Af Finn Rudaizky, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for DF og fhv. formand for det Jødiske Samfund
I forbindelse med den igangværende konflikt i Mellemøsten er det beskæmmende at læse med i den offentlige debat. De danske medier bruger flittigt sociale medier til at promovere deres historier – og det er en rystende gang uforfalsket antisemitisme, som vi kan læse der.
Positionerne i konflikten er ret fastlåste. Også blandt debattørerne. Ingen lytter. De skyder i stedet bare deres forudindtagede holdninger af mod hinanden.
Ind i mellem kunne man så ønske, at medierne forsøgte sig med at være afbalancerede. Det gør de måske også. Men de lykkedes ret dårligt.
Utallige gange har jeg læst, at ”Israel angriber Gaza” i en overskrift – og mange læser kun overskrifter. Så får man det indtryk, at Israel nu har overfaldet palæstinenserne. Ærgerligt for det er jo sådan set Hamas, der er på EU’s terrorliste, der skyder raketter i hundredvis af mod Israel. At forsøge at stoppe det, er vist ikke at ”angribe” nogen.
Ikke sjældent ser man påstanden om, at Israel er ren apartheid, de gør som Hitler og laver ”etnisk udrensning”.
Man ved vist meget lidt om apartheid eller Hitlers KZ lejre – hvor nogle af mine familiemedlemmer omkom – hvis man tror dagens Israel kan sammenlignes.
Desværre optræder antisemitisme også nogle gange i de trykte aviser. Således valgte Politiken i 2019 at bringe ”Dagens Tegning”, hvor den moderne israelske stat får skyld for ”etnisk udrensning”. Slår man etnisk udrensning op, så hedder det i Gyldendals Store Danske: ”fordrivelse eller fysisk udslettelse af bestemte etniske grupper fra en stats eller andre etniske gruppers side. Se også folkedrab”.
Medier kommer til at puste til jødehadet, når de bringer en tegning, som er åbenlys antisemitisk.Derfor er det måske heller ikke så underligt, at også læserne bidrager til en stigende antisemitisme, når aviser som Politiken leder vejen.