MORGEN: Flertal vil have de ældste elever tilbage i skolen | S-kommuner vil hæve serviceloftet

0
1809
Højdevangens Skole på Amager. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Flertal uden om regeringen vil have de ældste elever tilbage i skolen

SF, Venstre, Radikale og Dansk Folkeparti vil finde løsninger, så 6.-10. klasser kan komme i skole igen. Undervisningsminister vil ikke diskutere forslaget

GENÅBNING | Et politisk flertal presser regeringen for at finde løsninger, så de ældste elever kan komme tilbage i skolerne. Flertallet mener, at skoler, der har plads og lærere nok, skal åbnes for de ældste klasser. Det skriver TV2.

Formanden for friskolerne, Peter Bendix, siger til TV2, at deres 331 skoler vil kunne modtage de ældste elever, uden at bryde Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at der skal være to meters afstand mellem eleverne.

“Jeg vurderer, at det vil være muligt at åbne,” siger Peter Bendix til TV2.

Den udmelding får flere partiers ordførere til at sige, at både friskoler og folkeskoler, der kan åbne på forsvarlig vis, skal have mulighed for at gøre det.

En af dem er Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl. Han mener, at de ældste elever skal kunne vende tilbage til et socialt liv og få en nogenlunde afslutning på skoleåret, hvis der er plads til det. Ellers er han bekymret for, at de unge alligevel begynder at samles.

“Jeg tror bedre, at man kan styre de unges samling, hvis lærerne sætter rammerne. Man er nødt til at se det som i forhold til smitterisiko,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl til TV2.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ikke kommentere forslaget.

Læs mere på TV2 her

Finansminister Nicolai Wammen (S), social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og Sophie Løhde (V) under pressemødet tirsdag i finansministeriet, hvor udligningsaftalen blev præsenteret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

S-kommuner vil hæve serviceloftet – ellers kan de ikke bruge udligningsmillioner

Kommuner risikerer at skulle sætte ekstra penge fra udligningsreformen i banken, fordi de ikke må bruge flere penge. Det var en af grundene til, at Dansk Folkeparti forlod udligningsforhandlingerne

UDLIGNING | Selv om en række kommuner får tilført ekstra millioner i den udligningsreform, som et flertal i Folketinget blev enige om tirsdag, vil nogle af dem slet ikke kunne bruge pengene, fordi der ikke bliver ændret ved serviceloftet – det loft, der bestemmer, hvor meget kommunerne må bruge på velfærd.

Det var en af hovedårsagerne til, at Dansk Folkeparti valgt at forlade forhandlingerne om udligningsaftalen, og det fastlåste serviceloft vækker nu også bekymring blandt en række socialdemokratiske borgmestre, hvis kommuner står til at tjene på reformen.

Berlingske har talt med flere af socialdemokratiske borgmestre på den københavnske vestegn, og de er bekymrede for, at de ekstra penge  fra reformen bare havner i kommunekassen, fordi de ikke må bruges på mere service.

“Det er fint, at vi kan lægge nogle penge i kassen, men det får borgerne ikke mere velfærd af,” siger Kent Max Magelund, socialdemokratisk borgmester i Brøndby Kommune, til Berlingske. Brøndby får i udligningsreformen ekstra 26 millioner kroner.

“Det er fint, at vi kan lægge nogle penge i kassen, men det får borgerne ikke mere velfærd af”

Kent Max Magelund, borgmester i Brøndby, til Berlingske

Ishøj Kommune får 28 millioner kroner mere, men borgmester Ole Bjørstorp (S) frygter ligeledes, at pengene ikke kan bruges til SOSU-assistenter og pædagoger.

“Jeg vil meget gerne have hævet servicerammen. Der er vi bundet i øjeblikket,” siger Ole Bjørstorp til Berlingske.

S-borgmestrene opfordrer nu regeringen til at hæve serviceloftet. Finansminister Nicolai Wammen svarer i Berlingske, at han “vil tage ønsket med til de kommende forhandlinger om kommunernes økonomi”.

I alt får kommunerne tilført 6,5 milliarder kroner ekstra fra staten i udligningsreformen.

Læs mere i Berlingske her

Læs ditOverblik: DF-kritik af udligningsaftale: Kommuner må ikke bruge flere penge på service

Finansminister Nicolai Wammen (S) og Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) under tirsdagens pressemøde, hvor udligningsreformen blev præsenteret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Finansminister: Underskud på 197 milliarder kroner i 2020

Coronakrisen vil udløse gigantisk offentligt underskud, vurderer Finansministeriet

ØKONOMI | Svimlende 197 milliarder kroner. Så stort forventer finansministeriet, at det offentlige underskud bliver i 2020 som følge af coronakrisen. Det fremgår af det nye konvergensprogram for 2020, som blev offentliggjort tirsdag aften.

“Selv om de mange tiltag og hjælpepakker, der er besluttet under krisen, kan forebygge langvarige negative konsekvenser, så kan det ikke undgås, at 2020 bliver et år med stor tilbagegang, og at den offentlige saldo vil udvise et stort underskud,” hedder det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Til DR siger finansminister Nicolai Wammen (S) at situationen er dybt alvorlig.

Læs mere på DR.dk her

Sygehuspersonale i det nye testcenter i telte på Aalborg Kaserner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Eksperter: Uforsvarligt at sende corona-patienter tilbage på plejehjem uden test

Eksperter advarer på DR.dk om, at coronasmitten kan spredes på plejehjem, når beboere udskrives fra sygehuset

CORONASMITTE | Det er uforsvarligt at sende corona-patienter retur til plejehjem, uden at teste dem igen. Det siger professor i klinisk mikrobiologi og overlæge på Rigshospitalet Niels Høiby til DR.

I følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal plejehjemsbeboere ikke gentestes, hvis de er i bedring efter indlæggelse. Hvis de er symptomfri efter 48 timer i isolation skal de betragtes som smittefri og kan sendes tilbage på plejehjem. Men det er en alt for risikabel strategi, mener Niels Høiby mener:

“Det er uforsvarligt ikke at teste, at de er blevet negative, så de ikke udskiller virus mere. Det skal man være sikker på, når der er tale om en beboer, som tilsyneladende er rask, men som har mulighed for at smitte andre via personalet,” siger Niels Høiby til DR.

Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin, er enig. Han kalder Sundhedstyrelsens nuværende retningslinjer for en farlig strategi.

For to uger siden viste en opgørelse, at 133 plejehjemsbeboere er døde efter at være blevet smittet med coronavirus. Det svarer til en tredjedel af alle coronadødsfald i Danmark.

Læs mere på dr.dk her

HELT KORT

Vindere og taber i udligningsreformen. Mørkerøde bidrager mest – mørkegrønne får mest.

DR: 26 kommuner mister penge på ny udligning: Flere borgmestre regner med skattestigninger

Altinget: V og K til minister: Behold håndtryk og udskyd ceremonier til efteråret

TV2: Sandsynligt at Danmark fik sit første corona-tilfælde tidligere end hidtil troet, mener eksperter

TWITTER & FACEBOOK

Coronakrisen koster miliarder. Peter Skaarup kommenterer på Twitter:

Pia Kjærsgaard på Twitter:

DFs transportordfører Hans Kristian Skibby på Twitter: