DF i central rolle i det nye EU-parlament

0
2732
Anders Vistisen da han i weekenden talte ved et møde i Milano for den nye national-konservative gruppe. Foto: Miguel MEDINA / AFP)

De national-konservative partier står til et ualmindeligt godt EU-parlamentsvalg på søndag i de store lande. DF, der har startet et samarbejde med dem, spiller allerede nu en central rolle

Samarbejdet omfatter regeringspartiet Lega fra Italien og Marine Le Pens parti RN i Frankrig, der begge fører i de nationale meningsmålinger. Det samme gør det britiske Brexit Party, der overvejer et samarbejde med de andre partier i gruppen. Tyske AfD står til 12 procent af stemmerne, hvilket er det dobbelte af de meget EU-begejstrede liberale i partiet FDP.

”Vores gruppe tegner til at blive en af de største i parlamentet. Og hvis vi får opbakning fra Polen og Ungarn, der har sendt følere til os, kan vi måske gøre socialisterne rangen stridig og blive den næststørste gruppe i parlamentet,” siger Anders Vistisen fra DF, der har været til at grundlægge det nye samarbejde.

”Selvfølgelig er DF lille sammenlignet med nogle af de andre. Vores kolleger fra Lega i Italien kan sågar efter nogle målinger blive det største enkeltparti i parlamentet. Men vi spiller en særlig rolle, fordi DF i Danmark har fået en række af de reformer igennem som de håber på,” siger han videre.

Han fremhæver resultater som grænsekontrol, krav om selvforsørgelse og Lindholm som det, der inspirerer de andre, store partier.

”Når Marine Le Pen eller Salvini fra Italien taler med os, så skyldes det de resultater, som DF relativt tidligt har fået igennem. De står også tit med embedsmænd, der siger at det ene eller det andet ikke kan lade sig gøre. Derfor er deres spørgsmål tit ganske praktiske: hvordan kan vi løse det og det rent teknisk,” fortæller Vistisen.

“Vi spiller en særlig rolle, fordi DF i Danmark har fået en række af de reformer igennem som de håber på”

Anders Vistisen, kandidat til Europaparlamentet for Dansk Folkeparti

Slutspurt

Anders Vistisen næver to andre grunde til DF’s særlige placering i det europæiske samarbejde mellem de nationalt-konservative partier:

”Internt binder vi tingene sammen i en sammensat gruppe. Og udadtil er vi kendt som en stabil gruppe på den europæiske højrefløj, der ellers har været ret omskiftelig.”

Gruppen, der endnu ikke har valgt navn, bliver ofte i medierne kritiseret for at være for uens.

”Vi foregiver ikke at vi er ens, men der er mere der samler end hvad det splitter os. Og så er der højere til loftet her – mindretal i gruppen har lov til stemme efter deres overbevisning,” slår han fast.

Som et eksempel på det nævner han en afstemning om blandt andet dagpengeregler, der vil give alle ret til danske dagpenge fra dag et. Noget som de danske socialdemokrater ikke støtter, men deres medlemmer i EU-parlamentet kom under hårdt pres for ikke at stemme sammen med resten i den socialistiske gruppe.

For sin egen slutspurt i valget håber han mest af alt på, at folk vil tænke over, hvad de enkelte kandidater faktisk siger. For de fleste danske kandidater er klart mere positive overfor EU-projektet end deres vælgere.

”Det er med at høre efter nuancerne. Mange af de andre ønsker langt mere magt til EU. Og når først de er valgt, er det for sent at protestere,” slutter han.

“Det er med at høre efter nuancerne. Mange af de andre ønsker langt mere magt til EU. Og når først de er valgt, er det for sent at protestere”

Anders Vistisen, kandidat til Europaparlamentet for Dansk Folkeparti