Folketingsformand afviser navneopråb til rigsretsafstemning

0
2923
Inger Støjberg (V) og DFs formand Kristian Thulesen Dahl (DF) under debatten om rigsretstiltalen mod Inger Støjberg. Nu bliver de to naboer på Christiansborg. Inger Støjberg har nemlig fået kontor samme sted som Dansk Folkeparti. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Folketingets formand spænder ben for Pia Kjærsgaards forslag om navneopråb, når Folketinget tirsdag skal stemme om at stille Inger Støjberg for en rigsret

Ingen folketingsmedlemmer vil kunne slippe for at bekende kulør, når der tirsdag skal stemmes i Folketinget om rigsretstiltalen mod forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

På Dansk Folkepartis initiativ er det sædvanlige clearingssystem blevet ophævet. Derfor er alle folketingsmedlemmer nødt til at deltage i afstemningen. Clearingssystemet sikrer ellers normalt, at flertallet bliver fulgt, selv om alle ikke kan være til stede. Men DF har meddelt, at man ikke vil følge clearingssystemet ved tirsdagens afstemning.

Skal stemme om navneopråb

Til gengæld bliver Dansk Folkepartis ønske om navneopråb næppe gennemført. Ganske vist er der 20 medlemmer, der vil have navneopråb, og i følge reglerne kan 17 folketingsmedlemmer kræve den sjældent brugte navneopråbs-procedure anvendt. Men Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) har nu lavet en finte. Han har i følge Ekstra Bladet arrangeret det sådan, at en afstemning inden Støjberg-afstemningen skal afgøre, hvordan der skal stemmes. Dermed bliver navneopråb næppe gennemført.

Pia Kjærsgaard, der står bag forslaget om navneopråb, er mildest talt ikke tilfreds med formandens disposition.

“Jeg er skuffet. Det havde været naturligt, at de var kommet mig i møde,” siger Pia Kjærsgaard til Ekstra Bladet.

Hun mener, at navneopråb kun er rimeligt, når der tale om en så alvor sag som nedsættelse af en rigsret.

“Vælgerne skal vide, hvor man har én. Alt andet er hykleri.,” siger hun til avisen.

Stemmer elektronisk i tre hold

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen forklarer beslutningen med sundhedshensyn. Han mener, at det er mest sikkert at lade medlemmerne stemme elektronisk i tre hold.

“Vi står midt i en alvorlig situation, hvor også Folketinget skal gøre alt, vi kan, for at undgå at sprede smitte med corona. Afstemningen tirsdag er tilrettelagt for at gøre Folketingssalen så tryg som overhovedet mulig ved at lade medlemmerne stemme elektronisk i tre hold,” skriver han til Ekstra Bladet.

Afstemningen starter kl. 13. På forhånd har Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, ni Venstre-medlemmer samt løsgængeren Lars Løkke Rasmussen tilkendegivet, at de stemmer nej til rigsretten. Resten vil stemme for.

Rigsretstiltalen mod Inger Støjberg skyldes sagen fra 2016 om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18 år. Inger Støjbergs ministerium udsendte en pressemeddelelse om adskillelsen, som siden blev erklæret ulovlig af ombudsmanden. Flertallet mener, at Støjberg med pressemeddelelsen udstedte en ulovlig instruks.