God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:
Mattias Tesfaye i tvivl om asylnødbremsen kan udløses
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger til Berlingske, at han ikke ved, om asylsituationen i 2015 var nok til at udløse nødbremsen
NØDBREMSE | Hvor mange asylansøgere skal der til for at udløse den særlige asylnødbremse, som blev indført efter flygtningekrisen i 2015? Det er den nuværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i tvivl om. Til Berlingske siger han, at han ikke er sikker på, at nødbremsen, som tillader den siddende regering at afvise flygtninge ved grænsen i en krisesituation, kunne have været brugt i 2015.
“Om der konkret havde været en situation, hvor vi kunne have brugt nødbremsen, det tør jeg ikke sige,” siger han.
Nødbremsen blev vedtaget i 2017 og i følge lovteksten kan den bruges, hvis Dublinforordningen de facto bryder sammen. Dublinforordningen er den EU-aftale fra 2013, som betyder, at asylansøgere skal søge asyl i det første EU-land de kommer til. Hvis de rejser videre, skal de sendes tilbage til første modtagerland.
Mens Dansk Folkeparti presser på for at regeringen skal aktivere asylnødbremsen, så kræver Enhedslisten og Det Radikale Venstre, at regeringen dropper nødbremsen.
“Danmark skal ikke endnu en gang svare på flygtningestrømme ved at stramme udlændingepolitikken. Vi skal svare ved at hjælpe, og en asylnødbremse løser ikke noget som helst. Det, regeringen har gang i, er fuldstændig fjollet symbolpolitik,” siger Rosa Lund, udlændingeordfører i Enhedslisten, til Kristeligt Dagblad.
Læs artiklen i Kristeligt Dagblad her.
Finansministeriets pressechef stopper: “En svær stilling, hvis man ikke er professionel socialdemokrat”
Finansministeriets pressechef Sigga Nolsøe har sagt sin stilling op. Det vækker ny kritik af S-regeringen for at politisere embedsapparatet
PRESSECHEFER | Finansministeriets pressechef i gennem de sidste to år, Sigga Nolsøe, har sagt sin stilling op, og det har skabt ny næring til anklagerne mod regeringen for at politisere embedsapparatet. For Sigga Nolsøe sagde onsdag følgende til Ritzau om sin fratræden:
“Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat”.
Siden valget i juni i 2019 er der blevet ansat ni nye presse- og kommunikationschefer i ministerierne. Syv af disse har tilknytning til Socialdemokratiet eller til en siddende minister. Det har vakt bred kritik, da embedsværket traditionelt set altid har været partineutralt.
Dansk Folkepartis Peter Skaarup har kaldt ansættelserne “et led i en større socialdemokratisk plan”, og Venstres Sophie Løhde siger om den seneste udvikling til Ritzau:
“Det står efterhånden klart, at regeringen er i gang med et systematisk opgør med den danske tradition for neutrale embedsmænd, mens man påstår det modsatte i offentligheden. Det er endnu et kapitel i den magtfuldkommenhed, som regeringen har som arbejdsmetode”.
Liberal Alliances Ole Birk Olesen vil nu have finansminister Nicolai Wammen i samråd om pressechefens fratræden.
DF vil ændre biblioteksloven
Bogudlånet er faldet markant. DFs kulturordfører Pernille Bendixen mener, at der er brug for at forny folkebiblioteksloven, som fylder 100 år i dag
BIBLIOTEKER | Torsdag den 5. marts er det præcis 100 år siden, at folkebiblioteksloven blev vedtaget. Står det Dansk Folkepartis kulturordfører, Pernille Bendixen, så er tiden løbet fra den nuværende lov. Hun siger til DR.dk, at tiden er moden til at nytænke bibliotekernes rolle.
“Bibliotekernes lovmæssige rolle er jo, at de skal formidle oplysning gennem bøger og tidsskrifter, og det er vi ude over i dag pga. internettet. Bøger kan du købe i iTunes, så man har slet ikke brug for bibliotekerne, som de var i gamle dage,” siger Pernille Bendixen.
I følge DR er udlånet af fysiske bøger faldet med 38,3 procent fra 2009 til 2018. I samme periode er de digitale udlån steget, men slet ikke nok til at modsvare faldet i bogudlån. Pernille Bendixen mener, at biblioteksloven skal udvides, så den tager højde for aktiviteter, der i dag ikke er omfattet af loven.
“Der står jo, at deres rolle er at videreformidle viden, men jeg synes, at man godt kan sætte nogle ekstra punkter på. Noget med at være lokalsamfundets samlingspunkt. Det kan være, man vil have en strikkeklub det ene sted eller noget andet det andet sted,” siger DFs kulturordfører.
Finn Rudaizky ny spidskandidat i København
DF København har udpeget Finn Rudaizky som spidskandidat til kommunalvalget i 2021
KOMMUNALVALG | Dansk Folkeparti i København har valgt Finn Rudaizky som ny spidskandidat til kommunalvalget i 2021. Rudiazky, der både er medlem af Borgerrepræsentationen og Regionsrådet, slog den hidtidige spidskandidat og tidligere kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen på et opstillingsmøde onsdag aften.
77-årige Finn Rudaizky har tidlligere været medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet, men efter en periode som løsgænger meldte han sig ind i DF i 2008. I 2017 blev Finn Rudaizky idømt 10 dagbøder á 1000 kroner, fordi han viderebragte oplysninger om terroristen Omar El-Hussein til en journalist fra BT. Som konsekvens af dommen blev han erklæret ”ikke valgbar” af Valgbarhedsnævnet, men ved valget i 2018 blev Finn Rudaizky valgt ind igen.
Kilde: Altinget.dk
Pernille Skipper: Socialrådgivere og gadeplansmedarbejdere mod radikal islam
Enhedslistens politiske leder “advarer venstrefløjen mod at overtage højrefløjens fortælling om radikal islam,” siger hun til Kristeligt Dagblad
ISLAM | Hvis du vil blive klogere på, hvad den yderste venstrefløj mener om radikal islamisme, så er Kristeligt Dagblad et godt sted at gå hen i dag. Avisen har interviewet Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper, og her kan man læse om en partileder, der 1 til 1 mener det modsatte af Dansk Folkeparti, når det kommer til behandlingen af radikale islamister i Danmark.
Pernille siger da også selv, at “venstrefløjen ikke må overtage højrefløjens fortælling om radikal islamisme”, og hun siger at “hun er træt af, at SFere og socialdemokrater kritiserer Enhedslisten og andre på venstrefløjen for at have berøringsangst overfor islam”.
Hvad er så venstreløjens middel mod islamister? Det er en øget social indsats. Ikke noget med burkaforbud eller ghettopakker. Nej, flere socialrådgivere og gademedarbejdere:
“Vores svar handler ikke om dobbeltstraf eller hårde overskrifter, men om at skabe et fællesskab, hvor alle kan være med. Også muslimer og unge fra udsatte boligområder.
Vi skælder dem ikke ud for at gå med tørklæde eller siger, at de skal tage det af, eller tvinger mennesker til at trykke hånd. Det handler om noget så usexet og kedeligt som socialrådgivere på alle folkeskoler. At sørge for, at der er gadeplansmedarbejdere nok og lokalbetjente i de områder, hvor der er behov for det – ikke kun betjente i store pansrede mandskabsvogne,” siger Pernille Skipper til Kristeligt Dagblad.
Interviewet med Enhedslistens politiske leder kan læses her.
Peter Skaarup kritiserer EU på Twitter:
Morten Messerschmidt på Twitter: