Brexit: May kæmper videre uden udsigt til et ja

0
1703
Fire gange Theresa May under en debat i Parlamentet i denne uge. Foto: PRU / AFP) AFP PHOTO / Scanpix

Flere og flere politikere i det britiske parlament melder fra over den britiske aftale med EU om Brexit. Alligevel fortsætter den britiske premierminister Theresa May sin kampagne for et ja

Hun virker træt og mere rundrygget efter ugers kamp for sin egen version af Brexit, men hun har langt fra opgivet. Selv i dag, hvor Theresa May er taget til G20 topmøde i Argentina, fortsætter hun at tale sagen op. Til de andre ledere forsøger hun at sælge sin aftale med et budskab om, at Storbritannien bliver en stærkere kraft for frihandel.

Et budskab, der næppe vil støde på nogen videre positiv reaktion endsige forståelse. Og det gør hendes møde med den saudiske kronprins i udkanten af mødet næppe heller, for de fleste undgår den saudiske leder på grund af hans sandsynlige rolle i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Men som flere kommentatorer fremhæver, så er den saudiske økonomiske vægt stor – især for et Storbritannien udenfor EU.

Samtidig viser en ny meningsmåling, at modstanden mod aftalen vokser blandt almindelige briter. Flere briter foretrækker en såkaldte hård Brexit, hvor Storbritannien blot forlader EU uden en aftale, frem for hendes aftale. Samtidig viser meningsmålingen, som organisationen Global Britain har betalt for, at 57 procent af de adspurgte vil ud af EU – med eller uden aftale – mens 41 procent foretrækker at blive.

Altså en større modstand mod EU end ved den oprindelige folkeafstemning.

Fladpander

Britiske medier skriver med stigende forundring over premierministeren, der kører videre trods det at et ja ved den afgørende afstemning den 11. december bliver stadig mere usandsynlig. Særligt den tv-debat, som hun har sagt til at føre med lederen af oppositionen, Labours Jeremy Corbyn, får mange briter til at ryste på hovedet. Ikke så meget fordi de tvivler på værdien af debatten, men fordi der er udbrudt en bizar strid om, hvor debatten skal holdes.

Theresa May vil nemlig gerne have debatten hos det mere fornemme BBC. Corbyn derimod foretrækker det mere folkelige ITV.

Den absurde strid får mange kommentarer på de sociale medier. En kommentar fra komikeren Stephen Fry bliver citeret ofte, hvor han kalder May og Corbyn for ’titwheels’. En venlig oversættelse af ordet vil være ’fladpander’.