Den politiske aftale bag den nye S-regering bløder kraftigt op på den hjemsendelsespolitik, som den borgerlige regering og DF vedtog med socialdemokratisk støtte. “En torpedo ind i paradigmeskiftet,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup til Berlingske
Hvis du som flygtning er i job, så skal du have lov at blive Danmark, selv om du ikke længere har brug for beskyttelse. Det mener partierne, der udgør det parlamentariske grundlag under den nye socialdemokratiske regering.
Helt konkret skriver S, SF, Radikale og Enhedslisten sådan her i det ”forståelsespapir”, som de præsenterede tirsdag aften, da forhandlingerne om den nye regering var på plads:
”Flygtninge, der har været i beskæftigelse i to år, kan få mulighed for at blive mens de er i beskæftigelse i pågældende ansættelsesforhold, dog kan fortsat ophold ved anden beskæftigelse i samme branche og på tilsvarende ansættelses- og lønvilkår godkendes”.
Formuleringen går stik imod den aftale om paradigmeskiftet, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om under finanslovsforhandlingerne for 2019, og som i februar blev vedtaget med Socialdemokratiets stemmer. Her står, at det skal tillægges mindst mulig betydning, om man som udlænding har arbejdet i Danmark og lært det danske sprog, når opholdsgrundlaget skal vurderes. Udgangspunktet er, at flygtninge og familiesammenførte skal rejse hjem, så snart det er muligt.
Alligevel sagde den nye statsminister Mette Frederiksen ved præsentationen i tirsdags, at den brede udlændingepolitik står fast, og at ”paradigmeskiftet er der”.
Ekspert: Det er en markant udvikling
Flere eksperter siger til Berlingske, at aftalen i rød blok ændrer afgørende på paradigmeskiftet.
”Det er en markant udvikling, vil jeg mene. Det betyder, at udenlandske studerende og flygtninge i højere omfang får mulighed for at få opholdstilladelse som arbejdstagere, hvis de har et job eller tilbud om samme,” siger professor MSO i migration og flygtningeret på Københavns Universitet, til avisen.
“Det sender et vigtigt til signal til både flygtninge og arbejdsgivere om, at det er værd at investere i integrationen, også selv om man som flygtning kun har midlertidig opholdstilladelse,” siger han.
Jytte Lindgård, advokat og formand i Foreningen af Udlændingeretsadvokater, er på samme linje. Hun siger til Berlingske, at der ”helt klart” er tale om en opblødning af paradigmeskiftet. Hun peger desuden på, at der i “forståelsespapiret” også står, at der skal afsættes 250-300 mio. kr. til et midlertidigt, kontant børnetilskud til børn fra 0-14 år, der er omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen. Dette tilskud skal fortsætte, til en ny ydelseskommission har fremlagt sine anbefalinger.
”Det er virkelig en opblødning,” siger Jytte Lindgård til Berlingske.
Skaarup: En altødelæggende torpedo
Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup kalder i Berlingske de nye tiltag for ”en altødelæggende torpedo” ind i paradigmeskiftet.
”Det kan kun opfattes som et brud på vores hjemsendelsespolitik,” siger han.
Læs også: Ny S-regering lemper udlændingepolitikken: Skrotter Lindholm og tilbageruller paradigmeskiftet