God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:
Sundhedseksperter advarer mod at åbne grænserne for hurtigt
Hvis grænserne åbnes for hurtigt, kan det starte nye smittekæder med coronavirus, advarer sundhedseksperter i Information
GENÅBNING | Vi skal tænke os rigtig godt om, før vi begynder at åbne grænserne. Det siger Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, til Information. Han er en af flere eksperter, der advarer om at åbne grænserne for hurtigt.
“Det gælder ikke kun Danmarks beslutninger, men også andre landes beslutninger. For risikoen er, at det, som vi lige præcis har fået styr på nu, det begynder at rykke sig negativt, hvis der kommer nogen, som starter smittekæder,” siger Jens Lundgren.
Lars Østergaard, overlæge og professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitet, har samme budskab:
“Hvis Danmark åbnede grænsen til Sverige, som situationen er lige nu i Sverige, så vil der ske en introduktion af virus, ved at smittede svenskere rejser til Danmark og bringer virus med ind,” siger han til Information.
Flere partier og erhvervsorganisationer har presset på for at få åbnet grænserne igen, men foreløbig er der ikke sat dato på for grænseåbningen. I den politiske aftale om genåbningen står der, at “regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud”. Udmeldingen vil komme senest den 1. juni.
Dansk Folkeparti mener ikke, at grænserne skal åbnes endnu:
“Vi synes, at man skal hjælpe turistbranchen ved at give klart svar på grænsekontrollen. Så den ved, at grænsen vil være lukket hen over sommeren, og at vi kan få danske turister ind i vores sommerhuse,” sagde DFs gruppeformand Peter Skaarup torsdag til Ritzau.
DF: Pulje til risikogruppe skal også omfatte pårørende
Den 200 millioner store pulje til hjemmearbejdende personer i risikogrupper er endnu ikke udmøntet
CORONAHJÆLP | Personer, der er i risiko for at blive alvorligt syge af coronavirus, kan ende med at stå med er svært valg: Skal de risikere at miste løn ved at forblive i isolation eller tage på arbejde med fare for helbredet? Det skriver Ritzau mandag.
Derfor efterspørger organisationer en afklaring på, hvordan puljen på 200 millioner kroner, der skal sørge for, at personer i risikogrupper kan blive hjemme fra arbejde, skal udmøntes.
Det er nemlig mere end tre uger siden, at regeringen og Folketingets øvrige partier blev enige om at afsætte pengene.
“Det betyder, at der er mennesker derude, som ikke ved, om de er købt eller solgt,” siger Thorkild Olesen til Ritzau, som er formand for Danske Handicaporganisationer, om den manglende afklaring.
Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted er enig og han ønsker også gerne at nogle af pengene skal gå til pårørende.
“Selvfølgelig skal vi også se på grupper, der har børn i risikogruppen, så vi også kan hjælpe dem. Det er ret og rimeligt, men vi skal blive enige om, hvorvidt det er med fuld løn eller med dagpenge. Nu må vi se, hvilken model pengene rækker til,” siger Bent Bøgsted.
Historisk høj stigning i arbejdsløsheden
Ledigheden er steget hurtigere de seneste uger end under finanskrisen i 2008 og oliekriserne i 1970erne
ARBEJDSLØSHED | Stigningen i ledigheden er større og går hurtigere end under finanskrisen i 2008 og de to oliekriser i 1970’erne. Det skriver Kristeligt Dagblad. Siden begyndelsen af marts er ledigheden i Danmark steget fra ca. 100.000 til 150.000. Dertil kommer, at 150.000 danskere er sendt hjem med løntilskud via regeringens særlige hjælpepakker.
“I sammenligning med de to oliekriser i 1970′ erne og finanskrisen, så er den aktuelle blødning af jobs uden sidestykke i den nyere danmarkshistorie,” siger cheføkonom og vicedirektør i den borgerlige tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, til Kristeligt Dagblad.
Professor Henning Jørgensen, center for arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, konstaterer, at der ikke er tale om en normal konjunkturbestemt arbejdsløshed.
“Samfundet er lukket ned på grund af en sundhedskrise. Jeg er overbevist om, at der vil ske store forandringer i hele den måde, vores samfund er organiseret på efter corona,” siger Henning Jørgensen til avisen.
Professoren forudser bl.a., at ændrede rejsevaner vil ramme hårdt jobmæssigt, fordi turismen har været et af verdens hurtigste voksende erhverv.
Læs mere i Kristeligt Dagblad her
Integrationsydelse har fået flere mandlige flygtninge og indvandrere i job
Til gengæld har integrationsydelsen ingen effekt haft på kvindernes beskæftigelsesfrekvens, viser ny forskning
INTEGRATIONSYDELSE | Den lave integrationsydelse har fået markant flere mandlige flygtninge og indvandrere i beskæftigelse. Til gengæld har den ikke haft nogen effekt på kvinderne. Det er konklusionen i ny undersøgelse fra Rockwool Fonden, som Information omtaler.
Forskerne har undersøgt to grupper af flygtninge, der kom til Danmark i hhv. august og september 2015, dvs. før og efter integrationsydelsen blev indført. I den første gruppe, der kom på den dobbelt så høje kontanthjælp, var det kun 4 procent, der var i beskæftigelse efter 10 måneder. I den anden gruppe, der skulle klare sig for det halve beløb, var 8 procent i beskæftigelse efter 10 måneder.
“Det er klart, at det er marginalt, i forhold til hvor mange der stadig ikke er i arbejde. Men jeg vil betegne det som en markant beskæftigelseseffekt for mændene,” siger Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwool Fonden, til Information.
“Jeg vil betegne det som en markant beskæftigelseseffekt for mændene”
Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder, til Information
Undersøgelsen kan ikke forklare, hvorfor der ikke er kommet flere kvinder i beskæftigelse. Jacob Nielsen Arendt vurderer, at det skyldes “forskellig arbejdsmarkedsadfærd i de lande, flygtningene kommer fra”.
»Et godt bud er, at det er stærke normer og kulturer, der gør sig gældende,” siger han til information.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye vil afskaffe integrationsydelsen og erstatte den med en ydelse for at deltage i integrationsprogrammer. Han vil ikke til information sige, hvor høj denne ydelse skal være.
HELT KORT
TV2: Forsamlingsforbuddet officielt forlænget til juni
TV2: Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger: To meters afstand bliver til en
DR: Ugen bliver usædvanligt kølig med tæt på frost om natten
DR: Nu kan du igen shoppe trygt med tag over hovedet – se reglerne i fase 2 her
TWITTER & FACEBOOK
Det er vigtigere end nogensinde at holde sig ude af euroen, konstaterer Peter Skaarup på Twitter:
Marie Krarup om unges bønnekald i Gellerup:
Liselott Blixt om utryghed blandt sundhedspersonal over værnemidler: