Messerschmidt klager til ombudsmand: Stemmeseddel i strid med loven

0
302433
Partilederne bag det såkaldt nationale kompromis om sikkerhedspolitik, fotograferet under et besøg hos danske soldater på Adazi militærbasen i Letland torsdag. Det nationale kompromis indebærer, at der skal holdes en folkeafstemning om afskaffelse af det danske forsvarsforbehold i EU. Men ja-partierne mener ikke, at ordet forsvarsforbehold skal bruges på stemmesedlen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er i strid med loven, når regeringen undlader at bruge ordet forsvarsforbehold på stemmesedlen til folkeafstemningen 1. juni. Det mener Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt, som nu har klaget til Folketingets Ombudsmand

Formuleringen på stemmesedlen til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet bliver nu en sag for Folketingets Ombudsmand. Det er Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt, der har klaget til ombudsmanden over, hvad han betragter som en vildledende formulering.

Som ditOverblik skrev onsdag, har regeringen valgt en formulering, der udelader ordet ”forsvarsforbehold”. I stedet vil danskerne blive præsenteret for følgende formulering, når de 1. juni får udleveret stemmesedlen og skal krydse ja eller nej, om de vil bevare det danske forsvarsforbehold i EU:

”Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?”.

Morten Messerschmidt mener, at formuleringen er i strid med bekendtgørelse fra 2011 om stemmesedler til brug ved folkeafstemninger.

“Efter min opfattelse er stemmesedlen til brug for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet ikke i overensstemmelse med valglovgivningen og den nævnte beretning,” skriver han i klagen – og fortsætter:

“Det bemærkes i den forbindelse, at der ikke er overensstemmelse mellem på den ene side stemmesedlens ordlyd og titlen på det lovforslaget, som afstemningen vedrører, og på den anden side formålet med afstemningen og det lovforslag, der stemmes om – herunder i forhold til de relevante bestemmelser i forbeholdsprotokollen, som afstemningen vedrører.
Endvidere mener jeg ikke, at stemmesedlen er udformet i et politisk neutralt sprog”.

Forslag til neutral formulering

Morten Messerschmidt kommer i klagen selv med et forslag til, hvad han kalder “en neutral og apolitisk formulering”. Det lyder:

Vil De stemme ja eller nej til, at Danmark afskaffer EU-forsvarsforbeholdet?

Skal Danmark deltage i Den Europæiske Unions fælles forsvarspolitik?

Ekspert: Det går ganske enkelt ikke

En række eksperter ser også kritisk på den formulering, som regeringen har valgt og som støttes af de øvrige ja-partier.

Carsten Madsen, der er lektor i retorik på Aarhus Universitet, siger til Jyllands-Posten:

“Det går ganske enkelt ikke. Det skal fremgå klart og tydeligt, om et valg handler om at bevare status quo eller ændre status quo. Det gør det ikke her. Medmindre vælgerne er meget kritiske, vil de ikke kunne gennemskue, hvilken beslutning, de giver tilsagn til eller ikke giver tilsagn til”.

“Det skal fremgå klart og tydeligt, om et valg handler om at bevare status quo eller ændre status quo”

Carsten Madsen, lektor i retorik, til Jyllands-Posten

Han vurderer, at den valgte formulering vil favorisere ja-siden.

Retoriker Christian Kock, professor emeritus, Københavns Universitet, er også kritisk:

“I teksten på stemmesedlen er det usynligt, at man med et ja stemmer for at ændre status quo. Og det kan få en betydning, fordi mange af os vil vælge at bevare status quo – alt andet lige,” siger han til Jyllands-Posten.

Thulesen Dahl: Ja- og nej-siden må formulere spørgsmålet sammen

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Kristian Thulesen Dahl, mener, at regeringen manipulerer med afstemningen. Han foreslår, at ja- og nej-siden går sammen om at formulere spørgsmålet til stemmesedlen.

“Mit forslag: Lad repræsentanter for ja- og nej-siden gå sammen om at formulere et neutralt spørgsmål til stemmesedlen, så vi ikke skal bruge tid frem mod den 1. juni på at skændes om dette. For stemmesedlen som den er fremlagt dur ikke!,” skriver Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

Læs også: Du skal stemme om forsvarsforbeholdet, men det vil regeringen ikke skrive på stemmesedlen