Svensk IS-brud tiltalt for krigsforbrydelser

0
1678

En af de mange svenskere, der er vendt hjem fra krigen i Syrien, bliver nu tiltalt for krigsforbrydelser. Centralt i anklagen er at hun gav sin mindreårige søn til IS som soldat

Kvinden, der i dag er 49 år gammel, rejste til Syrien i 2013 sammen med sine fem mindreårige børn og sin palæstinensiske mand. Han blev dræbt samme år i et angreb på en syrisk lufthavn. Hun giftede sig ifølge svenske medier igen og fik flere børn.

Drengene gav hun til IS i en tidlig alder. Svensk statsfjernsyn SVT har billeder af to af dem foran lemlæstede kroppe med våben i hånd. Begge de to døde i Syrien, da de var henholdsvis 14 og 18 år gamle.

To af hendes døtre skal stadig være i Syrien. En af døtrene giftede hun ifølge de svenske anklager bort i en alder af 12. Men anklagerne nu handler om, hvad hun gjorde ved sine sønner.

I en pressemeddelelse fra den svenske anklagemyndighed hedder det i dag i en udtalelse fra anklageren Reena Devgun:

”Hun er mistænkt for – sammen med andre – at have medvirket til at et barn under femten blev anvendt som barnesoldat.”

Teknisk set omfatter tiltalen mod hende to forskellige forbrydelser, der begge foregik over længere tid. Hun er altså både tiltalt for grove krigsforbrydelser og for at have forbrudt sig mod folkeretten.

Uden kontrol

Efter Syrien kom hun lige som 150 andre IS-sympatisører tilbage til Sverige og ligesom mange af de andre tog hun til egnen ved Göteborg. Hun blev dog først tilbageholdt i lufthavnen og tiltalt for at have tvunget mindst en datter til at gifte sig i Syrien. Ved den lejlighed blev de to børn, hun havde taget med til Sverige, tvangsfjernet.

SVT har også historien om en række andre IS-brude, der ligesom hende blev tilbageholdt i ved ankomsten til en svensk lufthavn, men som hurtigt og uden mange spørgsmål blev løsladt. I et tilfælde blev en IS-brud simpelthen givet en togbillet og et nummer til det lokale socialkontor. Mange af oplysninger har været kendt tidligere, men det nye er, at artiklen lægger op til, at man skulle tage ved lære af Danmark.

Nabolandet fremhæves for at være mere realistisk i omgangen med tidligere IS-sympatisører. Især det at myndighederne klart erkender faren for nye problemer – og at danskerne tillader at de enkelte myndigheder at dele oplysninger med hinanden – bliver set som et forbillede.

Kilder: SVT, Expressen, anklagemyndigheden