Skaarup efter samråd: Regeringen vildleder om sms’er i minksagen

0
1371
Justitsminister Nick Hækkerup (S) og Socialdemokratiets politiske ordfører Jeppe Bruus på vej til torsdgagens samråd om journaliseringspligt for sms-beskeder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsministeren og justitsministeren afviste på pressemøde i november, at slettede sms’er i minksagen burde have været journaliseret. Men sms fra departementschef tyder på, at den forklaring ikke holder vand. På samråd torsdag ville justitsministeren dog ikke forholde sig til den konkrete sms

Var det bare harmløse sms’er, som statsminister Mette Frederiksen og ledende topfolk i Statsministeriet  sendte rundt i november 2020, da regeringen traf den ulovlige beslutning om at slå alle landets mink ihjel? Eller blev der givet ordrer i sms’erne, så de burde have været journaliseret og dermed indgået som dokumenter i sagen?

Det har været et af de helt store spørgsmål, siden det kom frem, at statsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen og andre topfolk i Statsministeriet benyttede en funktion på deres mobiler, så alle sms’er blev slettet efter 30 dage.

På et pressemøde den 3. november 2021 afviste statsministeren og justitsminister Nick Hækkerup, at nogle af de slettede sms’er burde have været journaliseret. Journaliseringspligten for sms’er er kun undtagelsesvis, forklarede justitsministeren:

”Det vil bero på en konkret vurdering. Det vil i praksis have undtagelsens karakter. Det hænger sammen med, at sms’er ofte vil have en formløs karakter,” sagde han.

Justitminister Nick Hækkerup på torsdagens samråd i retsudvalget. Fra Folketings-TV

Siden har en konkret sms fra justitsministeriets departementschef Johan Legarth, sendt til rigspolitiets øverste chef Thorkild Fogde, dog sat kraftigt spørgsmålstegn ved, om det bare var form- og harmløse sms’er, som regeringen og topembedsværket sendte rundt.

Sms’en blev slettet fra departementschefens telefon, fordi han ligesom statsministeren benyttede sig af den automatiske slettefunktion. Rigspolitichefen sletter til gengæld ikke sine sms’er. Derfor er den dukket op i Minkkommissionen, der undersøger minkskandalen. Og denne sms er bestemt ikke formløs. Den indeholder endog meget konkrete anvisninger.

I sms’en står der blandt andet:

”’Tænker umiddelbart at Mink-planen ser sådan ud (medmindre der kommer mindre bekymrende meldinger fra SSI i dag – eller meldingen er, at der må forventes at være 100 andre mutationer med tilsvarende problemer rundt om i Europa/verden):

Aflivning af mink:

– beslutning om hvorvidt minkavl skal forbydes i DK

– politiet laver nødplan for aflivning (som i nødvendigt omfang suspenderer dyreværnsregler, miljøbeskyttelsesregler mv.)

– iværksættelse af kompensationsordning, der belønner minkavlere for at pelse eller slå alle deres mink ned i løbet af [10] dage Inddæmning blandt mennesker….”

(Se hele sms’en i bunden af denne artikel)

Peter Skaarup (DF) og Britt Bager (K) ankommer til torsdagens samråd om journaliseringspligt for sms-beskeder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Samråd uden svar

Sms’en blev afsløret af B.T. i november, og den fik Dansk Folkepartis Peter Skaarup og den konservative Britt Bager til at kalde justitsminister Nick Hækkerup i samråd i Folketingets retsudvalg. Dét samråd fandt sted torsdag. Men det gjorde ikke offentligheden meget klogere. Trods mange ord – herunder en meget lang indledende redegørelse om sms’er og journaliseringspligt – nægtede ministeren nemlig at forholde sig til den konkrete sms.

”Jeg kan ikke sidde og lave konkret sagsbehandling på enkelt-sms’er, det siger sig selv,” sagde Hækkerup i samrådet.

“Jeg kan ikke sidde og lave konkret sagsbehandling på enkelt-sms’er, det siger sig selv”

Justitsminister Nick Hækkerup i samråd torsdag

Han tilføjede dog, at ”det kunne jo være” at når en sms ikke er blevet journaliseret, så skyldes det, at oplysningerne fremgår af andet materiale, der er journaliseringspligtigt.

Det tætteste ministeren kom på at erkende, at der kunne være slettede sms’er, der burde have været journaliseret, var denne udtalelse:

”Man ville da være et skarn, hvis man sagde, at det kan udelukkes, at der undervejs i coronakrisen har været eksempler på materiale, som ikke var blevet journaliseret korrekt. Man skal passe på med at stille sig et sted, hvor man siger, at der ikke begås fejl overhovedet. Så længe vi er i et system, hvor det er mennesker, der opererer, så vil der blive begået fejl,” sagde Nick Hækkerup.

Skaarup: Regeringen har forsøgt at køre under radaren

Bagefter var Peter Skaarup bestemt ikke tilfreds med justitsministerens svar på samrådet.

”Samrådet viste, at vi ikke kan regne med, at regeringen kører efter de spilleregler, der tjener den danske befolkning. Det er yderst vigtigt, at sms’er, som har betydning for den her sag, bliver journaliseret. Det har danskerne krav på. Men regeringen har anlagt den linje, at ingen sms’er skal journaliseres. Det viser, at den havde tænkt sig at køre sagen under radaren,” siger Peter Skaarup til ditOverblik.

Han vil nu følge op med skriftlige spørgsmål. Justitsministeren bør ikke slippe for at forholde sig til den konkrete sms, som blev afsløret af B.T. den 25. november, mener han.

”Enhver minister, der stiller op til et samråd, er blevet briefet om, hvad der kan blive spurgt om. Det ville være en skandale, hvis ikke han har drøftet den her sms i ministeriet forud for samrådet. Så ministeren kunne, hvis han ville, godt have forholdt sig til den,” siger Peter Skaarup.

DF-ordføreren mener, at sagen bestyrker mistanken om, at sms’er har spillet en større rolle i minksagen end statsministeren og justitsministeren vil være ved.

”Danskerne bør være bekymrede, for sagen viser, at statsministeren og justitsministeren vildledte på det pressemøde, de holdt den 3. november 2021. Her stod de og sagde, at alt er godt, og at sms’er ikke skal journaliseres. Men det her viser, at der er sms’er, der har været en del af en meget indgribende beslutning og derfor burde have været journaliseret,” siger Peter Skaarup.

Samrådet i retsudvalget kan ses her

FAKTA: SMS SENDT FRA DEPARTEMENTCHEF TIL RIGSPOLITICHEF 3/11 2020

Sms’en er sendt 3. november 2020 klokken 8.36 fra departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth til rigspolitichef Thorkild Fogde:

‘Tænker umiddelbart at Mink-planen ser sådan ud (medmindre der kommer mindre bekymrende meldinger fra SSI i dag – eller meldingen er, at der må forventes at være 100 andre mutationer med tilsvarende problemer rundt om i Europa/verden):

Aflivning af mink:

– beslutning om hvorvidt minkavl skal forbydes i DK

– politiet laver nødplan for aflivning (som i nødvendigt omfang suspenderer dyreværnsregler, miljøbeskyttelsesregler mv.)

– iværksættelse af kompensationsordning, der belønner minkavlere for at pelse eller slå alle deres mink ned i løbet af [10] dage Inddæmning blandt mennesker:

– iværksættelse af systematisk sekventering af alle positive test

– beslutning om hvorvidt der skal meddeles påbud om isolation i særlige faciliteter for smittede med Minkvariant.

– praktik fintunes i forhold til isolationsfaciliteter og transport til faciliteter

– hvis spredning af varianten ser ud til at være geografisk begrænset, skal der træffes beslutning om at anbefale/påbyde, at der ikke rejses mellem den pågældende region og resten af landet.

– hvis spredningen er geografisk begrænset, skal der gennemføres massiv testning af i området.”