Kristian Thulesen Dahl kritiserer regeringen: Det var pseudoforhandlinger

0
2285
Statsminister Mette Frederiksen (S) lovede tirsdag på et pressemøde, at Folketingets partier ville blive inddraget i det videre arbejde med at genåbne Danmark. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De øvrige partier kunne ikke få lavet beregninger af alternative genåbnings-modeller, da de torsdag aften forhandlede med S-regeringen om yderligere genåbning. Statsminister Mette Frederiksen insisterede nemlig på, at aftalen skulle på plads samme aften

Der var ikke tale om reelle forhandlinger, da regeringen torsdag aften lavede en aftale med lederne af de øvrige partier i Folketinget om en udvidelse af første fase af genåbningen af Danmark. Det mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden siger til BT og Berlingske, at der var tale om pseudoforhandlinger. De øvrige partier havde ingen reel mulighed for at påvirke resultatet. Det blev stort set som regeringen havde ønsket – nemlig en aftale om, at frisører, køreskoler, “visse liberale erhverv” samt forskningslaboratorier og domstole kan få lov at åbne op fra på mandag.

Statsminister Mette Frederiksen lovede ellers tirsdag på et pressemøde, at de øvrige partier ville blive inddraget i de videre drøftelser om genåbningen. Det skete efter kritik fra bl.a. Dansk Folkeparti, som har betegnet regeringens linje under coronakrisen som “egenrådig” og “magtfuldkommen”.

Derfor havde Kristian Thulesen Dahl klare forventninger om, at han og de øvrige partiledere kunne påvirke processen på torsdagens møde. Men sådan blev det ikke. Statsminister Mette Frederiksen insisterede på, at der skulle laves en aftale samme aften. Derfor var det ikke muligt at få regnet på de sundhedsmæssige konsekvenser af andre modeller end dem, som regeringen havde med til mødet.

Kunne ikke få beregninger

Kristian Thulesen Dahl beskriver det sådan her overfor Berlingske.

“Jeg spurgte i nat, om vi ikke kunne forhandle videre i dag, og jeg bad helt konkret om at få beregnet, om der, hvis man kun delvist åbnede de liberale erhverv, kunne være plads til, at man kunne lade efterskoleeleverne komme tilbage, fordi det er en »​once in a lifetime opportunity. Men det kunne vi ikke få beregnet”.

Kristian Thulesen Dahl betegnede fredag formiddag forhandlingerne som forhastede overfor Ritzau. Til Berlingske uddyber han, hvor kort tid partierne reelt har haft til at beslutte sig:

“Det materiale, vi sad med i nat, var dels regeringens oplæg onsdag eftermiddag om, at de liberale erhverv kunne genåbnes – præcis som de havde sagt i tirsdags – og så var det noget materiale, vi fik klokken 17.40 i aftes, som en del af partierne slet ikke havde haft mulighed for at læse igennem, inden vi sidder på mødet kl. 20”.

DF-formanden siger, at hans ærinde med kritikken er, at danskerne skal vide, hvad der er foregået:

“For jeg synes, det er forkert, at det lykkedes at give indtrykket af, at der har været en massiv inddragelse af partierne, hvis ikke der har været det,” siger han.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Carsten Lundager

“Mavefornemmelse” om cafeer og restauranter

I BT stiller Kristian Thulesen Dahl desuden spørgsmålstegn ved, om det er fagligt begrundet, når det er besluttet, at cafeer og restauranter ikke må åbne endnu. For ifølge de ekspertberegninger fra Statens Serum Institut (SSI), som partierne blev præsenteret for, ville en åbning af cafeer og restauranter ikke føre til en stigning i indlæggelser af covid-19-patienter. Gæsterne skal bare huske at holde afstand.

Alligevel valgte Kåre Mølbak fra SSI og Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm at fraråde en genåbning af cafeer og restauranter. Det skete fordi de havde ”en fornemmelse” af, at det vil føre til smittestigning:

”Sundhedsmyndighederne siger, at de er nervøse for den afledte adfærdsændring, hvis man åbner for caféer. Men det er jo ikke et videnskabeligt input – det er en mavefornemmelse. Når vi spørger ‘hvad bygger I det på fagligt?’ – så bygger de det ikke på noget fagligt, men på en fornemmelse. Der kan andre jo have en anden fornemmelse. Så det er en politisk afgørelse,” siger Kristian Thulesen Dahl til BT.

Løfte om mere inddragelse

Når dansk Folkeparti trods utilfredsheden alligevel valgte at tilslutte sig aftalen, skyldes det ifølge DF-formanden, at partierne har fået en garanti for, at de fremover vil blive inddraget mere:

”Vi har fået skrevet ind, at den næste fase skal være anderledes, og at partierne i højere grad skal være en del af planen for genåbningen,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Aftalen kan læses her.