Socialdemokratiet sætter rekord – har stemt blankt 96 gange

0
3137
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S), da hun tidligere i dag præsenterede et nyt velfærdsudspil. Socialdemokratiet har den seneste valgperiode stemt gult 96 gange i folketingssalen, hvilket er rekord for den seneste periode. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet er suverænt det parti, der har stemt gult – dvs. blankt – flest gange i Folketinget i den seneste valgperiode. Partiet har bl.a. stemt gult til dele af paradigmeskiftet og til udrejsecenter Lindholm

Hverken for eller imod. 96 gange har Socialdemokratiet stemt gult, dvs. hverken ja eller nej, ved afstemninger i Folketinget siden valget i 2015. Det fremgår af en optælling, som DR Nyheder har lavet.

Socialdemokratiet er dermed det parti, som har stemt gult flest gange i den seneste valgperiode. Og partiets rekord er sat med flere længder til andre partier. SF på andenpladsen har kun stemt gult 75 gange. Alternativet, som er på tredjepladsen, har stemt gult 72 gange. Dansk Folkeparti er på 6.pladsen i oversigten – her er der blevet stemt gult 38 gange.

De gule stemmer er faldet til flere af de udlændingepolitiske stramninger. Socialdemokratiet stemte i december gult til Regeringen og Dansk Folkepartis forslag om et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm. Det skete med den begrundelse, at man ikke kendte det konkrete beslutningsgrundlag. Partiet stemte også nej til, at det skal være et krav, at man giver et håndtryk for at få statsborgerskab. Det skete selv om partiets indfødsretsordfører Astrid Krag havde erklæret sig som tilhænger. Socialdemokratiet har også stemt gult til flere ændringsforslag til L 140, lovpakken om paradigmeskiftet i udlændingepolitikken, som blev vedtaget i februar.

Martin Henriksen: De helgarderer sig

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen tolker de mange gule stemmer som om, at Socialdemokratiet vil helgardere sig, så partiet kan gå begge veje efter valget. Det er bekymrende, siger han:

”Når man stemmer gult så meget, så er det jo fordi, man åbner op for, at man kan gøre noget helt andet efter et valg. De vil give sig selv fleksibilitet, så hvis De Radikale og venstrefløjen efter valget kræver indrømmelser på udlændingeområdet, så har Socialdemokratiet ikke låst sig på en fast linje,” siger Martin Henriksen til DR Nyheder.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye har kaldt ideen om en udrejsecenter på en ø for ”spot on”. Alligevel stemte partiet altså imod.

”Jeg synes, det er ret afslørende, for de lægger jo op til, at de kan bevæge sig i forskellige retninger efter et folketingsvalg,” siger Martin Henriksen.

S: Gode grunde til at stemme gult

Socialdemokratiets gruppesekretær Henrik Dam Kristensen afviser overfor DR Nyheder, at der er grund til at tvivle på Socialdemokratiets politik, trods de mange gule stemmer.

”Det er under fem procent af tilfældene, vi har stemt gult. Og hver eneste gang, vi har stemt gult, har der været en meget klar argumentation for det,” siger han.

At Socialdemokratiet stemmer gult til forslag, som de i udgangspunktet er for, er der en god forklaring på, ifølge Henrik Dam Kristensen:

”Det har lidt at gøre med den måde, regeringen tilrettelægger politikken på. For hvis man har et lovforslag, hvor man ved, at vi generelt er for hensigten, og man så putter enkelte elementer ind, som man godt ved, vi er imod – så skal vi jo markere den forskel på en eller anden måde. Og det har vi så i nogle tilfælde valgt at gøre ved at stemme gult,” siger han til DR Nyheder.