MORGEN: DF vil have bedre beredskab efter maskemangel | Blå bloks partiledere: Ikke flere byrder på erhvervslivet

0
2129
En sundhedsmedarbejder tager en test på en person i det nye testcenter i telte på Aalborg Kaserner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF ønsker bedre beredskab ovenpå maskemangel

Sundhedsstyrelsen har siden 2006 været bevidst om at der ikke ville være masker nok, hvis Danmark blev ramt af pandemi

VÆRNEMIDLER | Sundhedsstyrelsen besluttede for 14 år siden, at Danmark ikke skulle have centrale lagre med værnemidler. Det skriver Politiken mandag. Selv om man vidste, at det betød, at der ikke ville være nok beskyttelsesudstyr, hvis der kom et alvorligt virusudbrud. Det oplyser tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Else Smith. Hun erkender samtidig at det var en fejl.

“Vi har ikke haft nok værnemidler på lager til, at man kan beskytte personalet. For 14 år siden affandt man sig med ting, man ikke ville acceptere i dag. Man bør gennemgå hele beredskabet igen. Der er lavet nogle fejl i processen, som man bør lære af,” siger Else Smith til Politiken.

Flere af Folketingets partier har en klar forventning om, at Danmark fremover skal have en form for nødlager med værnemidler, der er tilgængelige under en pandemi.

DFs sundhedsordfører Liselott Blixt forventer, at manglen på værnemidler er et af de områder, ministeren vil rette op på i kølvandet på coronapandemien.

»Vi burde jo have et fælles lager, for eksempel hos en af producenterne, hvor man på forhånd har betalt for i en nødsituation at have adgang til et bestemt antal værnemidler«, siger hun til Politiken.

“Vi burde jo have et fælles lager”

Liselott Blixt, DF-sundhedsordfører, til Politiken

Læs mere i Politiken her.

Kristian Thulesen Dahl og Jakob Ellemann-Jensen har sammen med de tre øvrige partiledere i blå blok skrevet en fælles kronik, hvor de appellerer om at udvise økonomiske ansvarlighed. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020

Borgerlige partiledere i fælles kronik: Ikke flere byrder på erhvervslivet

Pengene skal tjenes før de kan bruges, skriver de fem borgerlige partiledere i fælles kronik i Berlingske, hvor de slår til lyd for økonomisk ansvarlighed

ØKONOMI | Det skal være slut med at lægge større byrder på danske virksomheder, og skattekronerne skal bruges dér, hvor de har størst værdi for danskerne. Sådan lyder det i en fælles kronik, som de fem borgerlige partiledere har skrevet i Berlingske i dag.

Budskabet er, at Danmark kan klare sig gennem coronakrisen, fordi der har været ført en ansvarlig økonomisk politik de seneste år. Og den ansvarlighed skal fortsætte. Derfor er det et fælles politisk ansvar at sikre, at det går godt for danske virksomheder, og at “der er bred forståelse for, at pengene skal tjenes, før de kan bruges”.

“Vi foreslår derfor, at en væsentlig del af genopretningen bliver et håndslag blandt ansvarlige partier om, at det som et første og selvfølgeligt skridt er slut med at lægge større byrder på danske virksomheder. Når staten i en krise rækker hånden frem, skal det være for at hjælpe – ikke for at tømme lommerne,” lyder det i kronikken fra Jakob Ellemann-Jensen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K), Pernille Vermund (NB) og Alex Vanopslagh (LA).

“Når staten i en krise rækker hånden frem, skal det være for at hjælpe – ikke for at tømme lommerne”

Der skal tænkes i initiativer, der får flere i arbejde, herunder fremrykning af offentlige anlægsaktiviteter, hvis de bidrager positivt til samfundsøkonomien:

“Målet må være, at den private sektor igen kan vokse i slipstrømmen på krisen, så den samlede velstand i samfundet øges,” skriver partilederne.

Læs kronikken i Berlingske her.

Læsøs borgmester Karsten Nielsen (DF). Foto: HANS RAVN/Ritzau Scanpix

Kommuner uden nye coronatilfælde vil have lov at åbne hurtigere

17 kommuner har ikke registreret nye coronatilfælde i en uge. Flere af kommunernes borgmestre vil derfor have lov at åbne mere end f.eks. hovedstaden

GENÅBNING | I 17 kommuner er der ikke registreret ét eneste coronatilfælde de sidste syv dage. Det får flere af kommunernes borgmester til at foreslå, at de får lov at åbne for flre aktiviteter end f.eks. hovedstaden.

“Det giver god mening at differentiere det en smule. Der er meget forskel på at bo i en landkommune som Tønder og at bo på Nørrebro i København. Man kan med ro i sindet åbne mere i Tønder, end man kan andre steder,” siger Tønders borgmester Henrik Frandsen (V) til Jyllands-Posten. Han mener f.eks. at kommunen burde få lov at åbne borgerservice.

Læsøs DF-borgmester Karsten Nielsen håber også på en hurtigere genåbning:

“Jeg vil utrolig gerne være med til at få åbnet, men vi skal selvfølgelig have hjælp af sundhedsmyndighederne, og hvis det medfører, at vores restauranter kunne få lov til at åbne igen, vil jeg være meget, meget positiv. Vi skal jo i gang, og vi har pladsen til det herovre,” siger Karsten Nielsen til Jyllands-Posten.

Læs mere i Jyllands-Posten her.

Oliepriserne er styrtdykket, og har nået laveste niveau i 21 år, hvilket bl.a. kan ses på priserne på landets tankstationer, her Circle K på Kildegårds Plads i Gentofte. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Professor: Lav oliepris kan bremse den grønne omstilling

Verden kan ikke klare sig uden olie, og den grønne omstilling vil blive svækket, hvis olieprisen ikke kommer op igen, siger professor til Information

OLIE | Selv om prisen og efterspørgslen på olie lige nu er banket i bund på grund af coronakrisen, vil det ikke fører til en hurtigere grøn omstilling. Tværtimod. Det er vurderingen fra professor Helen Thompson, der forsker i olies betydning politisk og økonomisk i verden på Cambridge Universitet, overfor Information.

“Den lave oliepris hindrer den grønne omstilling. Høje oliepriser dæmper generelt forbruget (og derved udledninger, red.). Og på de områder, hvor olie konkurrerer med vedvarende energiformer, er det jo blevet billigere at bruge olie nu. Desuden risikerer den lave oliepris at skabe en finanskrise,” siger Helen Thompson til Information.

Hun konstaterer, at verden ikke kan klare sig uden olie. Verden brugte 100 millioner tønder olie om dagen før coronakrisen, og efterspørgslen vurderes først at ville toppe i 2040’erne. Mad skal eksempelvis stadig transporteres med skibe, fly og lastbiler, der bruger olie. Men prisen skal være høj nok, hvis ikke det skal føre til ustabilitet.

“Olien er nødt til at være dyr nok til, at det kan betale sig at producere den. Ellers skaber det store problemer på de finansielle markeder og for stater som Mexico. Det vil skabe stor ustabilitet i de vestlige økonomier,« siger Helen Thompson til Information.

Læs mere i Information her.

HELT KORT

Butik på Østerbrogade åbner 22 april. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

TV2: Coronakrisen giver største fald i detailsalget i mindst 20 år

TV2: Så mange er smittede, døde og indlagte

DR: Hvor er Kim Jong-un?

Nord Koreas Kim Jong Un fotograferet i 2017. Foto: ED JONES / AFP

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup på Twitter:

Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter:

Pia Kjærsgaard om offentlig bønnekald fra Fredens Moské i Aarhus: