MORGEN: S-regering har lempet udlændingepolitikken 11 gange | Fagforbund: Sæt loft over antallet af studenter

0
2291
Statsminister Mette Frederiksen, her fotograferet på et pressemøde på Marienborg i fredags, står i spidsen for en regering, der nu har lempet udlændingepolitikken 11 gange. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Socialdemokratiet lemper gang på gang udlændingepolitikken

Mette Frederiksens regering har på et halvt år lempet udlændingepolitikken 11 gange

UDLÆNDINGEPOLITIK | Mette Frederiksen lovede i valgkampen højt og helligt at fastholde den stramme udlændingepolitik. Alligevel har Socialdemokratiet efter et halvt år på regeringsmagten lagt op til at slække på udlændingepolitikken 11 gange. Det skriver B.T. i dag.

»Regeringen har haft travlt med at lempe reglerne. Hvis de fortsætter på samme måde i hele valgperioden, så vil de have lempet 136 gange – tre gange så meget, som Helle Thorning-Schmidt nåede i 2011-15. Mange danskere havde et helt andet billede af, hvordan Frederiksen ville agere som statsminister. Hun sagde, at hun ville føre samme stramme udlændingepolitik som os andre,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl og understreger:

»De fleste af dem, der flyttede deres stemme ved sidste valg, stemte ikke for at få en anden politik, men for at få den ført af nogle andre. Det er spil for galleriet. Hun er hård udadtil, men indadtil sidder ministrene og lemper reglerne.«

(ARKIV) Dimission for 3.F og resten af afgangseleverne på Holstebro Gymnasium. Der skal være loft over antal elever i gymnasierne, mener en stribe fagforbund med henvisning til behovet for mere faglært arbejdskraft. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Fagforbund vil sætte loft over antallet af studenter

Dansk Metal vil presse flere unge over i erhvervsuddannelser

UDDANNELSE | Antallet af studenter skal reduceres med 3000 årligt. Det foreslår Dansk Metal, som med et loft over antallet af gymnasieelever vil presse flere unge over i erhvervsuddannelserne. Forbundet mener, at 3000 færre studenter vil udvide arbejdsudbuddet med 4800 personer på grund af kortere studietid.

”Det er på tide, at nogen siger højt, at der er for mange, som går i gymnasiet, og at vi som samfund bliver nødt til at gøre noget,« siger forbundssekretær i Dansk Metal Kasper Palm til Berlingske.

Flere fagforbund bakker forslaget op, mens børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ikke vil kommentere forslaget.

Artiklen i Berlingske kan læses her. (NB: Betalingsmur)

(ARKIV) Virum Gymnasium. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Kommentator: S-opgør med ”uddannelsessnobberi” var valgflæsk

Socialdemokratiet vil ikke lægge sig ud med veluddannede i København, mener kommentator

UDDANNELSE | Statsminister Mette Frederiksen har talt om ”uddannelsessnobberi”. Boligmister Kaare Dybvad har skrevet en kritisk bog om den akademiske elites overherredømme, og for nylig kritiserede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard at ledige akademikere ikke vil tage job i Netto. Derfor burde det ligge lige til højrebenet for Socialdemokratiet at bakke op om Dansk Metals forslag om et loft over antallet af studenter.

Men regeringen er tavs, og det er der en grund til, mener Bent Winther, samfundsredaktør på Berlingske. Socialdemokratiet vil nemlig ikke genere middelklassen, hvis børn går i gymnasiet og på universitetet. De vil heller ikke være uvenner med det uddannelsesglade Radikale Venstre, som ikke vil skære ned på antallet af uddannelsespladser, og så fik Socialdemokratiet tæsk i København og andre universitetsbyer ved valget. Derfor har partiet nu travlt med at moderere sin kritik af akademikere, vurderer Bent Winther i en analyse.

