Du må ikke skrive om Tommy Robinson på Facebook, men det må folketingsmedlemmer gerne

0
3091
Trykkefrihedsselskabets formand Aia Fog overrækker "Sappho-prisen", Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris, til Tommy Robinson ved et arrangement sidste lørdag på Christiansborg. Samme dag blev Aia Fogs profil slettet fra Facebook. Foto: Marie Krarup

Facebook har ændret sin regler så folketingsmedlemmer nu kan skrive ting, som almindelige brugere ikke må skrive. ”Meget, meget betænkeligt og meget underligt,” siger Søren Espersen (DF) til Berlingske

”Er det ikke mærkeligt, at nogle bliver blokeret på FB for at nævne Tommy Robinson, mens andre ikke gør? Medlemmer af Folketinget bliver åbenbart ikke blokeret, mens mange andre bliver. Er det ikke diskrimination?”.

Sådan skrev folketingsmedlem Marie Krarup på Twitter i sidste uge, og hun har helt ret, viser det sig. Facebook har nemlig besluttet, at Folketingets 179 medlemmer skal have større spillerum til at ytre sig end andre facebookbrugere.

Beslutningen er truffet, efter at Facebook i sidste uge slettede profilerne for Trykkefrihedsselskabets formand Aia Fog og debattøren Lars Hedegaard. Det skete efter at de to havde omtalt højrefløjsaktivisten Tommy Robinson, da han var i Danmark for at få overrakt en ytringsfrihedspris. Omtale af Tommy Robinson har været bandlyst af Facebook i lang tid, men i sidste uge slap flere folketingsmedlemmer afsted med at skrive om Robinson, og nu viser det sig altså, at MFerne gerne må skrive om Robinson, mens andre ikke må.

Som Facebooks kommunikationschef Peter Münster forklarede til Berlingske i lørdags.

”Vi er som udgangspunkt en platform, der vil gå langt for at beskytte ytringsfriheden som en kerneværdi, samtidig med at vi vejer den bestræbelse op mod folks sikkerhed og beskyttelse mod hadefulde ytringer. Men vi er også en platform, der har en dyb respekt for demokratiske processer, og det betyder, at vi har justeret måden, vi håndhæver vore regler på. I denne konkrete situation betyder det, at vi giver personer, der er valgt til Folketinget, større råderum til at omtale Tommy Robinson på vores platform end almindelige brugere”.

Marie Krarup har delt en Youtube-video med Tommy Robinson. Den slags er ikke tilladt for andre end folketingsmedlemmer.

Den nye kurs fra Facebook vækker vrede blandt politikerne. DFs Søren Espersen siger til Berlingske:

”Jeg synes, det er grotesk. Det er meget, meget betænkeligt og meget underligt. Det er ved at udvikle sig til en farce, og jeg ved, at der er mange, der synes, at det, der foregår omkring Facebook, er under al kritik. Især hele censurdelen, hvor man ikke rigtig ved, hvilke mennesker der træffer beslutningerne. Hizb ut-Tahrir har stadig en Facebook-side, og det er uforståeligt for almindelige danskere, at sådan nogle organisationer gerne må være der, men helt almindelige fru Jensen i Varde må ikke, fordi hun kommer til at skrive »Tommy Robinson«​. Det er fuldstændig latterligt,” siger han.

Nye Borgerlige, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialdemokratiet kritiserer også Facebooks nye retningslinjer.

“Det er en uskik, og det bliver hurtigt mærkeligt. Der er noget principielt i det, for loven er jo lige for os alle sammen,” siger Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus til Berlingske.

Udelukkelsen af Aia Fog og Lars Hedegaard har i øvrigt fået Marie Krarup til at rejse spørgsmålet om Facebooks censur overfor justitsminister Nick Hækkerup (S). I et spørgsmål til ministeren, skriver hun:

Hvad vil ministeren gøre ved, at danske samfundsdebattørers ytringsfrihed krænkes ved, at de bliver udelukket fra at kommentere på Facebook, uden at de har begået noget ulovligt, og uden at de kan få en forklaring på, hvorfor de udelukkes?

Facebook har i øvrigt genåbnet Aia Fog og Lars Hedegaards profiler. Ifølge Facebooks kommunikationschef var det ”en fejlvurdering”, at de blev lukket i første omgang.