Købte dronere til Islamisk Stat – hvorfor blev terrornetværk først stoppet efter flere år?

0
3368
Politiet anholdt onsdag to personer og sigtede dem for at hjælpe Islamisk Stat. Den ene anholdelse fandt sted i denne cykelforretning på Tagensvej på Nørrebro. Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix 2018

Hvorfor gik der flere år, inden myndighederne greb ind overfor et formodet terrornetværk, som i følge anklagemyndigheden indkøbte drone-udstyr i Danmark til Islamisk Stat? Det skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu svare på

Hvordan har det kunnet lade sig gøre, at et formodet terrornetværk med base i Danmark i flere år har kunnet indkøbe dronere og hobbyfly, som er blevet videresendt til Islamisk Stat i Irak og SYrien?

Det er et at to spørgsmål, som Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, der er formand for Folketingets Retsudvalg, nu vil have et svar på fra Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Spørgsmålene kommer efter at de to personer, en cykelhandler fra Nørrebro og en lærer fra CPH Business, onsdag blev anholdt og nu er varetægtsfængslet i foreløbig 27 dage. De to har i følge anklagemyndigheden i flere år indkøbt og videresendt drone-udstyr til Islamisk Stat.

I følge oplysninger i pressen har indkøbene stået på i perioden 2012 til 2017. Her er der indkøbt dronere og komponenter hertil i onlinebutikker og i forretninger i Nordsjælland og København. I følge Politikens referat fra torsdagens grundlovsforhør, blev der foretaget særligt mange indkøb i perioden oktober 2013 til februar 2014.

Men der blev også indkøbt udstyr i 2016. Politiken nævner et specifikt indkøb fra den 18. november, som den ene af de fængslede foretog, og som den anden fængslede sendte videre til Islamisk Stat. Fra 2016 begyndte Islamisk Stat at bruge dronere som angrebsvåben på slagsmarken.

“Hvorfor er der fra myndighedernes side ikke blevet grebet ind tidligere,” spørger Peter Skaarup i henvendelsen til ministeren.

Tre fængslet in absentia

I alt blev fem personer fremstillet i grundlovsforhøret torsdag. Tre af dem var dog ikke til stede i retten – de blev fængslet in absentia. En af de tre er en 32-årig mand, som i følge DR befinder sig i Tyrkiet, hvorfra danske myndigheder flere gange har forsøgt at få ham udleveret. På den baggrund stiller Peter Skaarup dette spørgsmål til justitsministeren:

“Ifølge DR befinder der sig en 32-årig mand i Tyrkiet, som er sigtet i sagen in absentia. Vedkommende har angiveligt været forsøgt udleveret til Danmark tidligere, men forgæves. Vil ministeren redegøre for, hvad der har været af dialog med de tyrkiske myndigheder om udlevering af manden, og hvordan vil ministeren denne gang sikre, at manden vil blive udleveret til Danmark”.

Blandt de fængslede in absentia er også den formodede gerningsmand bag attentatforsøget på journalisten og islamkritikeren Lars Hedegaard i 2013. B. H., som han omtales i medierne, var i følge Berlingske fængslet i fire måneder i Tyrkiet i 2014. Han skulle efter sigende efterfølgende have indgået i en fangeudveksling med IS, hvor han siden fik en højtstående position som dronechef.

B.H. har flere gange været rapporteret død, men er altså nu varetægtfængslet in absentia, hvilket ved torsdagens grundlovsforhør fik hans forsvarsadvokat Thorkild Høyer til at sige følgende, ifølge medierne:

“Selv om min klient er erklæret død tre gange, går jeg ud fra, at han erklærer sig uskyldig”.