MORGEN: Partier kræver skarp reaktion i spionagesag | Regeringen løber fra stort EU-løfte

0
1781
Finn Borch Andersen, chef for Politiets Efterretningstjeneste, orienterede mandag eftermiddag om spionagesagen på et pressemøde. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Saudisk spionage mod iranere i Danmark – Partier kræver skarp reaktion fra regeringen

Spionage-anholdelser bør udløse mere end bare ambassadørsamtaler, mener flere partier

SPIONSAG | Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har indkaldt ambassadørerne fra både Iran og Saudi-Arabien til samtaler om en spektakulær spionsag, som trækker tråde til konflikten mellem de to lande. Tre eksiliranere er sigtede for at have spioneret på vegne af en saudiarabisk efterretningstjeneste, oplyste PET på et pressemøde mandag. Flere partier efterlyser en stærkere respons fra den danske regering, skriver Jyllands-Posten.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl på vej til ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn om spionagesagen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

”Vi er nødt til at vide mere om det her persongalleri, hvis det bliver en vedvarende krig på dansk jord. Vi vil gerne til bunds i, hvad de personers opholdsgrundlag her i landet egentlig er,” sagde Dansk Folkepartis partiformand Kristian Thulesen Dahl, da han mandag aften var på vej ind til et hasteindkaldt ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn om sagen.

Det var ren proforma, da social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i sidste uge indkaldte partierne til en forhandling om ændring af skilsmissesystemet, mener Karina Adsbøl (DF). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

DF-ordfører: Minister optræder arrogant i skilsmissesag

Kritik af regeringens planer om ændringer af omstridt skilsmissesystem

SKILSMISSER | Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl er stærkt utilfreds med socialminister Astrid Krag. Anledningen er regeringens planer om at ændre det udskældte skilsmissesystem, som næsten lige er blevet indført. Ministeren vil bl.a. fjerne den såkaldte refleksionsperiode og den tvungne delte bopæl – og har opbakning fra et flertal i Folketinget, skriver Berlingske.

Men Karina Adsbøl mener, at ministerens håndtering af sagen er arrogant. Efter et møde mellem ministeren og aftalepartierne i sidste uge, siger Adsbøl til Berlingske:

“Det var en meget arrogant måde, ministeren behandlede aftalepartierne på. Vi troede, at vi skulle have en masse oplysninger i forhold til skilsmissesystemet, men det var sådan set bare proforma, fordi der åbenbart allerede var lavet et lovforslag”.

Karina Adsbøl peger på de lange sagsbehandlingstider som den største udfordring i skilsmissesystemet og slår fast, at DF fortsat er tilhænger af, at der skal være en refleksionsperiode.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Foto: Keld Navntoft/2019

Regeringen løber fra løfte om social protokol i EU

Regeringens manglende lyst til at opfylde valgløfte vækker kritik fra både rød og blå blok

EU | Før valget lovede Socialdemokratiet, at man ville indføre en social protokol i EU for at sikre danske arbejdere mod social dumping og at EU-lovgivning skulle respektere Den Danske Model. Nu vil regeringen ikke længere arbejde i EU for en sådan social protokol, fordi det kræver en traktatændring, skriver Berlingske. Det vækker kritik fra såvel oppositionen såvel som regeringens støttepartier.

DF’s EU-ordfører Morten Messerschmidt konstaterer tørt:

”Socialdemokratiet er relativt ublu i forhold til, hvad partiet lover, og hvad det vil holde”.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser kritikken.

Marie Krarup er DFs gymnasieordfører. Foto: Steen Brogaard

Flertal i Folketinget vil fordele tosprogede elever på flere danske gymnasier

DFs gymnasieordfører Marie Krarup foreslår skoledistrikter og et loft over antal klasser

GYMNASIER | Søndag lancerede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil et forslag om et loft på max. 30 % tosprogede elever på et gymnasium. Et flertal på tværs af midten i dansk politik er enige om, at der er behov for nye regler på området, beretter Jyllands-Posten. Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, vil undersøge om bedre fordeling af tosprogede elever kan tilvejebringes via skoledistrikter og et loft over antal klasser.

”Det betyder, at det frie valg ophæves. Frit valgmodellen betyder, at mange gymnasier kommer til at lukke,” siger Marie Krarup til avisen.

”Der vil man jo ikke sende sine børn hen, hvis ikke det bliver løst. Danskerne vælger sådan nogle skoler fra, og så står man med et kæmpeproblem, og skolen må lukke,” siger hun.

Josephine Fock blev lørdag valgt som ny politisk leder på et ekstraordinært landsmøde i Amager Bio i København. Foto: Philip Davali / Scanpix

Alternativet skal finde ny politisk ordfører

Josephine Fock har fået en svær start som leder for Alternativet, hvor flere profiler har trukket sig

ALTERNATIVET | Alternativets nye leder Josephine Fock har fået en alt andet end let start som afløser for partistifter Uffe Elbæk. Mandag trak Rasmus Nordqvist, der selv forsøgte at blive formand, sig fra posten som politisk ordfører, og samme dag meddelte talsperson Leila Stockmar, at hun trækker sig fra sine tillidsposter i partiet. Samtidig er medierne fulde at analyser og historier om Josephine Fock, der ikke er venlig stemt overfor den nye leder. Tidligere folketingsmedlem Pernille Schnoor, der skiftede fra Socialdemokratiet til Alternativet i 2016, siger eksempelvis til Politiken, at Fock er for hård en leder og at hun “skabte stress og konflikter”, da hun sad i Folketinget. “Hun var meget hård og kunne blive oplevet som meget lidt forstående og lyttende,” siger hun.

Alternativets folketingsgruppe mødes tirsdag for første gang siden formandsskiftet. Ingen i folketingsgruppen støttede Josephine Fock i formandsvalgkampen, og da hverken Uffe Elbæk eller Rasmus Nordqvist er i spil, gætter Politiken på, at Torsten Gejl bliver ny politisk ordfører.

TWITTER & FACEBOOK

DFs formand Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter om anholdelsen af tre eksiliranere, der sigtes for at spionere for Saudi-Arabien mod iranere i Danmark:


DFs gruppeformand Peter Skaarup på Twitter:

POLITISK KALENDER – tirsdag den 4. februar 2020

Folketingssalen. Foto: Christoffer Regild

Kl. 13.00: Møde i Folketingssalen – på dagsorden er bl.a.:

1. behandling af beslutningsforslag nr. B 50: Forslag til folketingsbeslutning om indeksering af dagpenge. Af Bent Bøgsted (DF) m.fl. Forslaget kan læses her.