MORGEN: DF-formand om kommunalt udligningssystem: Vi bør starte forfra | Justitsminister: Meget svært at lukke moskéer

0
1979
DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF-formand om kommunalt udligningssystem: Vi bør starte forfra

Kristian Thulesen Dahl frygter, at regeringens udspil til en udligningsreform blot bliver en lappeløsning

UDLIGNING | Torsdag begynder forhandlingerne om et nyt kommunalt udligningssystem. Regeringen løftede allerede onsdag noget af sløret for, hvordan de mener, at et nyt udligningssystem bør sættes sammen. Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tilbage i 2018 under den daværende VLAK-regering, at Socialdemokratiets ønske for en ny reform var at styrke den kommunale velfærd ved at tilføre flere penge til kommunerne.

Regeringens støttepartier siger i dag til Politiken, at de håber, at Mette Frederiksens løfter står ved magt.

Også hos DF mener partiformand Kristian Thulesen Dahl, at Mette Frederiksen har lovet kommunerne flere penge.

“Så man må lægge til grund, at der kommer flere penge i det udspil, de (regeringen, red.) lægger frem i morgen, til kommunerne, og så er spørgsmålet derfra, hvordan de fordeles,” siger han til Politiken.

Kristian Thulesen Dahl er dog bange for, at regeringens udspil blot bliver en lappeløsning. Han mener, at det ville være bedre at starte fra bunden og oprette et system, hvor staten indkræver al skat og fordeler pengene til kommunerne. Som da man i 2007 nedlagde amterne og besluttede, at regionerne ikke længere skulle indkræve skat, men at tilførslen af penge til sundhedsvæsnet skulle gå gennem staten.

“Nøjagtig det samme bør vi gøre i forhold til eksempelvis ældrepleje, så vi betaler den samme skat af vores indkomst, uanset hvor vi bor i landet, til vores velfærdssamfund, blandt andet til ældrepleje. Og så deler staten den pose penge ud til hver af de 98 kommuner, svarende til hvordan deres indbyggere ser ud i den kommune,” foreslår Thulesen Dahl.

Marie Krarup er bl.a. ordfører vedr. det danske og det tyske mindretal. Foto: Steen Brogaard

Marie Krarup: Nej til tysksprogede skilte i grænselandet

Dansk Folkepartis ordfører for de dansk-tyske mindretal afviser forslag fra Europarådet om dobbeltsprogede skilte i Sønderjylland

GRÆNSELAND | Tysksprogede vejskilte hører ikke hjemme i Danmark. Det siger Marie Krarup, Dansk Folkepartis ordfører for de dansk-tyske mindretal, til Jyllands-posten. Det sker som kommentar til en rapport fra Europarådets Rammekonvention for Beskyttelse af Nationale Mindretal. Her anbefales det, at byskilte i Sønderjylland skal være på både dansk og tysk for at “promovere interkulturel forståelse” i grænselandet.

Marie Krarup kalder forslaget noget pjat:

“Vi har en fin aftale med det tyske mindretal, og der er ikke nogen problemer. Jeg synes ikke, at der er nogen grund til at lave al den ballade. Vi har klaret os fint uden i mange år,” siger hun til Jyllands-Posten.

Blandt sønderjyske borgmestre siger man også nej til forslaget, og Marie Krarup mener, at Europarådet skal blande sig helt uden om:

“Hvis Europarådet ønsker at lave ballade, skal de da bare komme med sådan nogle forslag. Det risikerer at give ballade,” siger hun.

“Hvis Europarådet ønsker at lave ballade, skal de da bare komme med sådan nogle forslag”

Marie Krarup til Jyllands-Posten
Arkivfoto

Justitsminister: Meget svært at lukke moskéer

De Konservative vil lukke flere kontroversielle moskéer i Danmark, men det afviser regeringen som en mulighed

MOSKÉ | De Konservative vil have undersøgt, om kontroversielle moskéer som Taibamoskéen og Imam Ali-moskéen i København kan forbydes med henvisning til Grundloven. Det skriver Kristeligt Dagblad. De Konservatives udlændingeordfører Marcus Knuth mener, at flere moskeer arbejder i strid med Grundlovens paragraf 67 om religionsfrihed, fordi de har tætte konkakter til mellemøstlige regimer. Taibamoskéen har således modtaget millioner fra Saudi-Arabien, og Imam Ali-moskéen er tæt knyttet til det iranske præstestyre. Dermed virker de i strid “sædeligheden eller den offentlige orden”, som der står i paragraf 64, mener Marcus Knuth.

Men justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser, at regeringen vil forsøge at få moskéerne forbudt.

“Det lyder let (at lukke moskéerne med henvisning til paragraf 67, red.), men er en relativt kompliceret bevisbyrde at løfte,” sagde Nick Hækkerup under folketingets spørgetid onsdag.

Regeringen vil i stedet stoppe pengestrømmene til moskéerne ved at lave en liste over organisationer, enkeltpersoner og myndigheder i udlandet, som får forbud mod donationer, “hvis vi vurderer, at de donerer penge til Danmark med henblik på at undergrave vores demokrati”.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Skaarup til Berlingske: Ingen nedsmeltning her

Dansk Folkepartis gruppeformand beroliger Berlingskes chefredaktør, som mener at DF er ”under kontinuerlig nedsmeltning”

DEBAT | Tom Jensen, redaktør på Berlingske, skrev den 26. januar i en leder, at Dansk Folkeparti var “under kontinuerlig nedsmeltning”. Det afviser Peter Skaarup i et længere indlæg i avisen i dag.

“Jeg takker naturligvis for den sikkert velmente omsorg. Jeg kan så berolige med, at han (Tom Jensen, red.) er helt gal på den. Ingen nedsmeltning her. Vi passer faktisk bare vores arbejde,” skriver Peter Skaarup og understreger:

“Mens vi venter på, at regeringen engang får taget sig sammen til at tage fat på de vigtige forhandlinger, som vi alle ved, venter foran os, om tilbagetrækning, klima, politi, dagpenge mv., så arbejder DF hver eneste dag på at rykke tingene i den rigtige retning med de mandater, vi nu engang har. Ligesom vi altid har gjort.”

En stor spareplan forbedrer resultatet hos PostNord, som dog fortsat taber penge. Det skriver Ritzau. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Endnu et underskud i Postnord Danmark

Det danske selskab i Postnord fik underskud på 91 millioner svenske kroner i 2019

POST | 91 millioner svenske kroner. Så meget blev underskuddet i Postnords danske forretning i 2019. Det viser årets resultat, som blev offentliggjort torsdag morgen. Det er noget bedre end i 2018, hvor underskuddet lød på hele 420 millioner svenske kroner, og Postnord kan glæde sig over, at hele koncernen fik et overskud på 184 millioner svenske kroner.

Overskuddet forklares med stigende nethandel, mens der bliver stadig færre breve at dele ud. I Danmark faldt brevmængden med 13 procent i 2019, skriver dr.dk.

TWITTER & FACEBOOK

DFs EU-parlamentsmedlem Peter Kofod glæder sig over, at Brexit nu er en realitet:


DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt lykønsker Brexit Partys leder Nigel Farage med Storbrittaniens udtræden af EU:


…og udenrigsordfører Søren Espersen følger op:

POLITISK KALENDER – torsdag den 30. januar 2020

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag skal sammen med fungerende finansminister Morten Bødskov fortælle om S-regeringens planer for en udligningsreform. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

11:30 Der holdes pressemøde om udspil til en udligningsreform

Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) holder torsdag pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform.