Historisk DF-mærkesag står til vedtagelse på tirsdag

0
1640
Når loven som forventet bliver vedtaget på tirsdag, kan særligt hunde og veteraner se frem til en mere overskuelig nytårstid fremover. Foto: Robert Attermann / RED STAR

Efter igennem mange år at have presset på for en indskærpelse af fyrværkeriloven, står perioden for, hvornår man må fyre fyrværkeri af nu til at blive begrænset til den 31 december og den 1. januar

Det er en debat, der nærmest hvert år vender tilbage i tiden mellem jul og nytår, når fyrværkeriet kommer på gaden og mange ikke kan vente med at fyre det af.

Mange ser dog også frem til nytårsaften med ængstelse. Det gælder f.eks. hundeejere, eller andre ejere af lydfølsomme dyr, som må opleve, at deres kæledyr bliver skrækslagne over fyrværkeriaffyring i flere dage op til nytårsaften.

En anden udsat gruppe er de af vores veteraner og andre, der lider af lydfølsomt PTSD eller andre angtsttilstande, der bliver udløst af eksplosioner.

“Jeg mener, det er en bevaringsværdig tradition (at fejre nytår med fyrværkeri red.) (…), men jeg mener også, det er på tide, at vi kigger på tidsrummet for anvendelse af fyrværkeri. For vi ved nemlig, at rigtig mange husdyr og dyr i naturen skræmmes af de store mængder af fyrværkeri…”, lød det blandt andet fra DF’s ordfører på området Mette Thiesen under lovforslagets førstebehandling i folketingssalen tilbage i marts.

“Derfor er det også rigtig vigtigt, at vi finder en ny afvejning mellem både at opretholde en tradition med fyrværkeri i Danmark, men også at tage bedre hensyn til dyrene og selvfølgelig også til de mennesker, som kan være berørt af fyrværkeriet. Og det synes jeg faktisk at det her forslag er en rimelig god afvejning af”, lød det fortsat fra Mette Thiesen.

Lovforslaget er stillet af Erhvervsminister Morten Bødskov (S), og under forslagets førstebehandling kunne langt de fleste partier meddele, at de har tænkt sig at stemme for. Af partigrupperne var kun Danmarksdemokraterne klart imod, mens Liberal Alliance udtrykte skepsis, men forholdt sig uafklaret.

Perioden indskrænkes til de to dage omkring nytårsaften fra den nuværende periode, der gælder fra den 27. december til den 1. januar.

Forslaget tredjebehandles tirsdag den 21. maj, hvor det samtidig bliver sendt til afstemning. Loven vil træde i kraft fra 1. juli og dermed gælde allerede fra næste nytår.