Messerschmidt: ”Rendyrket provokation” at SF og ikke DF kom med i milliardaftale om forsvaret

0
1411
SF er ikke med i forsvarsforliget. Alligevel kom partiet med i aftalen om milliard-forbedringer af forsvaret, mens DF slet ikke blev inviteret med til forhandlingerne. En rendyrket provokation, mener DFs formand Morten Messerschmidt. Her ses han og SFs partileder Pia Olsen Dyhr under tirsdagens partilederdebat på TV2. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2022

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt finder det oprørende, at regeringen undlod at invitere DF med til forhandlingerne om milliard-aftale om forsvaret. I stedet kom SF, der ikke er med i forsvarsforliget, med og fik indført krav om grøn omstilling af forsvaret

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt er med egne ord rasende over, at DF ikke blev inviteret med, da regeringen i weekenden underskrev et såkaldt nationalt kompromis om sikkerhedspolitik sammen Venstre, Konservative, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti (SF).

Det siger han til Berlingske.

Dansk Folkeparti er i modsætning til SF med i forsvarsforligskredsen. Derfor er det ”provokerende” og ”oprørende”, at regeringen fravælger DF til fordel for SF, mener Messerschmidt.

”Det er en rendyrket provokation. Dansk Folkeparti har gennem de seneste 20 år været et af de mest forsvarsvenlige partier og gang på gang understreget, at vi gerne vil have forsvarsbudgettet op på de to procent af BNP. Alligevel inviterer regeringen SF, der ikke er en del af det nuværende forsvarsforlig, med. Men uden os. Jeg synes, forløbet er oprørende,” siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

“Biodynamiske brændstoffer og vegetarfrikadeller til soldaterne”

DF-formanden raser over, at SF har fået presset et afsnit om grøn omstilling ind i en aftale, der handler om at styrke dansk forsvar. Som han siger til Berlingske, så er det en provokation, at SF kan komme ind med stærke holdninger om ”at vi skal opsætte vindmøller mod Putin”, når Dansk Folkeparti de seneste 20 år har været ”meget, meget engageret i forbedringerne af det danske forsvar”.

”Vi har ikke brug for i den nuværende situation at diskutere biodynamiske brændstoffer og vegetarfrikadeller til soldaterne. Vi er i en situation, hvor hensynet til Danmarks frihed og selvstændighed er det absolut væsentlige,” siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

Vil med i udmøntning

Han kræver nu, at DF kommer med, når det skal aftales, hvordan de ekstra milliarder skal udmøntes. Konkret står der i søndagens aftale, at det danske Nato-bidrag skal stige til to procent frem mod udgangen af 2033, hvilket er 18 milliarder kroner mere end i dag.

“Vi har en klar forventning om, at udmøntningen foregår i forsvarsforligskredsen, hvilket jeg også læser af aftalen,” siger DF-formanden til Berlingske.