God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:
DF og K: Lovforslag bør ikke ramme kristne og jødiske trossamfund
Lovforslag mod udenlandske donationer til moskéer vil både ramme Luthersk Mission og Det Jødiske Samfund
DONATIONER | Et nyt lovforslag skal dæmme op for udenlandske donationer til moskeer i Danmark, men forslaget kommer også til at ramme danske jøder og missionsfolk. Det er problematisk, lyder det fra Morten Messerschmidt (DF) og Marcus Knuth (K) i Kristeligt Dagblad.
“Lovforslaget har til formål at bremse nogle uhensigtsmæssige donationer fra muslimske organisationer og lande til nogle moskéer i Danmark, hvor der er omfattende problemer, men derfor kan det jo ikke være rigtigt, at man rammer både Luthersk Mission og Det Jødiske Samfund. Det har selvfølgelig heller ikke været hensigten,” siger de konservatives udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth.
Kristeligt Dagblad kunne tirsdag fortælle, at forslaget rammer trossamfund, der ikke har kvindelige forkyndere, men ifølge Morten Messerschmidt er lovforslagets intention ikke at mistænkeliggøre kristne og jødiske trossamfund.
“Der er ikke nogen af hverken de jødiske eller kristne trossamfund, der udgør en fare i relation til det problem, der er tale om her. Derfor er det en unødig overreaktion, der er lagt op til i den måde, loven er formuleret på,” siger han og fortsætter: “Vi ved udmærket godt, hvilke samfund der er problemfyldte. Det er de muslimske. Derfor skal man ændre lovens formuleringer, så den målrettet går efter dem.”
S-borgmester i hårdt angreb på minister: Hun taler usandt
Hjørrings socialdemokratiske borgmester Arne Boelt beskylder social- og indenrigsminister Astrid Krag for usande oplysninger i udligningsdebatten
UDLIGNING | Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) taler usandt, når hun påstår, at alle nordjyske kommuner vinder på regeringens udspil til udligningsreform. Sådan lyder anklagen fra Astrid Krags egen partifælle, Hjørrings borgmester Arne Boelt, i et debatindlæg i Nordjyske.
Netmediet NB-Økonomi afdækker striden, som skyldes, at regeringen i sin udregning af effekten af udligning, sammenligner med et konstrueret gennemsnitstal for de sidste tre år, ikke med kommunernes faktisk udbetalte udligning for 2020. På den måde bliver Hjørrings indtægter fra tilskud og udligning 27 millioner kroner mindre end de faktisk er i 2020, og dermed kan regeringen hævde, at Hjørring vil få tilført 15 millioner kroner mere med regeringens udligningsreform, selv om der faktisk er tale om et minus på 12 mill. kroner.
Arne Boelt kalder regeringens regnemetode for fiktiv:
“Folketinget kan godt vedtage lovgivning ud fra fiktive beregningsforudsætninger, men jeg kan ikke lave et fiktivt budget eller aflønne mine medarbejdere med en fiktiv løn. Lille Søren kan heller ikke få skiftet ble af en fiktiv pædagog, og fru Hansen kan ikke få hjemmehjælp fra en fiktiv hjemmehjælper,” skriver Arne Boelt, i følge NB-Økonomi.
“jeg kan ikke lave et fiktivt budget eller aflønne mine medarbejdere med en fiktiv løn”
Hjørring-borgmesteren opfordrer regeringen til at offentliggøre alle tale, inklusiv mellemregninger, “så vi kan få luset de fiktive forudsætninger ud,” skriver han.
Danmarks største vindmøllepark forsinkes – flertal kræver handling fra minister
Politisk flertal udenom regering kræver handling efter udmelding om, at ny vindmøllepark rammes af forsinkelser
HAVVINDMØLLER | Havvindmølleparken Thor i Nordsøen, der bliver Danmarks største, kommer ikke til at levere strøm fra 2024, sådan som det var planen. I følge Politiken er vindmølleprojektet ramt af forsinkelser, og derfor vil det tidligst i 2025 være muligt at levere strøm til fastlandet.
Hele vindmølleparken skal stå færdig i 2027, og den plan holder indtil videre. Men forsinkelserne betyder, at Danmarks reduktion af drivhusgasser bliver påvirket. Thor skal levere strøm til 800.000 husstande, og forsinkelsen vil i et vist omfang betyde, at der skal leveres strøm produceret af fossile brændsler i stedet.
Forsinkelsen har i følge Politiken fået et flertal af partier uden om regeringen til at kræve, at klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) fremrykker andre havvindmølleprojekter.
