Da Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, stillede spørgsmål til statsministeren, var det med et fokus på ældrevelfærd. Formanden udtrykte en stærk bekymring for aflysningen af retskravet på de forebyggende hjemmebesøg.
Den nye ældrelov, som regeringen og et flertal af folketingets partier blev enige om i sidste uge, indeholder flere klare forringelser for de ældre. Det mener Dansk Folkeparti, og det kom statsminister Mette Frederiksen til at mærke, da der tirsdag var spørgetid med statsministeren i Folketinget.
”Jeg er bekymret over, at man f.eks. fjerner retskravet på, de forebyggende hjemmebesøg og meget af det, som i de forgangne år, har været der, hvor man har opdaget, når ældre havde behov for pleje,” sagde Morten Messerschmidt i Folketingssalen.
En anden kritik fra Morten Messerschmidt lød på, at regeringen har valgt at ophæve de krav til kvalitetsstandarder og værdighedspolitikker, som tidligere har sikret en minimumsstandard i ældreplejen. Det vil blive erstattet af en model, hvor kommunerne selv skal tilrettelægge og prioritere indsatsen på området.
”Og der synes jeg bare, det er en meget, meget stor tillidserklæring til kommuner, som er så hårdt presset på økonomien, blandt andet på grund af regeringens politik, at man siger, det må de nu tage sig af, nu fjerner vi retskravet. Så hvilken garanti kan statsministeren give, for at det ikke bliver brugt til en spareøvelse?” Spurgte Morten Messerschmidt i Folketingssalen.
Det kunne statsministeren ikke garantere, for med hendes egne ord, så er ”sandheden jo den, at der ikke har været nogen garanti”. Hun fortalte at ændringen i lovgivningen, handler om at skabe tillid til plejepersonale.
Men den købte Morten Messerschmidt ikke. Han udtrykte bekymring for, at de i forvejen pressede kommuner uden krav, ville finde måder at formindske omkostninger på bekostning af velfærd for de ældre.