Jyllands-Posten kan i dag afsløre, at Region Sjællands koncerndirektør bestilte en ny undersøgelse af Ringsted Sygehus’ brystkræftundersøgelser, fordi han ikke brød sig om resultatet af den første undersøgelse.

Blixt: Regionen redder sig selv før patienterne

Brystkræftskandalen i Region Sjælland fortsætter. Regionsdirektør bestilte ny undersøgelse, da den første satte regionen i for dårligt lys

SUNDHED | »Regionen burde lægge sig fladt ned og erkende, at der er sket fejl og rette op på det. Det virker, som om regionen sætter hensynet til at redde sit eget skind højere end hensynet til de berørte kvinder,« siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til Jyllands-Posten.

Sundhedsordførerens kritik omhandler efterspillet i sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus. Ifølge JP viser det sig nemlig nu, at koncerndirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen, rekvirerede en undersøgelse, der skulle fastslå, om brystkræftundersøgelserne på Ringsted Sygehus i sommer var kommet på niveau med de nationale standarder. Men da det viste sig, at hver 10. kvinde stadig blev undersøgt dårligere end forventet, bestilte koncerndirektøren bare en ny undersøgelse. Det vækker massiv kritik på Christiansborg.

UDLAND

Den pro-demokratiske kandidat Jimmy Sham med sit team. Prodemokraterne står til en regulær jordsskredssejr ved distriktsvalgene. Foto: Philip FONG / AFP

Prodemokrater får massiv sejr ved Hongkong-valg

Prodemokratisk kræfter har vundet 390 af 452 pladser i Hongkongs distriktsråd

HONGKONG | Prodemokratiske kræfter har vundet en jordskredssejr ved lokalvalget i Hongkong. Ifølge Reuter har prodemokratiske kandidater sikret sig 390 af 452 pladser i Hongkongs 18 distriktsråd. De 18 distrikstråd har hidtil været under kontrol af kandidater, som støtter det kinesiske styre, men nu vil 17 ud af 18 råd blive underlagt prodemokratisk kontrol.

71,2 procent af Hongkongs vælgere har stemt til valget. Det er dobbelt så mange som valget for fire år siden.

Michael Bloomberg stiller op som præsidentkandidat. REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Verdens 9. rigeste vil være USAs næste præsident

77-årige Michael Blomberg melder sig nu officielt ind i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat

USA | New Yorks tidligere borgmester Michael Blomberg, der er verdens 9. rigeste, har nu officielt erklæret, at han stiller op til præsidentvalget for Demokraterne i USA. 77-årige Blomberg mener, at han er i en “unik position” til at slå Donald Trump.

”Vi har ikke råd til fire år mere med præsident Trumps hensynsløse og uetiske handlinger. Han repræsenterer en eksistentiel trussel mod vores land og vores værdier,” skriver Bloomberg på Twitter.

Bloomberg, der er medstifter og direktør for erhvervsmediet Bloomberg, er god for 340 milliarder kroner. Han vil han vil bruge mindst en milliard danske kroner på sin præsidentkampagne.

POLITISK KALENDER

FN-rapport om CO2 offentliggøres

FN’s Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) offentliggør sin årlige rapport om koncentrationen af CO2 i atmosfæren.

EU’s udviklingsministre drøfter migration

Afrika og migration på dagsordnen, når EU’s udviklingsministre holder møde i rådet for udenrigsanliggender i Bruxelles. Den danske minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn (S), deltager.

TWITTER & FACEBOOK

DFs gruppeformand Peter Skaarup skriver på Twitter om Skovlunde Kirke, hvor et omdiskuteret maleri nu får lov at blive hængende. På maleriet sparker en hvid kvinde, der er inspireret af Inger Støjberg, en mørk dreng væk:

DFs formand Kristian Thulesen Dahl kommenterer nye oplysninger om den 11 måneder gamle dreng af IS-forældre, der blev bragt til Danmark i torsdags. Nu er der tvivl om, hvorvidt drengens far er død: