Pia Kjærsgaard: Løsgængere, svingdørspolitikere og nye partier øger politikerleden

0
3726
Pia Kjærsgaard taler på DFs grundlovmøde på Lykkesholm Slot. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard advarer i grundlovstale om, at partihoppere og nye partier svækker danskernes tillid til demokratiet

”Skræmmende, forræderi, kaotiske tilstande”.

Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard er stærkt bekymret over udviklingen i dansk politik, hvor der nu er rekordmange løsgængere i Folketinget og hvor der så sent som i dag blev stiftet endnu et nyt parti.

I sin grundlovstale ved DFs traditionsrige grundlovsmøde på Lykkesholm Slot på Fyn advarede Pia Kjærsgaard om at politikerleden vokser. Hun ser tre grunde:

”Svingdørspolitikere”

Politikere bruger politik som springbræt til et godt job. Senest forlod justitsminister Nick Hækkerup (S) dansk politik for at blive direktør i Bryggeriforeningen:

”Engang var Folketinget målet for en karriere – i dag ses det af mange som et springbræt på vej videre. Et drømmejob, kaldet de det. Jeg synes jo, at det at sidde i Folketinget må være et drømmejob… Ja, jeg ved, at begrebet ”levebrødspolitiker” ikke er i høj kurs. Men jeg synes, faktisk, at ”svingdørspolitikere” er værre. De når nemlig aldrig at opsamle den ballast, man er nødt til at have som politiker, og som virkelig kræver noget erfaring og viden om, hvordan det politiske system fungerer,” sagde Pia Kjærsgaard.

”Engang var Folketinget målet for en karriere – i dag ses det af mange som et springbræt på vej videre”

Dansk Folkeparti holdt traditionen tro sit store grundlovsmøde på Lykkesholm Slot. Foto: Carsten Lundager

Løsgængernes forræderi

Et stigende antal politikere prioriterer egen karriere over partiet. 26 af de folketingsmedlemmer, der blev valgt i 2019, er enten stoppet, har skiftet parti eller er blevet løsgængere:

”Jeg synes faktisk, at det er skræmmende. Hvis vi ser isoleret på løsgængerne, så handler det om 16 politikere, der siden valget enten har stiftet nye partier, har meldt sig ind i andre partier eller er hoppet direkte over i et andet parti. Hvis der virkelig var reelle politiske årsager til ”løsgængeriet”, kunne man endda forstå det – men hvis det bare er personlige ting, der ligger til grund for det, ja, så er det for ringe. Det er direkte forræderi. Løsgængerne er sjældent kommet ind på deres egne stemmer alene. De har lånt fra partiets listestemmer. Dermed stjæler de faktisk stemmer fra vælgere, som i god tro har stemt på et parti,” sagde Pia Kjærsgaard.

“Hvis det bare er personlige ting, der ligger til grund for det, ja, så er det for ringe. Det er direkte forræderi”

“Ærlig talt: Hvor mange partier har vi brug for i Danmark?,” spurgte Pia Kjærsgaard. Foto: Carsten Lundager

Nye parti = mere ævl og kævl

Hun ser også kritisk på de mange nye partier. Senest har fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen, der forlod Venstre den 1. januar 2021, dannet partiet Moderaterne, som er blevet opstillingsberettiget og netop i dag holder stiftende årsmøde i Vejle:

”Dermed er antallet af opstillingsberettigede partier til Folketinget kommet op på 14. Ærlig talt: Hvor mange partier har vi brug for i Danmark? Specielt i blå blok er der desværre al mulig grund til at frygte, at vi aldrig bliver enige om noget som helst, men at vi havner i evig splid og ævl og kævl! Stop nu den endeløse produktion af partier. Og kom i stedet i gang produktionen af politik. Kaotiske tilstande i blå blok gavner ingen – kun statsminister Mette Frederiksen og regeringen,” sagde Pia Kjærsgaard i sin grundlovstale.

Hele talen kan læses her: Pia Kjærsgaard grundlovstale 2022