MORGEN: Blå partier kræver mere kontrol med regeringen | Journalister klager til statsministeren over pressemøder

0
2438
Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen optræder egenrådigt og magtfuldkomment, mener DF og Venstre. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Blå partier vil have mere kontrol med regeringen: “Den optræder meget magtfuldkomment”

Dansk Folkeparti og Venstre kræver flere kontrolvåben overfor regeringen under coronakrisen. “Regeringen optræder magtfuldkomment og enerådigt,” siger Peter Skaarup til Berlingske

DEMOKRATI | Partierne i blå blok vil have mere kontrol med regeringen, som beskyldes for at optræde “ekstremt” egenrådigt under coronakrisen. Berlingske fortæller, at Venstre og Dansk Folkeparti kræver at få nye kontrolvåben overfor regeringens magtudøvelse. Partierne vil bl.a. have statsminister Mette Frederiksen (S) til at deltage i en ugentlig spørgetime med partilederne i Folketinget, og de vil have hurtigere svar på spørgsmål til ministrene.

“Med de beslutninger, regeringen træffer nu, er der stærkt brug for et folketing, som kan lave parlamentarisk kontrol,” siger Venstres gruppenæstformand Karsten Lauritzen til Berlingske.

DFs gruppeformand Peter Skaarup er enig. Han siger, at regeringen generelt – “og i ekstrem grad under denne krise” – optræder meget magtfuldkomment og egenrådigt:

“Vi har oplevet, at statsministeren er meget genstridig, fordi hun ser en strategisk fordel i at sidde på al viden. Samtidig er Folketingets mulighed for at kontrollere magtudøvelsen sat helt ud af kraft. Vi har været et ekspeditionskontor for regeringen, som reelt både har været den lovgivende og udøvende magt. Det skal stoppe nu,« siger Peter Skaarup til Berlingske.

“Vi har oplevet, at statsministeren er meget genstridig, fordi hun ser en strategisk fordel i at sidde på al viden”

Peter Skaarup, gruppeformand for DF, til Berlingske

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen mener ikke, at der er behov for øget kontrol, og han afviser billedet af regeringen som magtfuldkommen.

Læs mere i Berlingske her.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

V og DF: Statsministeren må komme med samlet plan for genåbning

Venstre og Dansk Folkepartis formænd Jakob Ellemann-Jensen og Kristian Thulesen Dahl synes, der har været for meget zigzag i kursen

GENÅBNING | Venstre og Dansk Folkepartis formænd retter i Jyllands-Posten torsdag en kritik af statsministeren for at være på en slingrekurs i håndteringen af coronakrisen.

Venstres formand kritiserer, ifølge Jyllands-Posten, at regeringen og statsministeren i den seneste periode har »zigzagget«, er »hoppet fra tue til tue« og samtidig har undladt at inddrage Folketingets partier, som Mette Frederiksen ellers har lovet på flere pressemøder.

”For lidt over en uge siden var det meget vigtigt, at der gik minimum tre til fire uger mellem hver fase i genåbningen, så man kunne se effekten. En uge senere behøvede der kun at gå en uge, og så kunne man allerede se effekten. Der er for mange ting, der kører i zigzag. Hvor regeringen kommer med en udmelding det ene øjeblik og en anden det næste øjeblik,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er enig i, at en plan for rækkefølgen af genåbningen vil have stor værdi for danskerne:

»Jeg synes, det vil være rigtig, rigtig godt, hvis der kunne tilvejebringes en plan, og hvis regeringen åbnede sine kort sådan, at andre kunne se, hvilken strategi den opererer efter.«

»Folk har respekt for, at det her tager tid, men de tørster efter en indikation af, hvornår de i givet fald kan vende tilbage. Der er meget planlægning på spil her, og det kan ændre sig hele tiden som følge af udviklingen i smitten og den sundhedsfaglige vurdering, men det er godt at have en idé om, hvor man ligger i køen,« siger Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Læs mere i Jyllands-Posten her

Statsminister Mette Frederiksen (S) samt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og formand for Kommunernes Landsforening – KL og borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) under tirsdagens pressemøde i Statsministeriet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Journalister klager til statsministeren over regeringens pressemøder

Folketingets Presseloge og Dansk Journalistforbund er utilfreds med vilkårene under pressemøderne, hvor der ikke kan stilles opfølgende spørgsmål

MEDIER | Journalisterne på Christiansborg er så utilfredse med forholdene under regeringens seneste pressemøder, at Dansk Journalistforbund og Folketingets Presseloge er gået sammen om en officiel klage til statsminister Mette Frederiksen (S). Utilfredsheden skyldes først og fremmest, at det kun er muligt at stille to spørgsmål og at de skal stilles samtidig, så der ikke kan stilles opfølgende spørgsmål. Der er også utilfredshed med, at flere journalister slet ikke fik mulighed for at stille spørgsmål på det seneste pressemøde med statsministeren tirsdag.

“Efter vores opfattelse lægges der i øjeblikket nogle unødvendige restriktioner ned over medierne og journalisterne i en tid, hvor det er ekstra vigtigt, at vi kan stille både uddybende og kritiske spørgsmål til regeringen og myndighederne,” skriver Rikke Gjøl Mansø, formand for Presselogen, og Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, i henvendelsen.

“Efter vores opfattelse lægges der i øjeblikket nogle unødvendige restriktioner ned over medierne og journalisterne”

Det hedder videre i brevet:

”I forbindelse med regeringens pressemøder bør det være muligt for den enkelte journalist at kunne stille ét spørgsmål ad gangen. På baggrund af svaret på det første spørgsmål skal der herefter være mulighed for at kunne stille et opfølgende spørgsmål. Dette kan være afgørende for belysningen af det emne, som journalisten spørger ind til.”

Brevet til statsministeren kan læses her: 200415 Henvendelse til Folketinget og regeringen fra Presselogen og DJ

(ARKIV) Garderobe i vuggestue. Omklædningsrum i institution. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

DF: Forældre skal kompenseres for at holde børn hjemme fra daginstitution

Partier vil give forældre penge tilbage for institutionspladser. DF vil også kompensere forældre, som vælger at holde deres børn hjemme

DAGINSTITUTIONER | Forældre, som ikke kan få passet deres barn i en daginstitution på grund af coronakrisen, skal have pengene tilbage for institutionspladsen. Det mener flere partier, som tager kravet med, når de fredag skal forhandle med børne- og undevisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

DR.dk skriver, at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti som udgangspunkt vil kompensere alle berørte forældre med tilbagevirkende kraft fra 1. april. Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen mener også, at der skal kompenseres fremadrettet for de forældre, der vælger at holde deres børn hjemme de kommende uger:

“Der vil være nogle dage og uger, hvor pædagogerne skal finde ud af, hvordan de håndterer situationen. Og der vil det være en stor hjælp, at de forældre, der har mulighed for det, fortsat holder deres børn hjemme,” siger René Christensen og tilføjer:

“Og hvis der er forældre, der har mulighed for at holde deres børn hjemme, skal de også fritages for forældrebetaling – uden at miste deres plads i institutionen”.

Læs mere på DR.dk her

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup hylder dagens 80 års-fødselar på Twitter:

Pia Kjærsgaard på Twitter om regeringens magtfuldkommenhed: