Dansk Folkepartis formand frygter, at ja-partierne ikke vil holde deres garantier fra folkeafstemningen om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet. Derfor vil han have ny arbejdsgang i Folketinget
Folkeafstemningen om afskaffelsen af EU’s forsvarsforbehold har fået Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt til at bede om en ny arbejdsgang i Folketinget.
DF-formanden har skrevet til Folketingets formand. Her foreslår han, at alle sager, der før ville have været omfattet af forsvarsforbeholdet, skal behandles som forespørgselsdebatter i folketingssalen.
“Jeg frygter, at EU-partierne på Christiansborg kommer til at lempe Danmark ind i langt mere, end de har givet udtryk for i valgkampen. Derfor er det naturligvis afgørende, at vi får den bedste mulighed for at føre kontrol. Det foregår i Folketingssalen – ikke i et udvalgslokale,” siger Morten Messerschmidt til Altinget.
Ved folkeafstemningen 1. juni stemte 66,9 procent af danskerne ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det skete med en række garantier fra ja-partierne. De lovede blandt andet, at der ikke kommer en EU-hær og at Danmark ikke skal deltage i militære EU-operationer ude i verden.
Har ikke tillid til ja-partiers garantier
Morten Messerschmidt har ikke tillid til, at ja-partierne overholder deres garantier, hvis sagerne alene skal behandles i Forsvarsudvalget og Europaudvalget:
“Opmærksomheden på, hvad der foregår i Folketingssalen, er alt andet lige større end på Europaudvalget (…) Belært af erfaring, så tror jeg ikke på, at de partier, der har udstukket en række garantier i forbindelse med forbeholdsafstemningen, har planer om også at holde dem,” siger DF-formanden til Altinget.
Han forklarer, at han altid har været skeptisk over, at Danmarks EU-linje lægges af Europa-udvalget.
”I Folketingssalen har alle 179 medlemmer mulighed for at tage del i debatten og stille spørgsmål til ministrene og tage ordet som privatist. Der kommer simpelthen en bedre debat ud af det,” siger Morten Messerschmidt til Altinget.
Formænd afviser
Folketingets formand Henrik Dam Kristensen ser ikke noget behov for at ændre arbejdsgangen. Formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen, er er også modstander. De peger begge på, at det står DF-formanden frit for at få en specifik sag behandlet i folketingssalen, hvis han ønsker det.