Håndtryk: S vil hverken stemme for eller imod ny lov

0
2668
Håndtrykket er en obligatorisk del af den nye ceremoni, som følger med at få dansk statsborgerskab.

Socialdemokratiet har besluttet, at partiet hverken vil stemme for eller imod den nye indfødsretslov på grund af kravet om håndtryk. Men i august mente S-ordfører at det var “helt på sin plads” at forvente et håndtryk

“Når en kvindelig borgmester ved den officielle, lokale statsborgerskabsceremoni stikker hånden frem og ønsker tillykke med statsborgerskabet, så er det helt på sin plads at forvente, at den nye statsborger giver et håndtryk retur. Man har netop skrevet under på en erklæring om, at man respekterer det danske demokrati og grundlæggende danske værdier, og det indbefatter altså også ligestilling mellem kønnene og at kvinder kan være borgmestre på lige fod med mænd”.

Sådan skrev Socialdemokratiets indfødsretsordfører Astrid Krag i et mailsvar til ditOverblik.dk, da vi den 16. august som det første medie skrev om det håndtryks-krav, som bliver en del af den nye indfødsretslov.

Læs artiklen: Nej til statsborgerskab, hvis du ikke vil give hånden

På trods af S-ordførerens meget klare opbakning til at gøre håndtrykket obligatorisk, så har Socialdemokratiet nu besluttet, at partiet ikke vil stemme hverken for eller imod det lovforslag til ny indfødsretslov, som regeringen offentliggjorde i sidste uge. Begrundelsen er netop håndtrykskravet, som Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har erklæret, at hun er modstander af at lovgive om.

S: God aftale, men ….

Astrid Krag forklarer i Berlingske, at partiet nu har besluttet, at det vil stemme gult.

“Vi kommer ikke til at stemme for loven, som den ligger her. Men fordi vi støtter aftalen om statsborgerskab og er rigtig glade for den, stemmer vi heller ikke iod. Vi kommer til at stemme gult,” siger hun.

Astrid Krag, indfødsretsordfører, Socialdemokratiet. Foto: Steen Brogaard

Håndtrykskravet er en del af den kommunale ceremoni, som bliver obligatorisk, når udlændinge skal have overrakt deres nye statsborgerskab.

“Det er samlet set en rigtig god aftale, så derfor vil vi ikke stemme imod. Det er det vi signalerer klart ved at stemme gult – at vi er glade for aftalen i sin helhed, og vi glæder os vældigt meget til de her ceremonier, men vi har gjort det klart – også overfor Støjberg på de indre linjer – at vi mener, det er forkert at lovgive om håndtryk,” siger Astrid Krag til Berlingske.

“Det er samlet set en rigtig god aftale, så derfor vil vi ikke stemme imod”

Astrid Krag (S), indfødsretsordfører

Forslag fra Dansk Folkeparti

Det var Dansk Folkeparti, der under de afsluttende forhandlinger om indfødsretsaftale i juni bragte spørgsmålet om håndtrykket frem. DF ville have det skrevet ind i aftalen, men det var der i første omgang ikke opbakning til, så i stedet blev det til et kompromis-formulering om, at man skal optræde respektfuldt. Siden har både Venstre og Konservative og i første omgang Socialdemokratiet tilkendegivet, at “respektfuldt” indebærer at give hånden, og Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har valgt at skrive det specifikt ind i loven. Om Socialdemokratiets beslutning om stemme gult, siger Støjberg til Berlingske:

“Det giver ærligt talt ingen mening. Det kan jo ikke være så svært. Enten går man ind for, at der skal udveksles håndtryk i forbindelse med en ceremoni, eller også går man ikke ind for det. Man kan ikke indtage begge synspunkter”.

V-borgmestre vil ikke deltage i ceremoni

Håndtrykskravet udløser dog også kvaler i Støjbergs eget parti. Til Jyllands-Posten tirsdag siger to Venstre-borgmestre, at de ikke personligt vil deltage i ceremonien for nye statsborgere på grund af håndtrykskravet. I stedet vil det blive embedsmænd eller politiske kolleger, som skal stå for ceremonierne.

“Man trækker landspolitik ned over hovederne på os, og det er jeg ked af. Det er ren og skær magtdemonstration, og det blliver ikke mig, der får det i hus,” siger Aabenraas borgmester Thomas Andresen til Jyllands-Posten.