DF går efter aftale inden valget om sundhedsreform uden regioner

0
2681
Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl fotograferet på Christiansborg i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti satser på at få en aftale om en sundhedsreform på plads med regeringen inden valget. Aftalen skal bringe sundhedsvæsenet tæt på borgerne og sikrer den bedst mulige behandling på sygehusene, og det gøres bedst ved at nedlægge regionerne, mener DFs formand Kristian Thulesen Dahl

Af Steen Trolle

”Vil statsministeren sikre, at førstegangsfødende får en tryg og rolig start med to-tre dage på hospitalet efter fødslen?”.

Sådan lød et spørgsmål fra Alternativets leder Uffe Elbæk til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketinget den 11. december. Baggrunden var et konkret eksempel fra Odense, hvor en kvinde var blevet sendt hjem bare seks timer efter fødslen, selv om hun gerne ville være blevet på sygehuset noget længere.

Statsministeren svarede, at han personligt synes seks timer er meget kort tid.

”Men spørgsmålet skal sådan set stilles til regionsrådet i Vejle, som Odense hører under. For det er regionsrådene, der for nærværende har ansvaret for sygehusene,” sagde Løkke.

For Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl var det en klar illustration af problemerne med at lade regionerne drive sygehuse. For det viste, at regionerne bruges i et ”abespil”, hvor regeringen altid kan skyde ansvaret over på regionerne, som så kan skyde tilbage med henvisning til at ”det er fordi vi ikke har fået flere penge fra staten”.

”Vi ser det her abespil, hvor man hele tiden giver aben videre, og hvor borgerne står tilbage uden at kunne adressere et ansvar. Derfor skaber regionerne for mig at se ikke mere demokrati i sundhedsvæsenet, snarere tværtimod. Så det vil være en demokratisk forbedring, hvis der kun er to administrative led i sundhedsvæsenet – staten og kommunerne,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Det vil være en demokratisk forbedring, hvis der kun er to administrative led i sundhedsvæsenet – staten og kommunerne”

Kristian Thulesen Dahl, formand, Dansk Folkeparti

Sundhedshuse skal drives i kommunerne

Dermed har DF-formanden sat fingeren på et centralt DF-krav til den sundhedsreform, som regeringen snart spiller ud med et forslag til. Omdrejningspunktet er en decentralisering af sundhedsvæsenet. Behandlinger, som ikke kræver sygehusindlæggelser, skal tættere på borgerne. Der skal skabes mere sammenhæng i sundhedsvæsenet, og her står de fem regioner i vejen, mener Kristian Thulesen Dahl.

”Vi går efter en reform, der decentraliserer. Vi skal have nogle sygehuse, som drives professionelt i forhold til at tilbyde den mest optimale behandling. Men alt det, der sker før og efter sygehuset, det skal varetages lokalt, ude i kommunerne”.

Regeringen ventes at præsentere sit forslag til en sundhedsreform i uge tre eller fire. Arkivfoto

”Det er ikke en genopfindelse af de lokale sygehuse, vi taler om, men om lokale sundheds- og akuthus, som kan klare scanninger, blodprøver osv., der ikke kræver en sygehusindlæggelse, og som f.eks. kan tage sig af patienter, der udskrives fra sygehuset, men har brug for overvågning, inden de sendes helt hjem,” siger Kristian Thulesen Dahl – og fortsætter:

”I den model er der ikke brug for hele setup’et med 41 regionspolitikere, der sidder fem forskellige steder med hver deres store administration. Det kan klares politisk af folketinget og byrådene”.

“Alt det, der sker før og efter sygehuset, det skal varetages lokalt, ude i kommunerne”.

Regionsrådene er længst væk fra borgerne

Men er regionerne ikke et demokratisk element i kontrollen af sygehusene?

”Det er jo ikke regionsrådspolitikerne, der driver sygehusene. De skal drives af folk, der har forstand på det. Ansatte, som ikke bruger tid på andet. Så er der nogle diskussioner om prioriteringer – skal vi fravælge bestemte operationer eller medicin, der er for dyrt osv. Det er noget politikerne må tage ansvaret for. Og her er min pointe, at regionsrådspolitikerne i vores trelængede system er dem, der er længst væk fra borgerne”.

Du mener at I på Christiansborg er tættere på borgerne end politikerne er ude i regionerne?

”Gå ned på gaden og spørg folk, hvem der sidder i regionsrådene. De fleste vil ikke kunne nævne en eneste. Vi har jo ikke noget forhold til regionsrådene. Det ser vi også, når der er valgkamp og i medierne. Regionsrådene fylder næsten ingenting. De er mest velegnet til det her abespil, og det bliver de så også brugt aktivt til. Det synes jeg i virkeligheden er meget antidemokratisk,” siger Kristian Thulesen Dahl.

”Gå ned på gaden og spørg folk, hvem der sidder i regionsrådene. De fleste vil ikke kunne nævne en eneste, måske bortset fra regionsrådsformanden”

Aftale skal på plads inden valget

Regeringens sundhedsudspil er blevet udsat flere gange. Ifølge Politiken mandag præsenteres udspillet i uge 3 eller 4, hvorefter det skal forhandles. Dansk Folkeparti går efter at lande en aftale med regeringen inden udskrivelsen af folketingsvalget, som mange forventer vil finde sted i marts-april.

En sundhedsaftale kan ikke nå at blive udmøntet i lovgivning inden valget. Risikerer man ikke, at et nyt flertal efter valget dropper reformen?

”Det er jo risikoen. Men vi går efter at nå at lave en aftale, så danskerne har et klart bud på sundhedsvæsenet, som de kan forholde sig til i valgkampen,” siger Kristian Thulesen Dahl.