DFs gruppeformand advarer om, at vælgerne mister tilliden til embedsapparatet, når regeringen ansætter partifæller i partipolitisk neutrale embedsmandsstillinger
For nylig slog Statsministeriet en stilling op som sekretær. Stillingen fik 74 ansøgere, men meget tyder på, at de 73 ansøgere kunne have sparet deres anstrengelser. For det endte med, at Statsministeriet ansatte en person, som kom fra en stilling som ansat i Socialdemokratiets sekretariat.
Det er Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, der nævner eksemplet i et indlæg i dag i Jyllands-Posten. Han ser det nemlig som et led i en tendens, der kan svække demokratiet: Nemlig at den nye socialdemokratiske regering foretrækker partifæller til stillinger, der ellers skal besættes at partipolitisk neutrale embedsmænd.
Tendensen har vist sig ved ansættelsen af pressechefer i ministerierne. Den nye regering har ansat 10 nye pressechefer. Syv af disse har en fortid i Socialdemokratiet eller i et af støttepartierne.
”Man skal vist være mere eller mindre blåøjet eller måske snarere politisk ansat af Socialdemokratiet i en på papiret partipolitisk neutral embedsmandsstilling for at tro på, at alle disse ansættelser er totalt tilfældige og udelukkende baseret på meritter. Og det er så her, problemerne opstår ift. det traditionelt partipolitisk neutrale danske embedsmandskorps,” skriver Peter Skaarup.
Stigende amerikanisering
Han kalder ansættelsen af partifæller en uskik og advarer om, at det underminerer danskernes tiltro til embedsapparatets partipolitiske neutralitet.
”Den stigende amerikanisering af dansk politik, hvor statsadministrationen bliver mere og farvet af den udnævnte ministers partipolitiske tilhørsforhold, skaber en stærkt forøget mistillid til hele embedsapparatet. Det betyder så, at alle de mange tusinder fagligt uafhængige og seriøse embedsfolk, der bare passer deres daglige dont, nu i stigende grad skal forsvare sig ift. beskyldninger og mistanker om politisering,” skriver Skaarup.
Mette F vil have fuld kontrol
De røde ansættelser kommer i forlængelse af balladen om Martin Rossen, der er Mette Frederiksens nærmeste fortrolige rådgiver. Han blev ansat som leder af et nyt politisk sekretariat i statsministeriet, da Mette Frederiksen rykkede ind, og han har fået en magtposition, som får kritikere til at betegne ham som en regulære vicestatsminister. Martin Rossen er nemlig medlem af regeringen to magtfulde interne udvalg, økonomiudvalget og koordinationsudvalget. Selv om han ikke er underlagt parlamentarisk kontrol.
Peter Skaarup mener, at udviklingen er udtryk for, at statsministeren ønsker ”den absolutte kontrol med ministrene og deres ministerier”. Men det er en farlig udvikling, skriver han:
”Alting har en pris, også den hurtige undergravning af det førhen så partipolitisk neutrale embedsapparat. Konsekvensen kan blive en endnu større folkelig mistillid til det politiske system, hvilket er det sidste, vi har brug for i en tid, hvor bølgerne går højt, og vælgernes tålmodighed med politikerne synes tyndslidt,” skriver Peter Skaarup.
S-ordfører: Ansættelser er sket efter bogen
Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen har afvist kritikken af ansættelsen af pressechefer med en rød baggrund. I følge Jesper Petersen er ansættelserne af embedsmænd foregået helt efter bogen, dvs. via ministeriernes ansættelsesudvalg og uden indblanding fra ministrene. Jesper Petersen har også afvist kritikken af, at Martin Rossen ikke kan stilles parlamentarisk til ansvar:
”Han er ikke minister. Medarbejdere skal ikke stilles til ansvar, ligesom blandt andet ministre kan,” har den politiske ordfører sagt til Berlingske.