“I lyset af at Thor er blevet forsinket, ønsker vi at fremrykke tidsplanen for de to næste havvindmølleparker, der er aftalt i energiaftalen fra 2018, således at vi undgår at komme bag tidsplanen igen,” hedder det i en fælles henvendelse til ministeren, som Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Venstre og DF står bag.
Corona: 340 er nu konstateret smittet i Danmark
Antallet af karantæneramte er nu oppe på 1231 personer
CORONA | Antallet af personer, der er konstaterede corona-smittede i Danmark, er siden tirsdag aften steget med 78. Styrelsen for Patientsikkerhed meddeler onsdag morgen, at 340 nu er registreret som smittede – tirsdag kl. 17.15 var antallet 262. Antallet af personer i karantæne er nu på 1231.
På verdensplan er 118.096 personer konstateret smittede, 64.361 er registreret som helbredte og 4262 er døde.
HELT KORT
25-årige dræbt af skud i Malmø
SVERIGE | En 25-årige mand blev tirsdag aften skudt og dræbt i bydelen Hyllie i Malmø. Manden blev skudt ca. 17.19 og døde kort før kl. 21 på operationsbordet. I følge SVT slog politiet senere på aftenen til mod en lejlighed i Malmø, hvor en mand blev anholdt.
TWITTER & FACEBOOK
Pia Kjærsgaard undrer sig på Twitter over de konservative:
Peter Skaarup om corona-konsekvenserne for dansk erhvervsliv:
POLITISK KALENDER – onsdag den 11. marts 2020
10.45: Åbent samråd om forløbet omkring udbuddet af en ny digital public service-radiokanal
Kulturudvalget har kaldt kulturminister Joy Mogensen i åbent samråd vedrørende forløbet omkring udbuddet af en ny digital public service-radiokanal, herunder hvilke drøftelser om udbudsprocessen, der har været internt i ministeriet og internt i regeringen før og efter, udbuddet blev afgjort.
Samrådet er indkaldt efter ønske fra Britt Bager (V), Jens Rohde (RV), Morten Messerschmidt (DF), Birgitte Bergman (KF), Lars Boje (NB) og Henrik Dahl (LA).
11.30: Åbent samråd om aktivering af flygtninge og indvandrere
Åbent samråd med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Ministrene skal redegøre for regeringens planer om at indføre et krav om 37-timers beskæftigelse for indvandrere og andre udlændinge med et integrationsbehov, herunder for tidsplan, målgruppe og arbejdsopgaverne. Ministrene skal også svare på, hvornår de planlægger at drøfte kravet med de politiske partier og arbejdsmarkedets parter.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Andersen (V) og Morten Dahlin (V).
15.00: Spørgetid i Folketinget med ministrene – blandt andet disse:
2) Til justitsministeren af Pia Kjærsgaard (DF): Er ministeren fortsat enig i Europarådets Torturkomités kritik af forholdene på Udlændingecenter Ellebæk, siden ministeren agter at imødekomme diverse kritikpunkter, som ønsket af delegationen?
8) Til sundheds- og ældreministeren af Liselott Blixt (DF): Hvad er ministerens holdning til, at der nu presses så hårdt på hygiejnekurser til tatovører, at der er monopollignende tilstande og økonomiske interesser i at bunke en masse tatovører sammen til et hygiejnekursus samt ingen mulighed for dispensation eller nye kurser?
13) Til uddannelses- og forskningsministeren af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF): Hvilke handlingsplaner påtænker ministeren at sætte i værk for at udfolde mulighederne i »National robotstrategi. Gode uddannelses-, forsknings- og innovationspolitiske rammer for robotteknologi i Danmark« fra februar 2020, og hvornår agter ministeren at iværksætte handlingsplanerne?
14) Til udlændinge- og integrationsministeren af Pia Kjærsgaard (DF): Hvad er ministerens holdning til, at regeringen har besluttet, at der af udenrigspolitiske årsager indtil videre ikke gennemføres tvangsmæssige udsendelser af afviste asylansøgere til Damaskusområdet i Syrien?
15) Til udlændinge- og integrationsministeren af Marie Krarup (DF): Mener ministeren, at det i disse uger, hvor vi meget vel kan stå foran en ny flygtningesituation som i 2015, er rettidig omhu at overveje igen at invitere kvoteflygtninge til Danmark?
(Medspørger: Morten Messerschmidt (DF)).
16) Til udlændinge- og integrationsministeren af Marie Krarup (DF): Mener ministeren generelt, at det er en god idé, at der kommer flere flygtninge, herunder kvoteflygtninge, til Danmark i stedet for at hjælpe i nærområderne?
(Medspørger: Morten Messerschmidt (DF)).