IS-kvinder, der skal til Danmark, sigtet for terror

0
2194
IS-krigere marcherer i Raqqa i Syrien. Arkivfoto Uncredited/Ritzau Scanpix

Tre kvinder, som regeringen i foråret besluttede at hente til Danmark fra de kurdiske fangelejre Al-Hoj og Al-Roj, er i al hemmelighed blevet sigtet efter terrorparagrafen, inden de er kommet til Danmark

De tre IS-kvinder, som regeringen har besluttet at hente til Danmark fra fangelejre i Syrien, er i al hemmelighed blevet blevet sigtet for terror, inden de er kommet til Danmark. Det skriver Danmarks Radio.

Dansk Folkeparti har kaldt det et klokkeklart løftebrud fra regeringens side at hente kvinderne og deres 14 børn til Danmark. DFs formand Kristian Thulesen Dahl skrev sådan her på Twitter, da regeringen på et pressemøde i maj fortalte om beslutningen:

”Der kommer nu mennesker ind i vores land, som rejste ned for at slutte sig til en bestialsk terrororganisation – Islamisk Stat – som halshuggede, voldtog og spredte rædsel i Islams navn. For Dansk Folkeparti er denne sag IKKE slut! Mette Frederiksen kommer til at stå til regnskab for det her”.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde dengang, at kvinderne ville blive stillet til ansvar for deres handlinger, og nu viser det sig, at der allerede er rejst terrorsigtelser mod de tre kvinder, der i 2014-2015 rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

I følge DR Nyheder har der i løbet af sommeren fundet hemmelige retsmøder sted i tre byretter, da kvinderne boede forskellige steder i landet, da de rejste til Syrien. På disse møder er kvinderne blevet fængslet in absentia, dvs. uden at være tilstede.

Hemmelige sigtelser

Retsmøderne fandt sted for såkaldt dobbeltlukkede døre og DR Nyheder kender ikke de konkrete sigtelser. Professor Jørn Vestergaaard siger til DR, at der kan være tale om flere forskellige terrorbestemmelser, som kvinderne sigtes for.

“Det vil være nærliggende at sigte dem for at lade sig hverve til terrorisme eller terrorparagraffen om at fremme af terrorisme. Formodningen er jo, at de på et tidspunkt og i en periode aktivt har tilsluttet sig Islamisk Stat,” siger han.

De tre kvinder er hhv. 31, 34 og 37 år., DR beskriver de to som etnisk danske, mens den 37-årige kvinde har rødder i Østeuropa. For nylig kom det frem, at kvinden har dobbelt statsborgerskab.

Kovending fra regeringen

Beslutningen om at hente kvinderne til Danmark blev truffet efter at en ekspertgruppe havde konkluderet, at situationen i fangelejrene Al-Hoj og Al-Roj var blevet forværret. Justitsminister Nick Hækkerup gav følgende begrundelse på pressemødet:

“Det er mest hensigtsmæssigt at hente de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn hjem. Vi gør det, fordi vi ønsker at passe på Danmark”.

Beslutningen vakte jubel hos regeringens støttepartier, der i månedsvis havde presset på for at få kvinder og børn hjem. Den kom på trods af, at statsminister Mette Frederiksen forinden havde afvist flere gange i Folketinget, at de nu terrorsigtede kvinder ville komme hjem:

“De har vendt Danmark ryggen. De har intet at gøre i Danmark,” sagde hun.

“Skammens dag”

DFs næstformand Morten Messerschmidt har kaldt beslutningen en ”skammens dag” for Mette Frederiksen:

”I dag må det være tydeligt for alle, der ved folketingsvalget troede, at den stramme udlændingepolitik ville fortsætte med Socialdemokratiet i statsministeriet, at de blev snydt. For Mette Frederiksen er papirkonventioner vigtigere end fædreland. Det vil vi aldrig glemme,” skrev Morten Messerschmidt på Facebook, da beslutningen blev offentliggjort.