Desperate selvstændige: “Skal vi spise af træerne ude i haven eller hvad?”

0
1499
Birgitte Feldborg er formand for Danske Soloselvstændige, der overvejende er enkeltmandsvirksomheder.

Danske Soloselvstændige kritiserer corona-hjælpepakkerne til erhvervslivet for at være alt for bureaukratiske og langsommelige. Mange af foreningens medlemmer har stadig ikke fået del i hjælpepakkerne og lige nu truer momsbetalingen 1. marts med slå mange af de helt små virksomheder omkuld

Af Signe Dahl og Steen Trolle

Et bureaukratisk mareridt. Sådan betegner Danske Soloselvstændige de hjælpepakker, som under coronakrisen skal holde hånden under erhvervslivet. Foreningen er stiftet som protest mod nedlukningen af Danmark sidste forår. Den tæller overvejende små enkeltmandsvirksomheder, og i følge foreningen er mange medlemmerne meget hårdt ramt. Dels fordi hjælpepakkerne opleves som en jungle af regler. Dels fordi meget hjælp lader vente på sig, blandt andet på grund af it-problemer hos Erhvervsstyrelsen.

“Jeg har lige været i dialog med et medlem, som bad banken om hjælp i september, og hun har fået svar i går, om at de ikke vil hjælpe. Det er ikke i orden. Skal vi spise af træerne ude i haven eller hvad? Det er jo ikke sådan, at vi kan gå andre steder hen og få hjælp. De færreste selvstændige har jo opbygget så stor en opsparing, at de kan leve af den i flere år,” siger Birgitte Feldborg, formand for Danske Soloselvstændige.

Hun mener, at regeringen “skal forholde sig til virkeligheden” blandt selvstændige:

“På pressemødet den 13. januar kom fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen på banen, og han blev ved med at sige “lønmodtagere”, og så bagefter fik han lige husket at sige “virksomhedsejere”. Det er som om de ikke fatter, at hvis der ikke er nogen virksomhedsejere, så er der heller ingen lønmodtagere. Vi har jo selv valgt den regering, og på mange måder har de jo gjort det godt, men de forstår simpelthen ikke den situation en stor del af danskerne står i, uanset om de har en tøjbutik eller er freelancere,” siger Birgitte Feldborg.

“Det er som om de ikke fatter, at hvis der ikke er nogen virksomhedsejere, så er der heller ingen lønmodtagere”

Birgitte Feldborg, formand, Danske Soloselvstændige

Danske Soloselvstændige har længe råbt op om problemerne med hjælpepakkerne, og nu har foreningen sat en advokat til at gennemtrawle pakkerne. Målet er at skabe et overblik for medlemmerne, så de lettere kan finde vej til hjælpen.

Urimelig forskelsbehandling

Men det er ikke kun et spørgsmål bureaukrati og bedre kommunikation. Danske Soloselvstændige mener, at der er store mangler i hjælpen til små selvstændige. Foreningen peger især på lønkompensationen, hvor lønmodtagere kan få 30.000 kroner i månedlig kompensation, mens selvstændige kun kan få 23.000 kroner.

Desuden haster det med en afklaring af en udskydelse af moms og skat. Mandag den 1. marts 2021 skal der både betales moms for 2. halvår 2020 og den udskudte moms fra 1. halvår 2020. Men mange virksomheder har ingen penge i kassen på grund af den aktuelle nedlukning, og der er ingen meldinger om, at fristen vil blive udskudt igen.

“Det er absolut 11. time nu. Så kære politikere: Lad være med at fokusere på løsninger af underlige IT-problemer. Udbetal straks kompensationerne i bunken med de mange tusinde ansøgninger og gennemgå dem så efter,” siger Birgitte Feldborg.

Kæmper for livsværket

Meldinger om, at der ikke har været så mange konkurser som frygtet, giver hun ikke meget for.

“Det er ikke statens fortjeneste. Selvstændige kæmper for at redde deres livsværk, så mange har måtte låne penge til højre og venstre og håbe på forståelse fra deres bankrådgivere for at holde sammen på det. Det er ikke, fordi de ikke mangler pengene. Det gør langt de fleste. Men de vil meget hellere prøve at redde det end hælde det ud med badevandet,” lyder det fra Danske Soloselvstændiges formand Birgitte Feldborg.

Danske Soloselvstændige anslår, at der findes op mod 120.000 enkeltmandsvirksomheder i Danmark. I følge Dansk Byggeri stod de såkaldte mikrovirksomheder for 70 procent af væksten i arbejdspladser i 2018.

Se mere på Danske Soloselvstændiges hjemmeside her

Læs også:

Hans Kristian Skibby: Desperate virksomheder skal have hjælp nu