DF afviser regeringens ’Netflix-skat’: ”Det ender i smagsdommeri og puljetyranni”

0
2051
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterede torsdag regeringens medieudspil ved et pressemøde på Sjællandske Medier/Dagbladet Ringsted. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti ser positivt på en del af regeringens medieudspil men afviser forslaget om en afgift på streamingtjenester som Netflix og HBO. Det vil føre til smagsdommeri, puljetyranni og bureaukrati, mener DFs medieordfører Dennis Flydtkjær

Ja tak til mere dansk indhold. Nej tak til ”puljetyranni” og ”smagsdommeri”.

Dansk Folkepartis medieordfører Dennis Flydtkjær har en klar opfordring til regeringen, som torsdag præsenterede sit udspil til en ny medieaftale:

Drop jeres forslag om en skat på fem procent på streamingtjenester som Netflix, HBO Max og Disney+. Kræv i stedet, at streamingtjenesterne bruger fem procent af deres danske omsætning på dansk indhold.

Regeringens udspil har titlen “Den demokratiske samtale skal styrkes”. Her foreslås, at streamingtjenesterne skal betale et “kulturbidrag” på 5 procent.

“Med et kulturbidrag fra streamingtjenesterne vil regeringen styrke produktion af indhold, der har udgangspunkt i dansk kultur, samfundsforhold og historie,” lyder det i udspillet.

Frygter smagsdommeri

Men det er en dårlig ide, mener Dennis Flydtkjær.

”Jeg er enig i budskabet om, at vi skal have mere dansk indhold, men jeg synes ikke, det her er det rigtige redskab. For der er jo tale om en skat, selv om man kamuflerer det under navnet ’kulturbidrag’,” siger Dennis Flydtkjær til ditOverblik – og fortsætter:

”Når det indbetales som en skat, ryger det over i pulje, som så skal søges ud fra nogle kriterier. Det vil sige, at der skal sidde nogle smagsdommere og bedømme, hvem der skal have en bevilling. Det bliver sådan et puljetyranni, som også vil medføre bureaukrati”.

DFs medieordfører Dennis Flydtkjær ser kritisk på regeringens forslag om en afgift på streamingtjenester i Danmark. Foto: Carsten Lundager

DF: Investeringsbidrag i stedet for skat

DF foreslår i stedet, at streamingstjenesterne pålægges et ’investeringsbidrag’. De skal med andre ord pålægges at investere mindst fem procent af omsætningen i dansk indhold

”Man kan stille præcis de samme krav med et investeringsbidrag – at det skal være produceret i Danmark osv. Men så er det ikke en skat, som vil føre til, at de hæver priserne. Vi får heller ikke det her smagsdommeri, som jeg frygter, fordi det vil føre til diverse krav om, at der skal der være lige mange mænd og kvinder, at bestemte minoriteter være repræsenteret osv. i de serier, der produceres. Det kan jeg ikke se noget  behov for. Netflix, som er den største herhjemme, har jo opdaget, at danskerne gerne vil have danskproduceret indhold. Det er jo derfor de er med til at investere i ’Borgen’,” siger Dennis Flydtkjær.

Strider mod international skatteaftale

Han tvivler desuden på, at en streaming-afgift overhovedet vil være tilladt. Dennis Flydtkjær er også skatteordfører, og han gør opmærksom på, at der indgået en ny OECD-aftale om selskabsskatter, der specifikt forbyder digitale særskatter.

”Det var et centralt krav fra USA, at man ikke må lave sådanne digitale særskatter. Hvis man havde det, skulle de rulles tilbage igen. Det her er jo åbenlyst en digital skat, selv om de kalder det et kulturbidrag,” siger Dennis Flydtkjær.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på dagens pressemøde hos Sjællandske Medier/Dagbladet Ringsted. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Forhandlinger starter fredag

Regeringen mødes fredag til de første indledende ”sætte-møder” med Folketingets partier om medieudspillet. Dennis Flydtkjær ser positivt på en andre dele af udspillet, bl.a. ønsket om at styrke de lokale medier, der er godt i tråd med DFs eget medieudspil.

”Men der er også andre knaster. Vi er blandt andet også imod regeringens forslag om at udskifte DR’s bestyrelse med en professionel bestyrelse,” siger Dennis Flydtkjær.

Læs mere:

Dansk Folkepartis medieudspil: “Medier i hele Danmark”

Regeringens udspil til medieaftale: “Den demokratiske samtale skal styrkes”