Danmark har fået et nyt parti, men ud over partistifterne Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund er der ikke mange, der tror på projektet. Kommentatorer tvivler på, at stifterne har den fornødne vælgertække
Hvis man skal tro de politiske kommentatorer, så har Danmarks nyeste parti næppe en stor fremtid for sig. Partiet Fremad, som torsdag blev lanceret af de to frafaldne Liberal Alliance-politikere Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, vil være et centrum-højre parti på et “værdiliberalt grundlag”. Men kommentatorerne vender tommelfingeren ned: De tvivler på, at stifterne har den fornødne vælgertække.
DRs politiske kommentator Jens Ringberg skriver i en analyse, at “Fremad får det svært“. Han konstaterer, at intet er umuligt i et land med en spærregrænse på 2 procent. Og han peger på, at det er lykkedes for flere nye partier at komme i Folketinget, eksempelvis Naser Khaders Ny Alliance.
Ingen Naser Khader
”Men Simon Emil Ammitzbøll-Bille er ingen Naser Khader. Og det er svært at se Fremad skabe en begejstring, der bare minder om den, der ramte Ny Alliance til en start. Eller bare noget, der ligner. Måske synes en del vælgere også, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille efterhånden har optrådt i lidt for mange forskellige partier,” skriver Jens Ringberg.
TV2s politiske redaktør Troels Mylenberg er også skeptisk. Han stiller spørgsmålstegn ved om Simon Emil Ammitzbøll-Bille har den fornødne troværdighed hos vælgerne efter sine mange partiskift – Fremad er det fjerde parti, Ammitzbøll-Bille er medlem af, og det er anden gang han stifter et nyt parti. Første gang var i 2009, da han stiftede Borgerligt Centrum.
”Ingen skal dømmes ude på forhånd, alt kan ske i politik. Men vejen er lang, og stenet, selv for den mest trænede partihopper, dansk politik endnu har set,” skriver Troels Mylenberg.
Skrøbeligt projekt
Børsens politiske kommentator Helle Ib kalder projektet skrøbeligt. Hun vurderer, at det kan have en vis vælgerappel, når de nye partistiftere siger, at de nationalkonservative holdninger fylder for meget på den borgerlige side.
“Men det et er tvivlsomt, om korrektionen til andre borgerlige partier i sig selv vil kunne bære et helt nyt parti i flokken. Om end Lars Løkke Rasmussens SV-tanke i sidste valgkamp og opfordringen til at frigøre sig fra yderfløjene bestemt viste sig at have en vis gennemslagskraft i vælgerhavet,” skriver Helle Ib.
Flere kommentatorer skriver, at statsminister Mette Frederiksen (S) formentlig er den, der får størst glæde af det nye parti. For med endnu et parti får blå blok endnu sværere ved at generobre regeringsmagten. Som politisk kommentator Noa Reddington skriver på Twitter:
”Stort tillykke til Simon Emil. Og i særdeleshed til Mette Frederiksen”.
Samme opfattelse har mange politikere i blå blok. Her har man svært ved at se det positive i endnu et parti, der kan splitte de borgerlige stemmer.
Som Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter:
“Velkommen til Ammitzbølls nye parti “fremad”. Men behov for endnu et parti? Ikke godt nyt for det borgerlige Danmark. Sandsynligvis et endnu større “stemmespild” nu. Minder iøvrigt meget om Radikale hvor partistifteren begyndte sin politiske løbebane. Mette F. må være tilfreds!”.