Ny formand for Non Halal Danmark: “Vi har gjort halalproblemet langt mere synligt”

0
3124
Den nyvalgte og den afgående formand for Landsforeningen Non Halal Danmark: Lene Baggesø Fruerboel og Brian Mørch. Formandsskiftet fandt sted på foreningens generalforsamling, der blev i Solrød. Foto: Privat

Lene Baggesø Fruerboel er ny formand for Landsforeningen Non Halal Danmark. “Havde Non Halal Danmark ikke eksisteret, var jeg ikke selv blevet klar over, hvor omfattende problemet med halalcerticeringer og -afgifter er i Danmark,” siger den nye formand

Hvis ikke det havde været for Landsforeningen Non Halal Danmark, ville Lene Baggesø Fruerboel ikke have hørt om de halalafgifter, som danske virksomheder betaler til muslimske organisationer. Hun ville heller ikke have hørt om, hvor udbredt fænomenet med halalcertificerede produkter er i danske supermarkeder.

Men på Dansk Folkepartis årsmøde i 2018 fik hun en snak med den nystiftede Landsforeningen NON Halal Danmark. Derefter meldte hun sig ind, og nu kan Lene Baggesø Fruerboel kalde sig formand for den tre år gamle forening.

I weekenden blev Lene Baggesø Fruerboel nemlig valgt som ny formand efter Brian Mørch, der har ønsket at stoppe som formand, og den nye formand mener selv, at Non Halal Danmark allerede har gjort en vigtig forskel.

”Jeg synes allerede vi er kommet et godt stykke. Der er ingen tvivl om, at vi har gjort det langt mere synligt, hvor stort halalproblemet er i Danmark. Det er jeg selv et bevis på. Havde foreningen ikke eksisteret, var jeg ikke blevet klar over, hvor omfattende fænomenet er,” siger Lene Baggesø Fruerboel, der også er lokalformand for Dansk Folkeparti i Tønder.

Danskerne skal have et frit valg

At Non Halal Danmark har sat halal på dagsorden, ses blandt andet af, at foreningen har haft foretræde for Folketingets fødevareudvalg. Her gjorde foreningen opmærksom på sit formål: At alle halalcertificerede produkter bør forsynes med en tydelig mærkning, så forbrugerne ved, hvad de køber og betaler for.

”For mig er det supervigtigt, at vi som forbrugere får det frie valg. Lige så vel som folk har mulighed for at tilvælge halal, skal vi have mulighed for et fravalg. Der er mange produkter, der er halalcertificerede uden at forbrugerne ved det. Det kan ikke været rigtigt, at vi skal betale en religiøs afgift, vi ikke kender til eller kan vælge fra. Det svarer jo til, at folk blev tvangsindmeldt i folkekirken, uden at vide det. Det ville rejse et ramaskrig,” siger Lene Baggesø Fruerboel.

Blandt de produkter, som kan være halalcertificerede, er modermælkserstatning, tandpasta, chokolade, kosmetik, emballage, mejeriprodukter og medicin. Halalcertificeret vil sige, at produktet lever op til en række religiøse muslimske foreskrifter og har fået – og betalt – for en godkendelse fra eksempelvis Dansk Islamisk Trossamfund .

”Det er der mange, der ikke ved, og det er ikke sporbart, hvad pengene går til og hvor meget det handler om,” siger Lene Baggesø Fruerboel med henvisning til det uigennemskuelige net af muslimske organisationer, som står bag afgiftssystemet. Eksempelvis den saudisk finansierede Muslim World League.

Tværpolitisk forening – med mange DF’ere

Lene Baggesø Fruerboel har været næstformand i to år og bliver som næstformand afløst af Nicolai Estrup, der er lokalformand for Dansk Folkeparti i Randers. Men selv om der er mange DF’ere i Landsforeningen NON Halal Danmark, så understreger den nye formand, at foreningen er tværpolitisk.

”For mig er det vigtigt at få gjort foreningen så tværpolitisk som muligt, og selv om der er da er en overvægt af DF’ere i dag, har vi medlemmer fra bl.a. Socialdemokratiet og Nye Borgerlige, ligesom der også er medlemmer, der ikke er partipolitisik engangerede,” siger

Foreningen pt. knap 500 medlemmer, der betaler 100 kroner om året. Man kan melde sig ind via foreningens hjemmeside her.

Foruden formand og næstformand er følgende blevet valght til bestyrelsen: Brian Mørch, Carsten Sørensen og Erik Høgh-Sørensen blev valgt for to år. Karina Kirk. Nina Brix, Natascha Strüwing og Jesper Brix blev valgt for et år.