Ældre Sagen afviser kritikere: Retsgaranti på plejehjemsplads vil ikke give “lavine” af ansøgere

0
2416
Der er ingen skattelettelser til pensionisterne. Arkivfoto

Visiteringen af ældre til plejehjem er alt for hård, mener Ældre Sagen, som kritiserer kommunerne for at tænke for meget på økonomi og for lidt i plejebehov, når der uddeles plejeboliger. Dansk Folkeparti har foreslået, at ældre over 80 år skal have en retsgaranti på en plejehjemsplads

Tre gange søgte 101-årige Else Jensen om at komme på plejehjem i Helsingør Kommune. Tre gange fik hun afslag, selv om hun skrantede med sukkersyge og slidgigt. Til sidst blev Else indlagt på sygehuset, og hun døde bare 14 dage efter, at hun var blevet udskrevet til en midlertidig plejehjemsplads

Den historie fortalte Ekstra Bladet onsdag, og den er bare en af flere historier som avisen de seneste dage har afdækket om ældre, der i en høj alder og trods et plejebehov, har fået afslag på en plejehjemsplads i deres kommune.

Det fik tirsdag Dansk Folkeparti til at lancere et forslag om at give alle over 80 år en retsgaranti på en plejehjemsplads. Kommuner skal ikke længere kunne afvise en borger, der er fyldt 80 år, som ønsker at komme på plejehjem, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Læs også: DF vil give ældre over 80 år retskrav på plejehjem

Ældre Sagen er enig: Det er stort problem, at kommuner afviser ældre med et plejebehov. Kommunernes visitering til plejehjem er for stram, mener organisationen:

”Forslaget fra Dansk Folkeparti er et symptom på, at visiteringen til plejehjem ikke virker i dag. De eksempler, der har været fremme i medierne, de skriger jo til himlen. Der er tale om mennesker, der næsten er blinde og har skavanker, men som alligevel bliver afvist. Der er et stort, udækket behov for gode, trygge plejeboliger til ældre, der ikke kan klare sig længere i eget hjem,” siger Michael Teit Nielsen, der leder Ældre Sagens afdeling for samfundsanalyse.

Set med Ældre Sagens briller, hvad er så forklaringen på, at så mange bliver afvist?

”Økonomi, økonomi, økonomi – og så politisk prioritering. Kommunerne tager selvfølgelig helbredsmæssige hensyn, men bag visitatorerne ude i kommunerne, er der et stort excelark, der vurdererm om der så eogså er råd til det. Vi har desværre forladt den spillebane, hvor fokus er på værdighed og menneskelig prioritering i ældreplejen,” siger Michael Teit Nielsen.

Michael Teit Nielsen, leder af Ældre Sagens afdeling for samfundsanalyse.

Retsgaranti vil ikke føre til “lavine” af ansøgninger

Står det til Ældre Sagen, bør det alene være funktions- og helbredsforhold, der afgør, om man kan få en plejebolig. Organisationen går ikke ind for en aldersbestemt retsgaranti, sådan som DF har foreslået med forslaget om 80 år. For så risikerer dem, der ikke er fyldt 80 år at blive glemt, siger Michael Teit Nielsen. Men forslaget er et skridt på vejen og Michael Teit Nielsen afviser de kritikere, der mener, at en sådan retsgaranti er økonomisk uansvarlig:

”Jeg synes at nogle af kritikerne slår automatpiloten til. De siger, der så vil komme en lavine af folk, der ønsker at komme på plejehjem. Det tror jeg simpelt hen ikke er rigtigt. Et krav er jo ikke nødvendigvis noget, man vil benytte sig af. Hvis alle danskere fik retskrav på en kørestol, så var det jo også kun dem, der havde behovet, som ville benytte sig af det. En kørestol er jo noget, de fleste af os gerne vil have os frabedt, hvis vi kan undgå det,” siger Michael Teit Nielsen.

Læs også: DF vil give ældre over 80 år retskrav på plejehjem