DF alene med krav om at nye statsborgere skal oplyse religion

0
2523
Det er en illusion at påstå, at kultur og religion ikke betyder noget, sagde Marie Krarup ved 1. behandlingen af DFs beslutningsforslag. Fra Folketings-TV

Alle øvrige partier i Folketinget afviste i denne uge et forslag fra Dansk Folkeparti om, at ansøgere til dansk statsborgerskab skal oplyse deres religion

Når Folketinget fremover tildeler nye statsborgerskaber, bliver det stadig uden at vide, om de nye statsborgere er muslimer.

Alle partier på nær Dansk Folkeparti selv har nemlig afvist et beslutningsforslag fra DF, som ville have gjort det til et krav at oplyse religion, når man søger om dansk statsborgerskab.´

Forslaget blev 1. behandlet onsdag, og her begrundede DFs indfødsretsordfører Marie Krarup forslaget med, at det har vist sig meget svært at integrere muslimer i Danmark. Derfor skal Folketinget specifikt kunne sige nej til muslimer.

“Det er en illusion at påstå, at kultur og religion ikke betyder noget – alt tyder på det modsatte. Ikke bare i Danmark, men faktisk i hele verden ser vi, hvordan integrationen af muslimer er slået fejl, mens indvandringen fra den vestlige kulturkreds typisk foregår rimelig problemfrit. Den virkelighed bør selvsagt afspejles i indfødsretsloven. Derfor bør vi vide, hvad vi stemmer ja og nej til,” sagde Marie Krarup.

Underskriv erklæring

Helt konkret foreslog DF, at ansøgerne skal underskrive en tro- og love-erklæring om sit religiøse tilhørsforhold. Oplysningen skal så stå i bemærkningerne til loven, når Folketinget to gange om året stemmer om lov om indfødsretsmeddelelse.

Men det ville ingen af de andre partier være med til. Heller ikke Nye Borgerlige, der mener at der kan snydes med en tro-og love-erklæring og slet ikke vil tildele statsborgerskab til personer fra muslimske lande.

Flere ordførere fra venstrefløjen var stærkt forargede over DFs forslag. Frie Grønnes Sikandar Siddique talte om islamofobi, og Enhedslisten og SFs ordførere kritiserede DF for at ville registerer og udskamme muslimer. Men det afviste Marie Krarup:

“Det er ikke en oplysning, der skal gemmes eller bruges til noget. For når man bliver statsborger i Danmark, skal der jo lige præcis ikke være forskel på folk. Det skal ikke være som i muslimske lande, hvor der er nogle, der har særlige rettigheder, og så er der nogen, der er uden rettigheder, f.eks. dem, der er ikkemuslimer, og hvor mænd og kvinder har forskellige rettigheder, fordi kvinder er mindre værd ifølge islam. Det er lige præcis det, vi skal undgå,” sagde Marie Krarup.

Nej til at opdele i lande

Heller ikke et forslag fra DF om, at der skal stemmes særskilt om ansøgere fra de såkaldte MENAPT-lande – Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Tyrkiet – fik opbakning fra de øvrige partier. DFs argument for opdelingen er, at personer fra disse lande giver særlige problemer for Danmark og derfor skal Folketinget kunne stemme særskilt om dem. Men dét synspunkt var hverken rød eller blå bloks partier enige med DF i.

Læs begge DFs beslutningsforslag her:

Forslag til folketingsbeslutning om, at lovforslag om indfødsrets meddelelse suppleres med oplysning om ansøgernes religiøse tilhørsforhold

Forslag til folketingsbeslutning om udformning af flere lovforslag om indfødsrets meddelelse på basis af landegrupper

Se debatten om de to forslag her