden at Facebook har grebet ind.

Ytringsfrihed krænkes

Christian Frei har ikke meget respekt for Facebooks håndtering af sagen. Han mener, at hans ytringsfrihed krænkes, og at Facebook laver en tydelig forskelsbehandling:

“Jeg tror ikke, at det handler om, hvorvidt man bruger ordet ”neger” eller ej – men om at min historie bare ikke passede ind i Facebooks dagsorden,” siger Christian Frei.

Christian Freis opslag på facebook kan læses her: Christian skrev om sortes racisme mod hvide i USA – og fik sine indlæg fjernet af Facebook