DF-aftryk i aftale: Rejsehold skal hjælpe problem-plejehjem

0
1597
Den politike aftale om fordeling 760 millioner kroner til udsatte mennesker blev tirsdag præsenteret ved pressemøde i Social- og Indenrigsministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Millioner afsat til nyt rejsehold, der skal følge op overfor plejehjem, der har fået påbud efter omsorgssvigt. Nyt registreringssystem skal også sikre, at der bliver fulgt op hver gang pårørende henvender sig med bekymringer

Plejehjem, som rammes af sager om omsorgssvigt, vil fremover få besøg af et særligt rejsehold, der skal hjælpe med at få bragt forholdene i orden.

Et bredt flertal af Folketingets partier har tirsdag indgået en aftale, som fordeler 760 millioner kroner til udsatte mennesker. Med i aftalen er 61,7 mio. kroner til styrket tilsyn på ældreområdet. På DFs foranledning går en del af pengene til det nye rejsehold, som f.eks. kan rykke ud, når et plejehjem har fået et påbud fra Ældretilsynet.

“Det kan betyde at vi fremover kan hjælpe med at forebygge de fejl, vi har set på flere plejehjem i de forfærdelige TV2-dokumentarudsendelser,” siger Dansk Folkepartis social- og ældreordfører Karina Adsbøl.

TV2-dokumentaren “Plejehjemmene bag facaden” viste i juli eksempler på grove omsorgssvigt på to plejehjem i Aarhus og Randers. Med skjult kamera blev det afsløret, hvordan 90-årige Else måtte ligge med den samme ble i timevis, selv om hun havde blærebetændelse, og hvordan hun blev hængt op i en lift i 6-7 minutter og tvunget til at besørge, selv om hun havde store smerter. I et andet eksempel måtte den 91-årige Niels gå rundt i næsten 10 timer med en fyldt ble, selv om han sagde, at han havde gjort i bukserne. I begge sager havde de pårørende forgæves forsøgt at råbe kommunen op.

“Bekymringshenvendelser” skal håndteres bedre

Det er sager som disse, de nye tiltag skal forhindre. Ud over rejseholdet, som skal ”forestå et obligatorisk opfølgnings- og læringsforløb” på plejehjem, der har fået påbud, skal der også indføres en ny registreringspraksis for såkaldte ”bekymringshenvendelser”. Den skal sikre, at der bliver handlet på alle henvendelser fra pårørende og medarbejdere. Desuden skal der laves en informationskampagne, så alle ved, at man kan ”bekymringshenvendelser” til Styrelsen for Patientsikerhed.

”Vi har desværre set, at der er pårørende, der har haft udfordringer med at komme igennem til kommunen med deres bekymringer. Det skal den nye registreringspraksis lave om på. Med rejseholdet vil vi sikre, at når man får et påbud, bliver der fulgt op, så tingene bliver rettet op,” siger Karina Adsbøl.

Det er samtidig aftalt, at der skal være en systematisk opfølgning og indsamling af rejseholdets erfaringer, så der kan laves en grundig evaluering.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Kan ikke stå alene

Karina Adsbøl er glad for de nye tiltag, men hun understreger, at det ikke er nok.

”Det her kan slet ikke stå alene, og derfor har vi også forpligtet sundheds- og ældreministeren til at indkalde til drøftelser – vi havde gerne set det var egentlige forhandlinger – om, hvordan der følges op på efterårets ældretopmøde. Jeg havde da også gerne set, at der var sat endnu mere af til ældreområdet i denne aftale. Vi havde konkret et ønske om, at der indføres underretningspligt på ældreområdet, og at der midlertidigt blev afsat penge til hospitalsklovne til demente. Det kom vi desværre ikke igennem med,” siger Karina Adsbøl.

Ud over tiltagene på ældreområdet fremhæver DF-ordføreren disse punkter i dagens aftale, som DF har kæmpet for: Et videnscenter for anbragte børn, unge og deres familier, psykologihjælp til mænd, samt midler til organisationen Mentorbarn, som sikrer mentorfami-lier til anbragte børn og familier.